Fortunata

2,5

Γλυκόπικρο, ζωηρό μα και αρκετά μελοδραματικό πορτρέτο μιας αποφασιστικής γυναίκας και μιας πόλης γεμάτης γοητευτικές αντιφάσεις.

Fortunata

Σέξι και δυναμική, η Τζασμίνε Τρίνκα («Μέλι», «The Gunman») είναι μια μοντέρνα Μάμα Ρόμα στο γλυκόπικρο, ζωηρό μα και αρκετά μελοδραματικό πορτρέτο μιας αποφασιστικής γυναίκας και μιας πόλης γεμάτης γοητευτικές αντιφάσεις.

Fortunata - εικόνα 1

Γνωστή φάτσα του ιταλικού αλλά και του ευρωπαϊκού σινεμά γενικότερα («Ο Άνθρωπος των Αστεριών», «Απέραντο Γαλάζιο», «Bella Martha»), ο Σέρτζιο Καστελίτο περνάει συχνά και από την πίσω πλευρά της κάμερας, έχοντας φτιάξει ένα αρμονικό καλλιτεχνικό δίδυμο με τη σύζυγό του Μάργκαρετ Ματσαντίνι, επίσης ηθοποιό, συγγραφέα και μόνιμη σεναριογράφο του. Πιο γνωστός για τα δραματικά θηλυκά πορτρέτα του, όπως τα «Μείνε Ακίνητη» (2004) και «Γεννημένη Ξανά» (2012), αμφότερα με πρωταγωνίστρια την Πενέλοπε Κρουζ, ο Καστελίτο κινηματογραφεί τώρα άλλη μία ιστορία γυναικείας απελευθέρωσης, αυτήν τη φορά εύστοχα συνδεδεμένη με την ανθρωπογεωγραφία της Τορπινιατάρα, μιας λαϊκής συνοικίας της Ρώμης. Εκεί κατοικεί η Φορτουνάτα, κομμώτρια και μητέρα ενός μικρού κοριτσιού, η οποία προσπαθεί να πείσει τον αστυνομικό σύζυγό της να υπογράψει τα χαρτιά του διαζυγίου και ταυτόχρονα ονειρεύεται να ανοίξει το δικό της κομμωτήριο.

Η γνωριμία της με τον ψυχολόγο που είναι υποχρεωμένη να βλέπει η ατίθαση κόρη της θα δώσει νέα προοπτική στην προσωπική της ζωή, η οποία είναι αυτή της πρωταγωνίστριας ενός ζωηρού, γλυκόπικρου μελοδράματος: στη γεμάτη όνειρα και απογοητεύσεις καθημερινότητα μιας απλής γυναίκας ο έρωτας εισβάλλει ως υποσχόμενος σωτήρας, μια σειρά από πρακτικά, ψυχολογικά και κοινωνικά εμπόδια όμως, με κυριότερο τον βίαιο σύζυγο της Φορτουνάτα, τον εμποδίζουν (προσωρινά;) να διασώσει την απελπισμένη ηρωίδα μας. Μια σέξι και δυναμική Τζασμίνε Τρίνκα («Μέλι», «The Gunman»), η οποία ως μοντέρνα Μάμα Ρόμα αποδίδει ερμηνευτικά όλες τις ηχηρές νότες του πληθωρικού χαρακτήρα της. Βοηθάει έτσι το γλυκά άνισο τούτο φιλμ να ξεπεράσει πολλές από τις δραματικές ευκολίες του σεναρίου και κάνει πιο εύληπτα το φαρσικό χιούμορ και τις αισιόδοξα παραμυθένιες στιγμές του.

Ιταλία. 2017. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Fortunata

2,5
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 103 '
  • Σέρτζιο Καστελίτο

Η Φορτουνάτα είναι μια κομμώτρια, μητέρα ενός μικρού κοριτσιού, η οποία ζει σε ένα λαϊκό προάστιο της Ρώμης. Ενώ προσπαθεί να πείσει τον αστυνομικό σύζυγό της να υπογράψει τα χαρτιά του διαζυγίου, ονειρεύεται να ανοίξει μια μέρα το δικό της κομμωτήριο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.