Γιατί ο Ντάρεν Αρονόφσκι είναι ένας ξεχωριστός δημιουργός;

Αποκρυπτογραφούμε το σύμπαν του Αμερικανού σκηνοθέτη, ο οποίος διχάζει ξανά κοινό και κριτικούς με το σκοτεινό ψυχολογικό θρίλερ «μητέρα!».

Γιατί ο Ντάρεν Αρονόφσκι είναι ένας ξεχωριστός δημιουργός;

Αποκρυπτογραφούμε το σύμπαν του Αμερικανού σκηνοθέτη, ο οποίος διχάζει ξανά κοινό και κριτικούς με το σκοτεινό ψυχολογικό θρίλερ «μητέρα!».

Αλήθεια ή ψέμα;

Γιατί ο Ντάρεν Αρονόφσκι είναι ένας ξεχωριστός δημιουργός; - εικόνα 1
«μητέρα!»

Η πραγματικότητα είναι μια έννοια σχετική στο κινηματογραφικό σύμπαν του σκηνοθέτη, ο οποίος αρέσκεται στο να μπερδεύει (με τρόπο πολανσκικό) τα όρια ανάμεσα στα όσα βλέπουν οι ήρωες και στα όσα πιστεύουν ότι τους συμβαίνουν όπως στη «μητέρα!».

Αμφιλεγόμενος

Γιατί ο Ντάρεν Αρονόφσκι είναι ένας ξεχωριστός δημιουργός; - εικόνα 2
«Ρέκβιεμ για Ένα Όνειρο»

Από τη ρεαλιστική χρήση ουσιών («Ρέκβιεμ για Ένα Όνειρο») και τις παθιασμένες σκηνές σεξ μέχρι τις βίαιες εξάρσεις των ηρώων και την ανατρεπτική απεικόνιση βιβλικών ιστοριών, οι ταινίες του δεν περνάνε ποτέ στα ψιλά της σινε-επικαιρότητας.

Θεοί και δαίμονες

Γιατί ο Ντάρεν Αρονόφσκι είναι ένας ξεχωριστός δημιουργός; - εικόνα 3
«Νώε»

Η θρησκεία αποτελεί διαρκή πηγή έμπνευσης και οι έννοιες της δημιουργίας, της αμαρτίας και του παραδείσου επανέρχονται αλληγορικά στην «Πηγή της Ζωής» και τη «μητέρα!» και κυριολεκτικά στον «Νώε». Ο Αρονόφσκι έχει περάσει ώρες πάνω από τη Βίβλο, η οποία του προκαλεί συνεχώς υπαρξιακές απορίες.

Μουσική ιδιοφυΐα

Γιατί ο Ντάρεν Αρονόφσκι είναι ένας ξεχωριστός δημιουργός; - εικόνα 4
Κλιντ Μανσέλ

Ο Βρετανός μουσικός Κλιντ Μανσελ έχει συνθέσει το σάουντρακ όλων των ταινιών του Αρονόφσκι, χάρη στον οποίο έγραψε μερικά από τα διασημότερα σκορ των τελευταίων δεκαετιών. Η δουλειά του κινείται από το σκοτεινό dum 'n' bass στο λυρισμό των εγχόρδων, ενδεικτικό της ικανότητάς του να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ταινίας.

Καθολική αναγνώριση

Γιατί ο Ντάρεν Αρονόφσκι είναι ένας ξεχωριστός δημιουργός; - εικόνα 5
«Ο Παλαιστής»

Με διαφορά η καλύτερη ταινία του, ο «Παλαιστής» είναι ένα χαμηλότονο δράμα σκορσέζικων προδιαγραφών, το οποίο του χάρισε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία και ανέστησε την καριέρα του Μίκι Ρουρκ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.