Η Όψη της Σιωπής

3,5

Σκληρή, πικρή, μα απόλυτα ψύχραιμη καταγραφή τόσο μιας εποχής (που φτάνει ως το σήμερα) όσο και των πιο σκοτεινών γωνιών της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. «Συνέχεια» του εξίσου συνταρακτικού «The Act of Killing», το οποίο ήταν επίσης υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ.

Η Όψη της Σιωπής

Ο αδελφός του Άντι Ρουκούν δολοφονήθηκε στη δεκαετία του ’60 από το δικτατορικό καθεστώς της Ινδονησίας. Τώρα εκείνος συναντά τους αμετανόητους υπαίτιους σε μια σκληρή, πικρή, μα απόλυτα ψύχραιμη καταγραφή τόσο μιας εποχής (που φτάνει ως το σήμερα) όσο και των πιο σκοτεινών γωνιών της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. «Συνέχεια» του εξίσου συνταρακτικού «The Act of Killing», το οποίο ήταν επίσης υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ.

Η Όψη της Σιωπής - εικόνα 1

Μετά το πολύκροτο, υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ «The Act of Killing» του 2012, στο οποίο αρχιβασανιστές και ακροδεξιοί δολοφόνοι περιέγραφαν περιχαρείς και με… κινηματογραφικούς όρους τις μαζικές σφαγές που ακολούθησαν την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος στη Ινδονησία το 1965, ο κάτοικος Κοπεγχάγης Αμερικανός σκηνοθέτης Τζόσουα Οπενχάιμερ προσεγγί­ζει δύο χρόνια αργότερα τα ίδια γεγονότα από μια λίγο διαφορετική πλευρά, κερδίζοντας ακόμη μία οσκαρική υποψηφιότητα. Εδώ ακολουθεί τον 45χρονο πλέον Άντι Ρουκούν στην προσπάθειά του να βρει και να μιλήσει με τους υπευθύνους της δολοφονίας του αδερφού του Ράμπλι.

Ο Άντι «υποδύεται» τον οπτικό, πλησιάζει τους γηραιούς πια, αλλά ακόμη προστατευμένους από την πολιτική κατάσταση παραστρατιωτικούς και τους πιάνει ψύχραιμος την κουβέντα. Ψύχραιμος και ο φακός του Οπενχάιμερ, αποτυπώνει με συνταρακτική απλότητα την αμετανόητη περηφάνια τους και με βαθιά πίκρα τη σιωπηλή αντιπαράθεση του Άντι, και μιας ολόκληρης χώρας, με το παρελθόν. Συγχρόνως καταγράφει τον απόηχο μιας ολόκληρης εποχής (που φτάνει στο σήμερα) και φωτίζει μερικές από τις σκοτεινότερες γωνιές της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης.

Δανία, Ινδονησία, ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: FILMCENTER ΤΡΙΑΝΟΝ.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Όψη της Σιωπής

The Look of Silence
3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2014
  • Διάρκεια: 103 '
  • Τζόσουα Οπενχάιμερ

Ο αδελφός του Άντι Ρουκούν δολοφονήθηκε στη δεκαετία του ’60 από το δικτατορικό καθεστώς της Ινδονησίας. Τώρα εκείνος συναντά τους αμετανόητους υπαίτιους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.