Ο Γκιγιόμ Κανέ μας εξηγεί πώς «τόλμησε να μεγαλώσει»

Ο Γάλλος σταρ πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί τον εαυτό του στην ταινία «Μεγάλωσε αν Τολμάς», μια τολμηρή και αυτοσαρκαστική παρατήρηση της σχέσης διασημότητας και προσωπικής ζωής.

Ο Γκιγιόμ Κανέ μας εξηγεί πώς «τόλμησε να μεγαλώσει»

Ο Γάλλος δημιουργός πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί τον εαυτό του στην ταινία «Μεγάλωσε αν Τολμάς», μια τολμηρή και αυτοσαρκαστική παρατήρηση της σχέσης διασημότητας και προσωπικής ζωής.

Ο Γκιγιόμ Κανέ μας εξηγεί πώς «τόλμησε να μεγαλώσει» - εικόνα 1

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την τελευταία ταινία σου και αναρωτιόμουν τι σε ενέπνευσε να γυρίσεις το «Μεγάλωσε αν Τολμάς».
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης­ η νεαρή δημοσιογράφος μου είπε πως δεν είμαι αρκετά «rock ’n’ roll». Ότι πια έχω μια ήσυχη ζωή συγκριτικά με το παρελθόν. Αρχικά δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοούσε. Τότε ξεκίνησε να περιγράφει τη ζωή μου με έναν τρόπο που δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα, αποδεικνύοντας πως δεν γνώριζε καθόλου ποιος είμαι και τι κάνω. Έτσι σκέφτηκα πως θα είχε ενδιαφέρον να φτιάξω κάτι αναφορικά με εμένα, ώστε έπειτα από τόσα χρόνια που ο κόσμος πιστεύει πως ξέρει ακριβώς τη ζωή και τη σχέση μου με τη Μαριόν Κοτιγιάρ­ να πω τα πράματα από τη δική μου πλευρά. Εκείνη ήταν η στιγμή που ξεκίνησα να γράφω μια ιστορία για τον τρόπο που σε αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι, την εικόνα που αναπαράγουν για εσένα και κατ’ επέκτασιν για την εμμονή κάποιων να προσπαθούν να μείνουν για πάντα νέοι.

Σε ποιο βαθμό λοιπόν είναι αυτοβιογραφική η ταινία; Διότι υπάρχουν ορισμένα ευφυή αυτοσαρκαστικά σημεία, που είναι παρμένα αυτούσια από την πραγματικότητα.
Πολλά πράγματα στην ταινία είναι αληθινά και άλλα δεν είναι. Έπαιξα με αυτά τα δύο στοιχεία και τα έμπλεξα στην αφήγηση. Εξάλλου, πολλά από όσα βλέπουμε σήμερα είναι ψεύτικα. Ακόμη κι αν κάτι είναι πραγματικότητα, θα υπάρξουν πολλοί που θα το αμφισβητήσουν. Ό,τι κι αν πεις στον κόσμο, ό,τι κι αν τους δείξεις, εκείνοι θα πιστέψουν αυτά που θέλουν. Δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις. Ήθελα να εκφράσω αυτό το παράδοξο στην ταινία.

Ο Γκιγιόμ Κανέ μας εξηγεί πώς «τόλμησε να μεγαλώσει» - εικόνα 2

Εκτίθεσαι σε απόλυτο βαθμό στο φιλμ –σκηνοθετείς και πρωταγωνιστείς– τόσο στα κωμικά μέρη όσο και στα δραματικά. Πώς κράτησες την ισορροπία ­μεταξύ τους;
Δεν το σκέφτηκα ιδιαίτερα, το αποτέλεσμα ήταν πηγαίο, προέκυψε καθώς έγραφα το σενάριο. Ήξερα όμως εκ των προτέρων πως ήθελα το δεύτερο μέρος της ταινίας να έχει ένα μήνυμα. Μου άρεσε η ιδέα πως έπειτα από ένα διασκεδαστικό πρώτο κομμάτι, στο οποίο ο θεατής θα βλέπει τη ζωή μου σαν κάποιου είδους reality, θα ακολουθεί ένα τελείως μυθοπλαστικό μέρος. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα το τέλος της ταινίας να λέει: «Σταματήστε να πιστεύετε όσα σας λένε».

Μια κατά κάποιον τρόπο υπενθύμιση πως ακόμη κι ένας διάσημος έχει προσωπική ζωή.
Ακριβώς! Χρειάζεται να βρεις ένα μηχανισμό που να σε προστατεύει έτσι ώστε να κρατάς αυτά που θες αποκλειστικά για τον εαυτό σου και να έχεις μια όσο το δυνατόν κανονική ζωή. Δεν γίνεται να είναι η καθημερινότητά σου προσβάσιμη στον καθέναν διαρκώς.
Ο ήρωας της ταινίας χρησιμοποιείται σαν την ατραξιόν ενός σόου, που έχει πλάκα στην αρχή αλλά προοδευτικά αποκτάει διαστάσεις εφιάλτη. Εσύ ο ίδιος «μεταμορφώνεσαι» σε αυτήν τη μετάβαση. Ήθελα με σιγουριά να φανεί τι σκεφτόμουν με αυτήν την ταινία και χρειαζόμουν έναν ηχηρό τρόπο για να το καταφέρω, κάτι που πιστεύω ότι πέτυχε.

Περισσότερες πληροφορίες

Μεγάλωσε Αν Τολμάς

Rock'n Roll
2,5
  • Κωμωδία
  • 2017
  • Διάρκεια: 123 '
  • Γκιγιόμ Κανέ

Ο Γκιγιόμ Κανέ φτάνει στα άκρα προσπαθώντας να πείσει τους πάντες πως ζει ακόμη ένα «rock ’n’ roll» τρόπο ζωής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.