Βενετία vs. Τορόντο: Αυτήν τη φεστιβαλική μάχη ποιος θα την κερδίσει;

Διαβάζουμε εξονυχιστικά τα προγράμματα των πρωτοκλασάτων φεστιβάλ της Βενετίας (30/8-9/9) και του Τορόντο (7-17/9) και παρουσιάζουμε τις ταινίες που θα πρωταγωνιστήσουν την ερχόμενη χρονιά.

Βενετία vs. Τορόντο: Αυτήν τη φεστιβαλική μάχη ποιος θα την κερδίσει;

Οι καλοκαιρινοί μήνες έχουν αναδειχθεί σε άτυπο πεδίο μάχης μεταξύ των κινηματογραφικών φεστιβάλ που ανταγωνίζονται ως προς το ποιο θα κατοχυρώσει τις κορυφαίες ταινίες της νέας σεζόν διαμορφώνοντας τις τάσεις του μέλλοντος στην παγκόσμια κινηματογραφική παραγωγή. Δύο από αυτά ξεχωρίζουν με διαφορά στη φεστιβαλική αγορά, εκπροσωπώντας διαφορετικές ηπείρους και αντιλήψεις περί σινεμά.

Στη γειτονική Ιταλία και συγκεκριμένα στη Βενετία, το φεστιβάλ της πλωτής πόλης συμπληρώνει φέτος 74 διοργανώσεις έχοντας σαν παράσημο τις πρεμιέρες στο Λίντο των ταινιών που μετέπειτα κέρδισαν το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ταινίας, αναφέροντας ενδεικτικά τα «Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας» και «Spotlight: Όλα στο Φως» . Στο παιχνίδι των απονομών δυναμική παρουσία έχει και το φεστιβάλ του Τορόντο, που εντυπωσιάζει με τον όγκο του προγράμματός του (πέρσι προβλήθηκαν σχεδόν 400 ταινίες), αλλά και με την ικανότητά του να ανακαλύπτει ανερχόμενα ταλέντα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του περσινού «Moonlight» που ξεπήδησε από το τρομερά επιλεκτικό τμήμα «Platforms» για να κερδίσει με δραματικό τρόπο το χρυσό αγαλματάκι για την καλύτερη ταινία εις βάρος του «La La Land». Ας δούμε λοιπόν ποιες ταινίες θα κονταροχτυπηθούν φέτος για μια ευκαιρία «χειραψίας» με τον θείο Όσκαρ...

Βενετία vs. Τορόντο: Αυτήν τη φεστιβαλική μάχη ποιος θα την κερδίσει; - εικόνα 1
Η Τζούλιαν Μουρ και ο Ματ Ντέιμον στο «Suburbicon»

Για ποιον βρυχάται ο λέοντας;
Η Αμερικανίδα ηθοποιός Ανέτ Μπένινγκ γίνεται η πρώτη γυναίκα εδώ και έντεκα χρόνια που ηγείται της επιτροπής του διαγωνιστικού τμήματος, και θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να επιλέξει το νικητή του Χρυσού Λέοντα. Με πάνω από είκοσι συμμετοχές, στο τμήμα βρίσκονται πρωτοκλασάτα ονόματα όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ ο οποίος θα παρουσιάσει την ταινία «Suburbicon» σε σενάριο των αδελφών Κοέν. Πρωταγωνιστής της ο Ματ Ντέιμον ο οποίος φιγουράρει και στην ταινία έναρξης του φεστιβάλ, «Downsizing» του Αλεξάντερ Πέιν, μια κοινωνική σάτιρα στην οποία ο Ντέιμον... συρρικνώνεται προκειμένου να μειώσει το κόστος διαβίωσής του. Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο στο φιλόδοξο «Shape of Water» επιστρέφει εν μέρει στον κόσμο του «Hellboy», καθώς αφηγείται την ξεχωριστή σχέση που αποκτά η ηθοποιός Σάλι Χόκινς με το απόκοσμο πλάσμα Abe Sapien. Παρόμοια αναδρομή στην καριέρα του κάνει και ο Ντάρεν Αρονόφσκι, ο οποίος με το θρίλερ δωματίου «mother!» επιδιώκει να επιστρέψει σε φόρμα μετά το αδιάφορο «Νώε». Αφού αναγκάστηκε να δημοπρατήσει το Χρυσό του Φοίνικα για να ολοκληρώσει τη νέα του ταινία, άγνωστο εάν τελικά πουλήθηκε, ο Αμπντελατίφ Κεσίς («Η Ζωή της Αντέλ») θα βρεθεί στο Λίντο με το ρομαντικό φιλμ «Mektoub, My Love: Canto Uno». Το σύνολο των φαβορί για το μεγάλο βραβείο συμπληρώνει ο Μάρτιν ΜακΝτόνα («Αποστολή στην Μπριζ») και το «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» όπου πρωταγωνιστεί η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ. Το φεστιβάλ της Βενετίας έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης (που έχει βραβευθεί εκεί στο παρελθόν) θα είναι μέλος της επιτροπής «Lion of the Future», ενώ εκτός συναγωνισμού θα κάνει πρεμιέρα η νέα του μικρού μήκους «8η Ήπειρος».

Βενετία vs. Τορόντο: Αυτήν τη φεστιβαλική μάχη ποιος θα την κερδίσει; - εικόνα 2
Η Τζέσικα Τσαστέιν και ο Ίντρις Έλμπα στο «Molly's Game»

Φεστιβαλική... Εκκλησία του Δήμου
Μέσα από το πληθωρικό του πρόγραμμα, ένα άθροισμα παγκόσμιων πρεμιέρων και των καλύτερων ταινιών σε Κάννες και Βενετία, οι θεατές του φεστιβάλ του Τορόντο με τη δύναμη της ψήφου τους καλούνται να αναδείξουν το νικητή του ενός και μοναδικού βραβείου που απονέμεται από τη διοργάνωση.

Έτσι, εκτός από τις προαναφερθείσες ταινίες, στην κούρσα για διάκριση μπαίνει και η οσκαρικών προδιαγραφών ταινία «Molly's Game» με πρωταγωνίστρια μια αμείλικτη Τζέσικα Τσαστέιν να ενσαρκώνει την πραγματική ιστορία της Μόλι Μπλουμ, η οποία έστηνε παιχνίδια πόκερ για την ελίτ, με τσουχτερό κόστος συμμετοχής. Στο ίδιο μήκος κύματος το «Battle of the Sexes» που αναβιώνει την κόντρα μεταξύ της τενίστριας Μπίλι Τζιν Κινγκ και του Μπόμπι Ριγκς η οποία ξεπέρασε τα όρια του αθλητικού κόσμου, με την Έμα Στόουν και τον Στιβ Καρέλ στους αντίστοιχους ρόλους. Αίσθηση αναμένεται να προκαλέσει η κωμωδία «The Death of Stalin» του Αρμάντο Ιανούτσι η οποία, όπως προδίδει ο τίτλος της, απεικονίζει τον πανικό που έζησαν τα υψηλά κλιμάκια του ΚΚΣΕ όταν συνειδητοποίησαν το θάνατο του «πατερούλη»...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.