Ο Πιλότος

2

Καλοζυγισμένο, αλλά σεναριακά άτολμο πολιτικό θρίλερ από τον σκηνοθέτη της «Αγελάδας που Έπεσε Από τον Ουρανό».

Ο Πιλότος

Καλοζυγισμένο, αλλά σεναριακά άτολμο πολιτικό θρίλερ από τον σκηνοθέτη της «Αγελάδας που Έπεσε Από τον Ουρανό».

Ο Πιλότος - εικόνα 1

Πέντε χρόνια μετά τη γλυκιά κοινωνική δραμεντί «Η Αγελάδα που Έπεσε Από τον Ουρανό» ο Αργεντινός σκηνοθέτης Σεμπάστιαν Μπόρεν­σταϊν και ο εθνικός σταρ Ρικάρντο Νταρίν («Το Μυστικό στα Μάτια της») συνεργάζονται ξανά, αυτήν τη φορά σε ένα πολιτικό θρίλερ. Λίγο μετά την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος του 1976, λοιπόν, ο στρατιωτικός­ πιλότος Τόμας Κόμπλικ συμμετέχει σε μια νυχτερινή πτήση η οποία έχει σκοπό την «εξαφάνιση», διά της ρίψης στη θάλασσα, μιας ομάδας πολιτικών κρατουμένων. Σοκαρισμένος, αποφασίζει να λιποτακτήσει και να κρυφτεί κάπου στην επαρχία, δουλεύοντας στο ψεκαστικό αεροπλάνο­ ενός φίλου του, όπου πιστεύει­ πως δεν θα τον ανακαλύψει κανείς.

Ο Πιλότος - εικόνα 2

Μέχρις εδώ το φιλμ του Μπόρενσταϊν βαδίζει σαν ένα βραδυφλεγές όσο και αγωνιώδες δράμα, το οποίο παρακολουθεί τον λιγομίλητο ήρωα να εγκλωβίζεται ανάμεσα σε δύο απειλές. Η πρώτη έχει να κάνει με έναν αστυνομικό της περιοχής, ο οποίος αρχίζει να ερευνά το παρελθόν του ξένου, και η άλλη με την όμορφη Νάνσι (η Ισπανίδα Ίνμα Κουέστα του «Ματωμένου Γάμου»), σύντροφο ενός αυταρχικού και ζηλιάρη πωλητή, με την οποία δημιουργεί σχέση. Καθώς ο κλοιός κλείνει αργά αλλά σταθερά γύρω από τον Κόμπλικ, έναν χαμηλότονο Νταρίν που εκφράζεται περισσότερο με το βλέμμα και λιγότερο με τα λόγια, ο Μπόρενσταϊν διαχειρίζεται λελογισμένα τις εκκρεμότητες και την ένταση που είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να ξεσπάσει, αναβιώνοντας ταυτόχρονα μια σκοτεινή περίοδο της πρόσφατης Ιστορίας της Αργεντινής.

Οι συνέπειές της είναι που παγιδεύουν και ωθούν στα άκρα τους ήρωες, πιόνια μιας πανίσχυρης μοίρας στην οποία προσπαθούν πεισματικά να εναντιωθούν. Ο αγώνας τους όμως δεν ξεφεύγει στιγμή από τα κλισέ ενός κοινότοπου, σεναριακά άτολμου θρίλερ με αποφασισμένους καλούς και αμετανόητους κακούς, βολικές συγκυρίες και προβλέψιμες λύσεις. Έτσι, όσο η αφηγηματική δεξιότητα και οι στιβαρές ερμηνείες, με κορυφαία αυτήν του Όσκαρ Μαρτίνεζ («Ο Επιφανής Πολίτης»), δεν αφήνουν το ενδια­φέρον να χαθεί ολοκληρωτικά, η καλοστημένη πολιτική καταγγελία­ του Μπόρενσταϊν τροχοδρομεί­ χωρίς αναταράξεις, δεν απογειώνεται ποτέ όμως από το κινηματογραφικό έδαφος.

Αργεντινή. 2016. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Πιλότος

Koblic
2
  • Θρίλερ
  • 2016
  • Διάρκεια: 92 '
  • Σεμπάστιαν Μπόρενσταϊν

Στην Αργεντινή του 1977 και ύστερα από μια πτήση «εξαφάνισης» πολιτικών κρατουμένων από το χουντικό καθεστώς, ο στρατιωτικός πιλότος Τόμας Κόμπλικ αποφασίζει να λιποτακτήσει και να κρυφτεί κάπου στην επαρχία, όπου πιστεύει πως δεν θα τον ανακαλύψει κανείς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.