Σημαδεμένες Καρδιές

3

Ένα σαρκαστικό ρουμάνικο «Μαγικό βουνό», βασισμένο στη ζωή και στο έργο του λογοτέχνη Μαξ Μπλέτσερ.

Σημαδεμένες Καρδιές

Ένα σαρκαστικό ρουμάνικο «Μαγικό βουνό», βασισμένο στη ζωή και στο έργο του λογοτέχνη Μαξ Μπλέτσερ.

Σημαδεμένες Καρδιές - εικόνα 1

Από τη Βλαχία του 1835 στη Μαύρη Θάλασσα του 1937. Ο Ράντου Ζούντε, ο οποίος μας είχε εντυπωσιάσει πέρυσι με το ασπρόμαυρο «Aferim!», αλλάζει ριζικά κινηματογραφικό ύφος, χωρίς όμως να εγκαταλείπει πλήρως το αφηγηματικό στιλιζάρισμα. Με παλιομοδίτικο, τετράγωνο κάδρο και ακίνητα πλάνα που συχνά παραπέμπουν σε ζωγραφικούς πίνακες, ο Ρουμάνος σκηνοθέτης εμπνέεται από τη ζωή και το έργο του λογοτέχνη Μαξ Μπλέτσερ (1909-1938), μεταφέροντάς μας σε ένα νοσοκομείο στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας το καλοκαίρι του 1937. Εκεί νοσηλεύεται ο νεαρός συγγραφέας Εμάνουελ, ο οποίος πάσχει από φυματίωση των οστών. Ακινητοποιημένος στο κρεβάτι, από τη μία νιώθει αποκομμένος από μια πραγματικότητα που συνεχίζει να εξελίσσεται ερήμην του, από την άλλη όμως κάνει φιλίες, ερωτεύεται, συμμετέχει σε γλέντια και βιώνει απογοητεύσεις, ανακαλύπτοντας έτσι μια καινούργια ζωή την οποία προσπαθεί να ζήσει στο έπακρο.

Σημαδεμένες Καρδιές - εικόνα 2

Μέσα από έναν οριζοντιωμένο ήρωα, έναν μικρόκοσμο ασθενών, γιατρών, επισκεπτών και νοσοκόμων αλλά και τα κείμενα του Μπλέτσερ, ενός Βαλκάνιου Κάφκα που στέκεται κυνικός απέναντι στα ανθρώπινα πάθη, ο Ζούντε ζωντανεύει την πολυτάραχη Ευρώπη της δεκαετίας του ’30, έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο πόλεμο απέναντι στον εαυτό της. Έχοντας στο νου τους το εμβληματικό «Μαγικό βουνό» του Τόμας Μαν, οι «Σημαδεμένες Καρδιές» ανοίγουν διάλογο με τα φαντάσματα ενός νοσταλγικού και την ίδια στιγμή εφιαλτικού παρελθόντος.

Προσπαθούν να καταλάβουν πότε οι άνθρωποι φτάνουν, χωρίς να το αντιληφθούν, στο «παραπέντε» της Ιστορίας και πώς καταφέρνουν να στέκονται τυφλοί μπροστά σε μια ολοφάνερη επικείμενη καταστροφή. Έτσι οι συζητήσεις του Εμάνουελ και των υπόλοιπων τροφίμων περί φιλοσοφίας, ερωτικής επιθυμίας και πολιτικής παίρνουν μπροστά στον αποστασιοποιημένο φακό τού (λιγάκι αυτάρεσκα σνομπ) Ζούντε, ο οποίος κρατά σταθερή «απόσταση ασφαλείας» από τα τεκταινόμενα, μια ειρωνικά μελαγχολική, υπαρξιακά πικρή διάσταση. Αυτή την οποία έχουν όλα όσα κάνουν εκείνοι που, πάσχοντες από μια αρρώστια που τους τρώει εσωτερικά, προσπαθούν μάταια να αλλάξουν το προδιαγεγραμμένο μέλλον τους.

Ρουμανία, Γερμανία. 2016. Διάρκεια: 141΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Σημαδεμένες Καρδιές

Inimi Cicatrizate / Scarred Hearts
3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 141 '
  • Ράντου Ζούντε

Το καλοκαίρι του 1937 ο νεαρός συγγραφέας Εμάνουελ, ο οποίος πάσχει από φυματίωση των οστών, μεταφέρεται σε ένα νοσοκομείο στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Ακινητοποιημένος στο κρεβάτι, κάνει φιλίες, ερωτεύεται, διασκεδάζει αλλά και υποφέρει, καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται για άλλον έναν πόλεμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.