Το Flix it επιστρέφει στη Στέγη!

Με δύο υπέροχες ταινίες ενός σπουδαίου Ιάπωνα σκηνοθέτη.

Το Flix it επιστρέφει στη Στέγη!

Οι προβολές «Flix it» επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση την Παρασκευή 13/10 με δύο από τις τελευταίες ταινίες του μαέστρου της μελαγχολίας Γιασουτζίρο Όζου.

Το «Late Autumn» (1960) αφορά τρεις μεσήλικες φίλους οι οποίοι αναλαμβάνουν να βρουν γαμπρό στην κόρη της χήρας ενός συμφοιτητή τους, εκείνη όμως αρνείται να εγκαταλείψει τη μητέρα της. Οι τρεις άντρες τότε θα γνωρίσουν από κοντά τη θέρμη μιας οικογενειακής σχέσης και του δεσμού που ενώνει μια μητέρα με την κόρη της. Η ταινία ήταν η πρόταση της Ιαπωνίας για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 1961.

Η τελευταία αριστουργηματική ταινία του Όζου «An Autumn Afternoon» (1962) απεικονίζει την ιστορία αποχωρισμού ενός χήρου πατέρα από την κόρη του. Έχει ακόμα δύο γιούς, όμως εκείνη έχει επιφορτιστεί με τη φροντίδα του. Σύντομα θα πρέπει να την παντρέψει, ώστε να ανεξαρτητοποιηθεί και να φτιάξει δική της οικογένεια. Η κόρη θα αντιδράσει και θα συγκρουστεί με παραδόσεις αιώνων απαιτώντας αλλαγή.

Οι ταινίες θα προβληθούν σε αποκατεστημένες κόπιες από τα Shochiku Studios και σε συνεργασία με το BFI. Προλογίζει ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Ευαγγελίδης («Λάμπουν στο Σκοτάδι»).

Πληροφορίες:
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107
13 Οκτωβρίου - 18.30: Late Autumn / 21.00 An Autumn Afternoon
Είσ.: € 5 (κανονικό), € 5 (Αμεα, συνοδός Αμεα), € 2 (ανεργίας), € 7 (δύο ταινίες)
Προπώληση εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.