Θα φέρει το καινούργιο «Alien» συναρπαστικές sci-fi εμπειρίες στις αίθουσες;

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ εξαπολύει το «Alien: Covenant» στις κινηματογραφικές αίθουσες­ και προσθέτει τώρα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία στο συναρπαστικό μύθο του.

Θα φέρει το καινούργιο «Alien» συναρπαστικές sci-fi εμπειρίες στις αίθουσες;

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ εξαπολύει το «Alien: Covenant» στις κινηματογραφικές αίθουσες, το δεύτερο μέρος της σειράς ταινιών που αναζητά την προέλευση των αδηφάγων εξωγήινων του διάσημου franchise. Πέντε χρόνια μετά τον «Προμηθέα», ο 79χρονος σκηνοθέτης προσθέτει τώρα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία στο συναρπαστικό μύθο του.

Θα φέρει το καινούργιο «Alien» συναρπαστικές sci-fi εμπειρίες στις αίθουσες; - εικόνα 1

Μη σας ξεγελάει ο τίτλος, το «Alien: Covenant» δεν αποτελεί το πέμ­πτο μέρος της saga των «Alien». Είναι όμως η συνέχεια του προ πενταετίας «Προμηθέα», ο οποίος σήμανε την επιστροφή του Ρίντλεϊ Σκοτ («Μπλέιντ Ράνερ», «Θέλμα και Λουίζ», «Η Διά­σωση») στο σύμπαν του εξωγήινου δημιουργήματός του. Αν και απογοήτευσε κάποιους από τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς, ο Βρετανός βετεράνος σκηνοθέτης φαίνεται πως έκανε... κράτει και στη νέα του ταινία ο εφιάλτης καιροφυλακτεί σε κάθε γωνία του διαστημόπλοιου «Covenant», που μεταφέρει ένα πλήρωμα 2.000 εποίκων προς μια διαπλανητική Γη της Επαγγελίας. Οι αδαείς επιβάτες δεν είναι οι πρώτοι που θα δουν την ελπίδα τους για μια ευκαιρία στον παράδεισο να μετατρέπεται σε ζωντανή κόλαση.

Η πηγή της ζωής δεν βρίσκεται εδώ

Έχουν περάσει σχεδόν σαράντα­ χρόνια από την πρεμιέρα του «Alien», της ταινίας που άλλαξε ολοκληρωτικά το τοπίο των κινηματογραφικών περιπετειών και της επιστημονικής φαντασίας. Το δια­στημικό θρίλερ των Ρίντλεϊ Σκοτ (σκηνοθεσία) και Νταν Ο’Μπάνον (σενάριο) προκάλεσε τόσο μεγάλο σοκ στο κοινό, που παρομοιάστηκε με τα «Σαγόνια του Καρχαρία». Με όχημα μια ιστορία που κοντράρισε τα κυρίαρχα στερεότυπα και μια κινηματογράφηση που εισήγαγε πρωτότυπα αφηγηματικά μέσα απεικόνισης του ανθρώπινου φόβου, το «Alien» παρείσφρησε στο ασυνείδητο των θεατών. Ο τρόπος εξάπλωσης κι επίθεσης των εξωγήινων τεράτων μέσα από το ανθρώπινο σώμα δεν λειτούργησε απλώς ως εργαλείο τρόμου αλλά και ως συμβολισμός για τη γέννα και το σεξ.

Από την άλλη, η prequel σειρά ταινιών που εγκαινίασε ο «Προμηθέας» έχει μια φιλοσοφική, σχεδόν θεολογική προσέγγιση της ύπαρξης, καθώς σκοπός της είναι να δοθούν απαντήσεις για την προέλευση των aliens. Η ερευνητική αποστολή του «Προμηθέα» μπορεί να αναζητούσε το νόημα της ανθρώπινης ζωής, άνοιξε όμως το «κουτί της Πανδώρας» για τα μέλη του πληρώματος, που καλωσόρισαν την καταδίκη τους και αφύπνισαν μια δύναμη πέρα από τον έλεγχό τους. Μια δεκαετία μετά η νέα αποστολή, εποικισμού αυτήν τη φορά, κατευθύνεται προς τον πλανήτη όπου έχουν καταφύγει οι μοναδικοί επιζώντες της προηγούμενης καταστροφής μαζί­ με την καλά κρυμμένη εξωγήινη απειλή.

