Το Όραμα

2

Αρχικά υποβλητικό, αλλά τελικά αφηγηματικά αργό και ξέπνοο ψυχολογικό δράμα, με δύο μεστές ερμηνείες (Λιντόν και Μπελουγκί) που υποστηρίζουν πειστικά την κυρίαρχη αίσθηση της αμφισημίας.

Το Όραμα

Αρχικά υποβλητικό, αλλά τελικά αφηγηματικά αργό και ξέπνοο ψυχολογικό δράμα, με δύο μεστές ερμηνείες (Λιντόν και Μπελουγκί) που υποστηρίζουν πειστικά την κυρίαρχη αίσθηση της αμφισημίας.

Το Όραμα - εικόνα 1

Παρών στο γαλλικό σινεμά εδώ και μία 25ετία, ο Ξαβιέ Τζιανολί («Une Aventure», «Quand j’ Etais Chanteur») έκανε τη γνωριμία του με το ελληνικό κοινό μόλις πρόπερσι με το «Μαργκερίτ», τη δική του βιογραφική εκδοχή της φάλτσας σοπράνο Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς. Το «Όραμά» του επιστρέφει στα θέματα της ατομικής ψευδαίσθησης και της συλλογικής αυθυποβολής, αφήνοντας το χώρο της τέχνης για εκείνον της πίστης. Έναν κόσμο που φαντάζει μακρινός για τον Ζακ Μαγιανό, βετεράνο ρεπόρτερ μεγάλης γαλλικής εφημερίδας. Θα βρεθεί όμως εκεί όταν δεχτεί να αναλάβει μια αποστολή που του αναθέτει το Βατικανό. Να δουλέψει ως ερευνητής και να γίνει μέλος της ειδικής επιτροπής που ερευνά την εγκυρότητα της υπόθεσης της νεαρής Ανά, ενός κοριτσιού που ζει σε ένα μικρό γαλλικό χωριό και ισχυρίζεται πως η παρθένος Μαρία εμφανίστηκε μπροστά του.

Το Όραμα - εικόνα 2

Κάτι ανάμεσα σε Αμερικανό ιδιωτικό ντετέκτιβ και στον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκτον («Κώδικας Da Vinci»), ο Ζακ ξεκινά τη συλλογή στοιχείων μιλώντας με οποιονδήποτε γνωρίζει κάτι για την Ανά. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, από την ψύχραιμη ψυχολόγο μέχρι τον θερμόαιμο θεολόγο, συμπληρώνουν με τις παρατηρήσεις τους το μυστηριώδες παζλ, το οποίο η ταινία συμπληρώνει μεθοδικά, σαν αργό αστυνομικό θρίλερ. Κάποια στιγμή μάλιστα, με την είσοδο της Ανά στην πλοκή, το παιχνίδι­ της αλήθειας και του ψέματος ξεφεύγει από το στενό πραγματολογικό πλαίσιο και δένεται με τους χαρακτήρες, αποκτώντας έτσι ενδιαφέρουσα ψυχολογική διάσταση.

Σε αυτό βοηθούν και οι μεστές, συντονισμένες στον ίδιο τόνο ερμηνείες του εσωτερικού Βενσάν Λιντόν και της 20χρονης Γκαλατεά Μπελουγκί, οι οποίες υποστηρίζουν πειστικά την κυρίαρχη αίσθηση της αμφισημίας. Αυτή διατηρείται μέχρι το τέλος, σε αντίθεση με την αφηγηματική δυναμική που φθίνει διαρκώς, έρμαια ενός σεναρίου που ανακυκλώνει, ταλαιπωρεί και τραβάει σε μήκος τις ιδέες του, αδυνατίζοντας με αυτόν τον τρόπο και τη βασικότερη όλων: αυτή του «εσωτερικού» ταξιδιού ενός απογοητευμένου από τη ζωή ανθρώπου προς την επανάκτηση της –προσωπικής και όχι απαραίτητα θρησκευτικής– πίστης του.

Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 140΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Όραμα

L' Apparition
2
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 140 '
  • Ξαβιέ Τζιανολί

Έμπειρος ρεπόρτερ, ο Ζακ Μαγιανό προσλαμβάνεται από το Βατικανό για να ερευνήσει την υπόθεση ενός νεαρού κοριτσιού που ισχυρίζεται πως η παρθένος Μαρία εμφανίστηκε μπροστά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.