Personal Shopper: Η Βοηθός

1,5

Επιδέξιος ως αφηγητής μα υπερβολικά φιλόδοξος ως auteur, ο Ασαγιάς («Carlos», «Μετά το Μάη», «Τα Σύννεφα του Σιλς Μαρία») σπρώχνει στα όριά του ένα εγκεφαλικό κι επιτηδευμένο scary movie, που του χάρισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κανών.

Personal Shopper: Η Βοηθός

Η Μορίν είναι μια Αμερικανίδα που δουλεύει στο Παρίσι ως προσωπική βοηθός αγορών ενός τοπ μόντελ. Έχοντας χάσει πρόσφατα τον δίδυμο αδερφό της και διατηρώντας την ικανότητα, όπως κι εκείνος, να επικοινωνεί με τα πνεύματα, προσπαθεί να μιλήσει μαζί του τη στιγμή που κάποιος άγνωστος της στέλνει μηνύματα στο κινητό. Επιδέξιος ως αφηγητής μα υπερβολικά φιλόδοξος ως auteur, ο Ασαγιάς σπρώχνει στα όριά του ένα εγκεφαλικό κι επιτηδευμένο scary movie, που του χάρισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κανών.

Personal Shopper: Η Βοηθός - εικόνα 1

Απρόβλεπτος και ακατάτακτος ως κινηματογραφικός δημιουργός, ο Ολιβιέ Ασαγιάς («Carlos», «Μετά το Μάη») χάρισε με τα «Σύννεφα του Σιλς Μαρία» ένα απροσδόκητο Σεζάρ ερμηνείας στην Κρίστεν Στιούαρτ, την οποία τώρα μεταμορφώνει σε Μορίν, μια Αμερικανίδα που δουλεύει στο Παρίσι ως προσωπική­ βοηθός αγορών ενός τοπ μόντελ. Έχοντας χάσει πρόσφατα­ τον δίδυμο αδερφό της και διατηρώντας την ικανότητα –όπως κι εκείνος– να επικοινωνεί με τα πνεύματα, προσπαθεί να μιλήσει­ μαζί του τη στιγμή που κάποιος άγνωστος της στέλνει μηνύματα στο κινητό.

Επιδέξιος ως αφηγητής, ο Ασα­γιάς κέρδισε βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κανών για ένα πολανσκικό θρίλερ που φλερτάρει επικίνδυνα με την παρωδία. Εγκεφαλικό και γεμάτο επιτήδευση γαλλικής κοπής, σπρώχνει στα όριά της μια ιστορία που χρησιμοποιεί τη διάτρητη πλοκή για να κλείσει το μάτι σε κοινωνικές (η ανθρώπινη επικοινωνία, η γλώσσα και τα σύνορα), φιλοσοφικές (η αλήθεια και το ψέμα), ψυχαναλυτικές και σινεφίλ αναφορές, ένα πομπώδες καλλιτεχνικό scary movie που μόνον οι σκηνοθετικές αρετές του το διασώζουν από την εκκωφαντική γελοιότητα.

Γαλλία, Γερμανία. 2016. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Personal Shopper: Η Βοηθός

Personal Shopper
1,5
  • Σινεφίλ
  • 2016
  • Διάρκεια: 105 '
  • Ολιβιέ Ασαγιάς

Η Μορίν είναι μια Αμερικανίδα που δουλεύει στο Παρίσι ως προσωπική βοηθός αγορών ενός τοπ μόντελ. Έχοντας χάσει πρόσφατα τον δίδυμο αδερφό της και διατηρώντας την ικανότητα, όπως κι εκείνος, να επικοινωνεί με τα πνεύματα, προσπαθεί να μιλήσει μαζί του τη στιγμή που κάποιος άγνωστος της στέλνει μηνύματα στο κινητό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.