Ένας θαυμαστός καινούργιος κόσμος

Θα φέρει το καινούργιο «Alien» συναρπαστικές sci-fi εμπειρίες στις αίθουσες; - εικόνα 2

Στο «Alien: Covenant» η ανθρωπότητα στέλνει στο Διάστημα μια ιδιότυπη ανθρώπινη κιβωτό με πλήρωμα που αποτελείται αποκλειστικά από ζευγάρια. Ενώ ψάχνουν τον απομακρυσμένο πλανήτη όπου πρόκειται να κατοικήσουν ανακαλύπτουν έναν άλλον απροσδόκητο παράδεισο. Η υπόθεση δανείζεται ιστορικά χαρακτηριστικά από την περίοδο της αποικιοκρατίας, όταν ο λεγόμενος Νέος Κόσμος υποδεχόταν χιλιάδες εποίκους και ιεραπόστολους οι οποίοι δεν σκόπευαν απλώς να εγκατασταθούν αλλά και να εξαπλώσουν την παρουσία τους στα νέα εδάφη εις βάρος των αυτοχθόνων. Ηγετικό ρόλο στη νέα περιπέτεια έχει η Κάθριν Γουότερστον, που λόγω παρουσιαστικού θυμίζει έντονα τη Σιγκούρνι Γουίβερ των πρώτων «Alien».

Από το καστ δεν λείπει φυσικά ο Μάικλ Φασμπέντερ, που αυτήν τη φορά θα ερμηνεύσει διπλό... ρομποτικό ρόλο, ως Ντέιβιντ από το σκάφος «Προμηθέας» και ως Γουόλτερ από το «Covenant». Ο Ρίντλεϊ Σκοτ δεν ξεχνά τον Χ.Ρ. Γκίγκερ, τον άνθρωπο που σκαρφίστηκε την όψη των aliens, ο οποίος χάθηκε πριν από δύο χρόνια. Βασίστηκε στα σχέδιά του για να παρουσιάσει τους εξωγήινους ανανεωμένους, με μια πιο νατουραλιστική και ανατριχιαστική μορφή. Σίγουρα σε αυτήν την απόφασή του συνηγόρησε το ότι μετά τον «Προμηθέα» πολλοί πίστεψαν πως ο Βρετανός σκηνοθέτης έχασε την ικανότητά του να τρομοκρατεί το κοινό.

Ξεχνούν όμως ότι πρώτος εκείνος τους έκανε να κλείσουν τα μάτια όταν «έσπασε» το στήθος του αείμνηστου Ίαν Χερτ. Εξάλλου, σύμφωνα με δηλώσεις του, έχει ιδέες για τουλάχιστονάλλες δύο ταινίες μετά το «Alien: Covenant», προτού φτάσουμε χρονικά στο πρώτο «Alien». Ποιος ξέρει ακόμη πόσοι ανυποψίαστοι Γήινοι θα βρεθούν τετ-α-τετ με το χαμόγελο του τέρατος...

Περισσότερες πληροφορίες

Alien: Covenant

2,5
  • Επιστ. Φαντασίας
  • 2017
  • Διάρκεια: 122 '
  • Ρίντλεϊ Σκοτ

Με 2.000 εποίκους, το διαστημόπλοιο «Covenant» ταξιδεύει προς έναν απομακρυσμένο πλανήτη. Στην πορεία ανακαλύπτει έναν αχαρτογράφητο παράδεισο, ο οποίος αποδεικνύεται όμως ένας σκοτεινός, επικίνδυνος κόσμος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.