Αβέβαιος Θρίαμβος

2

Δράμα εποχής που προδίδεται από τους υψηλούς (μελο)δραματικούς τόνους που δεν αφήνουν κανέναν από τους χαρακτήρες –και κατ’ επέκτασιν την ιστορία– να αποκτήσει στιβαρότητα και βάθος.

Αβέβαιος Θρίαμβος

Στο μέτωπο της Αραγονίας, το 1937, ο νεαρός αξιωματικός του Δημοκρατικού Στρατού Λουίς βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα χωριό. Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί την Καρλάνα, ερωμένη του προύχοντα της περιοχής που εκτέλεσαν οι αναρχικοί. Η επίσκεψη του παιδιού του και της συντρόφου του Λουίς τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους θα μετατραπεί σε θρυαλλίδα εξελίξεων, με τα καταπιεσμένα συναισθήματα και τα πάθη να ανάβουν φωτιές στα «παγωμένα» χαρακώματα της ενδοχώρας.

Αβέβαιος Θρίαμβος - εικόνα 1

Ο Ισπανός Αγκουστί Βιγιαρόνγκα συνεχίζει την κινηματογραφική ψηλάφηση των πληγών που άφησε πίσω του ο εμφύλιος στη χώρα του. Φέρνει για ακόμη μία φορά το ανθρώπινο δράμα σε πρώτο πλάνο, ενώ αφήνει στο φόντο την ιστορική «αλήθεια» της περιόδου. Γι’ αυτό χρησιμοποιεί ως σεναριακή βάση το μυθιστόρημα του Καταλανού Χοάν Σάλες «Αβέβαιος θρίαμβος», το οποίο έχει για πρωταγωνιστή έναν αξιωματικό που έχει κολλήσει στο «απενεργοποιημένο» μέτωπο της Αραγονίας, όπου δεν πέφτει σφαίρα.

Τα χαλάσματα και οι σκελετοί αποτελούν το σκηνικό άλλης μιας υπέρ πάντων κινηματογραφικής μάχης του έρωτα απέναντι στο θάνατο, με τον Βιγιαρόνγκα να μπλέκει το πραγματικό (δημιουργία χαρακωμάτων, επαναστατημένη Βαρκελώνη) με το φανταστικό (σκηνικό κατεστραμμένου μοναστηριού, βόλτες-κουβέντες του Λουίς με τον κολλητό του Χούλι στα οδοφράγματα) για να συνθέσει ένα ερωτικό, υπαρξιακό παραμύθι τρόμου. Μόνο που εδώ οι αφηγηματικές ισορροπίες δεν κρατιούνται με επιτυχία –όπως στο «Μαύρο Ψωμί»–, αλλά παραδίδονται σε μη επαρκώς αιτιολογημένες σεναριακά πράξεις (η αλλαξοπιστία του Χούλι, οι αλλοπρόσαλλες αλλαγές συμπεριφοράς του Λουίς κ.λπ.), με τους υψηλούς (μελο)δραματικούς τόνους να μην αφήνουν κανέναν από τους χαρακτήρες –και κατ’ επέκτασιν την ιστορία– να αποκτήσει στιβαρότητα και βάθος.

Ισπανία. 2017. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Αβέβαιος Θρίαμβος

Incerta Gloria
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 116 '
  • Αγκουστί Βιγιαρόνγκα

Στο μέτωπο της Αραγονίας, το 1937, ο νεαρός αξιωματικός του Δημοκρατικού Στρατού Λουίς βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα χωριό. Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί την Καρλάνα, ερωμένη του προύχοντα της περιοχής που εκτέλεσαν οι αναρχικοί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.