Kingsman: Ο Χρυσός Κύκλος

2

Λιγότερο ευρηματική κι επιτυχημένη, η νέα cool τζεϊμσμποντική παρωδία μπορεί να διαθέτει μια γοητευτική κακιά, το μόνο που κάνει όμως είναι να επαναλαμβάνει αμήχανα τον προ τριετίας πρωτότυπο εαυτό της.

Kingsman: Ο Χρυσός Κύκλος

Λιγότερο ευρηματική κι επιτυχημένη, η νέα cool τζεϊμσμποντική παρωδία μπορεί να διαθέτει μια γοητευτική κακιά, το μόνο που κάνει όμως είναι να επαναλαμβάνει αμήχανα τον προ τριετίας πρωτότυπο εαυτό της.

Kingsman: Ο Χρυσός Κύκλος - εικόνα 1

Λάτρης της 9ης τέχνης, ο Λονδρέζος Μάθιου Βον («Kick-Ass», «X-Men: Η Πρώτη Γενιά») αποδείχτηκε ιδανική επιλογή για να διασκευάσει κινηματογραφικά προ τριετίας το cult κόμικς «The secret service» του Μαρκ Μίλαρ («Kick-Ass», «Wanted») και του κορυφαίου illustrator Ντέιβ Γκίμπονς («Watchmen»). Με τη βοήθεια της σταθερής συν-σεναριογράφου του Τζέιν Γκόλντμαν, η οποία έχει γράψει μόνη της τόσο το «Μις Πέρεγκριν: Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά» όσο και τη «Γυναίκα με τα Μαύρα», συνέλαβε ακέραιο το ειρωνικό χιούμορ της πρώτης ύλης, το μπόλιασε με σινεφίλ εξυπνάδα και υπέγραψε μια μοντέρνα τζεϊμσ­μποντική παρωδία που σεβάστηκε­ τόσο το είδος της κατασκοπικής ­περιπέτειας όσο και αυτό της κωμωδίας.

Το επόμενο αναπόφευκτο βήμα αποδεικνύεται και το δυσκολότερο. Από τον φωτογράφο και τους μοντέρ μέχρι την ενδυματολόγο, όλη η δημιουργική ομάδα της πρώτης ταινίας είναι και πάλι εδώ, αλλά αυτό που λείπει είναι οι φρέσκες, ανανεωτικές ιδέες. Αυτές υποτίθεται πως θα τις έφερναν οι καινούργιοι συμπρωταγωνιστές, οι οποίοι βρίσκονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Διότι, έπειτα από μια συντονισμένη επίθεση με πυραύλους, ολόκληρο το δίκτυο της Kingsman εξαρθρώνεται και οι μόνοι πράκτορες που από τύχη μένουν ζωντανοί είναι ο Μέρλιν με τον Έγκι. Αναζητώντας βοήθεια, θα ταξιδέψουν στο Κεντάκι των ΗΠΑ, όπου θα ανακαλύψουν μια αδελφή οργάνωση καταπολέμησης του κακού, τη Statesman, η οποία έχει ως βιτρίνα την παραγωγή ουίσκι. Εκεί θα συναντήσουν έναν παλιό γνωστό, παρότι εκείνος δεν τους αναγνωρίζει πλέον, και μαζί με τους νέους συμμάχους τους θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τα σατανικά σχέδια του Χρυσού Κύκλου, μιας πανίσχυρης οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών με αρχηγό τη... γλυκομίλητη Πόπι.

Kingsman: Ο Χρυσός Κύκλος - εικόνα 2

Με εξαίρεση την αρχική σεκάνς της αυτοκινητικής καταδίωξης στο νυχτερινό Λονδίνο, το φιλμ διαθέτει ελάχιστες σκηνές θεαματικής δράσης, ενώ προσπερνά ξώπετσα την αμερικανο-βρετανική συνύπαρξη, που θα μπορούσε να γίνει αφορμή­ για πολλά εύστοχα σχόλια κι επιτυχημένα γκαγκ. Παραδόξως χάνει χρόνο με χαρακτήρες που δεν έχουν το παραμικρό –κωμικό ή δραματικό– ενδιαφέρον και ασθμαίνει προσπαθώντας να ακολουθήσει τον καταιγιστικό ρυθμό της «Μυστικής Υπηρεσίας». Ακόμη και το καλό χαρτί των guest stars δεν είναι καρέ του άσου: η Τζούλιαν Μουρ διασκεδάζει στον ρόλο της χαμογελαστής evil bitch, ο Έλτον Τζον κατεβάζει καντήλια και παρωδεί άχαρα τον εαυτό του, ο Τζεφ Μπρίτζες λέει όλες κι όλες πέντε ατάκες και είναι τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος του Μπρους Γκρίνγουντ αυτός που με το φτηνό αμοραλισμό του κερδίζει τις εντυπώσεις.

Έτσι αυτό που απομένει από αυτόν τον «Χρυσό Κύκλο» δεν είναι παρά η έντονη αίσθηση του déjà vu και της επαγγελματικής διεκπεραίωσης, με μερικές –μετρημένες στα δάχτυλα– στιγμές εμπνευσμένου χιούμορ και κινηματογραφικής πρωτοτυπίας.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 141΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Kingsman: Ο Χρυσός Κύκλος

Kingsman: The Golden Circle
2
  • Περιπέτεια
  • 2017
  • Διάρκεια: 141 '
  • Μάθιου Βον

Όταν το αρχηγείο και όλα τα επιχειρησιακά κέντρα της Kingsman δέχονται φονική επίθεση, ο Έγκσι με τον Μέρλιν είναι οι μόνοι πράκτορες που επιβιώνουν. Για να ανακαλύψουν τον υπεύθυνο, πρέπει να ταξιδέψουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.