Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος πάει Ηρώδειο!

Σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ η Ταινιοθήκη προετοιμάζει μια μοναδική προβολή συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος πάει Ηρώδειο!

Δύο βουβές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου που έχουν αποκατασταθεί από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το «Δάφνις και Χλόη» (1931) του Ορέστη Λάσκου και το «Αστέρω» του Δημήτρη Γαζιάδη (1929), προβάλλονται συνοδεία πρωτότυπης ζωντανής μουσικής από τον Φίλιππο Τσαλαχούρη στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (14/7, 21.00) σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος πάει Ηρώδειο! - εικόνα 1
«Δάφνις και Χλόη»

Το «Δάφνις και Χλόη» πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Λάσκου, όπου μεταφέρει κινηματογραφικά το ομώνυμο ειδύλλιο του Λόγγου, ενός από τα αρχαιότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η συγκεκριμένη ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή ταινία που απεικόνισε γυμνό, και γυρίστηκε στη Μυτιλήνη και τη Λίμνη της Βουλιαγμένης σε φυσικά ντεκόρ. Πρωταγωνιστές είναι η Λούση Ματλή και ο Απόλλων Μαρσία.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος πάει Ηρώδειο! - εικόνα 2
«Αστέρω»

Από την άλλη το φιλμ «Αστέρω» του Γαζιάδη, εμπνεέται από κείμενο του Παύλου Νιρβάνα, στο οποίο η βοσκοπούλα Αστέρω (Αλίκη Θεοδωρίδου) είναι ερωτευμένη με τον Θύμιο (Κώστας Μουσούρης), κάτι που δεν αρέσει καθόλου στον πατέρα του πλούσιου βοσκού (Αιμίλιος Βεάκης). Η ταινία είναι ενδεικτική του είδους της «φουστανέλας», που βρίσκει τις αρχές του στο θέατρο, και συγκεκριμένα σε έργα όπως «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» του Δημήτρη Κορομηλά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι προβολές του Ίριδα Visions επιστρέφουν!

Το δημοφιλές φεστιβάλ του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών εγκαινιάζει μια νέα σειρά εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
07/12/2023

Thanksgiving

Φεστιβάλ κακογουστιάς και σαδισμού, στο οποίο αγνοείται η αρχή της φάρσας και το τέλος της σοβαροφάνειας.

Ο Μαέστρος

Μια δυναμική σκηνοθεσία και δύο στιβαρές ερμηνείες φορτώνουν με ένταση μια ανά στιγμές συναρπαστική αλλά εντελώς άνιση βιογραφία με οσκαρικές προοπτικές, η οποία αυτοπαγιδεύεται σε μια φιλόδοξη δραματουργική σύγχυση.

Η Τελευταία Παμπ

Άμεσο σινεμά, καθαρά μηνύματα και καίρια πολιτική στόχευση, η οποία αντιστέκεται στον αντιρατσιστικό διδακτισμό, στην τελευταία(;) σκηνοθετική υπόκλιση ενός αθεράπευτα ρομαντικού κινηματογραφικού δημιουργού.

Ένα Ταξίδι για Πάπιες

Ράθυμο όσο και διεκπεραιωτικό animation, το οποίο, ωστόσο, διατυπώνει χαριτωμένα τις αξίες της οικογενειακής αγάπης και της συντροφικότητας.

Αγάπη, Ζωή

Μια απρόβλεπτη, μα συναισθηματικά καλοζυγισμένη και δραματικά καίρια ανάλυση της κρίσης "ταυτότητας" μιας μητέρας, η οποία φέρνει στο νου τους Ριοσούκε Χαμαγκούτσι και Χιροκάζου Κορεέντα.

Ο Τελευταίος Στρατιώτης

Ένας λιγομίλητος, μα εκφραστικός Πιρς Μπρόσναν καθοδηγεί ένα ζεστών συναισθημάτων road movie, το οποίο δεν πατά ποτέ το γκάζι και κρατιέται πεισματικά στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.