Ο Μαύρος Πύργος

1,5

Μετά από μια έντονη κοπτοραπτική στο εφτάτομο μπεστ σέλερ του Στίβεν Κινγκ, αυτό που προκύπτει είναι ένα κοινότοπο γουέστερν φαντασίας, στο οποίο ψηφιακά εφέ και βαρετά κλισέ έχουν εξαφανίσει κάθε θεαματική ή δραματικά ενδιαφέρουσα ιδέα.

Ο Μαύρος Πύργος

Ένα νεαρό αγόρι δραπετεύει από τον κόσμο μας για μια παράλληλη πραγματικότητα. Εκεί θα περιπλανηθεί μαζί με τον σκληροτράχηλο Πιστολέρο, αναζητώντας τον Άνθρωπο με τα Μαύρα, την απόλυτη απειλή και για τους δυο κόσμους. Μετά από μια έντονη κοπτοραπτική στο εφτάτομο μπεστ σέλερ του Στίβεν Κινγκ, αυτό που προκύπτει είναι ένα κοινότοπο γουέστερν φαντασίας, στο οποίο ψηφιακά εφέ και βαρετά κλισέ έχουν εξαφανίσει κάθε θεαματική ή δραματικά ενδιαφέρουσα ιδέα.

Ο Μαύρος Πύργος - εικόνα 1

Μετά από μια δεκαετία σχεδιασμών, αναβολών και επανεκκινήσεων, ο εφτάτομος «Μαύρος πύργος», το πλέον φιλόδοξο λογοτεχνικό πόνημα του Στίβεν Κινγκ, φτάνει τελικά στη μεγάλη οθόνη, με τον ελληνικής καταγωγής Δανό σκηνοθέτη Νικολάι Αρσέλ («Ο Έρωτας της Βασίλισσας») να αντικαθιστά τον οσκαρικό Ρον Χάουαρντ, ο οποίος περιορίστηκε στο ρόλο του παραγωγού. Αντλώντας έμπνευση από το «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος» και τον «Άρχοντα των δακτυλιδιών» του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Κινγκ, ο Αμερικανός μετρ του χάρτινου τρόμου έχτισε από το 1982 ως το 2004 ένα γουέστερν ηρωικής φαντασίας που εξελίσσεται κατά κύριο λόγο σε ένα παράλληλο σύμπαν, τον Μέσο Κόσμο, με επίκεντρο την απόλυτη μάχη καλού και κακού.

Οι σχεδόν 4.500 σελίδες του μυθιστορήματος ήταν φυσικά αδύνατον να χωρέσουν σε ένα σενάριο μιάμιση ώρας, οπότε μετά από μια έντονη κοπτοραπτική αυτό που προέκυψε, δια χειρός Ακίβα Γκόλντσμαν («Ένας Υπέροχος Άνθρωπος», «Κώδικας Da Vinci»), είναι η ιστορία του Τζέικ, ενός αγοριού που δραπετεύει από τον κόσμο μας για μια παράλληλη πραγματικότητα. Εκεί θα περιπλανηθεί μαζί με τον σκληροτράχηλο Πιστολέρο, αναζητώντας τον Άνθρωπο με τα Μαύρα, έναν πανίσχυρο μάγο που απειλεί να καταστρέψει τον Μαύρο Πύργο, τον ύστατο προστάτη του φωτός στο σύμπαν.

Ο Μαύρος Πύργος - εικόνα 2

Φαντασία, περιπέτεια, τρόμος, αγωνία… Ο Κινγκ προσφέρει άφθονο υλικό προς κινηματογραφική εκμετάλλευση, αυτός ο «Μαύρος Πύργος», όμως, μοιάζει αναποφάσιστος στο να διαλέξει ύφος και κατεύθυνση, μοιάζοντας με τον αμήχανο πιλότο ενός επερχόμενου τηλεοπτικού σίριαλ (κάτι που φημολογείται πως είναι και η επιθυμία των παραγωγών). Φτωχή εικονογραφία, ανέμπνευστη πλοκή και ένας ποζάτος Μάθιου ΜακΚόναχι προσγειώνουν την αλληγορική αυτή φαντασία στην απόλυτη κοινοτοπία, με τα ψηφιακά εφέ και τα βαρετά κλισέ να έχουν εξαφανίσει σχεδόν κάθε θεαματική ή δραματικά ενδιαφέρουσα ιδέα. Όσο κι αν προσπαθεί ο φιλότιμος Ίντρις Έλμπα, ο διάφανος χαρακτήρας του δεν τον αφήνει να κάνει τη διαφορά…

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Μαύρος Πύργος

The Dark Tower
1,5
  • Περιπέτεια
  • 2017
  • Διάρκεια: 95 '
  • Νικολάι Αρσέλ

Ένα νεαρό αγόρι δραπετεύει από τον κόσμο μας για μια παράλληλη πραγματικότητα. Εκεί θα περιπλανηθεί μαζί με τον σκληροτράχηλο Πιστολέρο, αναζητώντας τον Άνθρωπο με τα Μαύρα, την απόλυτη απειλή και για τους δυο κόσμους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.