«Η Κυνηγός με τον Αετό» δεν έχει νιώσει ποτέ φόβο

Η δεκατριάχρονη πρωταγωνίστρια του ντοκιμαντέρ «Η Κυνηγός με τον Αετό» Αϊσολπάν Νουργκάι μιλά μαζί με τον πατέρα της Ρις στο «α» για το πώς κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα αετο-κυνηγός στη Μογγολία κόντρα σε μια ανδροκρατούμενη παράδοση αιώνων.

«Η Κυνηγός με τον Αετό» δεν έχει νιώσει ποτέ φόβο

Η δεκατριάχρονη Αϊσολπάν Ντουργκάι πρωταγωνιστεί στο καθηλωτικό ντοκιμαντέρ «Η Κυνηγός με τον Αετό» του Ότο Μπελ, ως η πρώτη γυναίκα κυνηγός στη Μογγολία «σπάζοντας» μια ανδροκρατούμενη παράδοση αιώνων. Μαζί με τον πατέρα της Ρις Ντουργκάι εξηγούν στο «α» πώς τα κατάφεραν.

Πώς σας ανακάλυψε ο σκηνοθέτης;
Ρις Ντουργκάι
: Ο φωτογράφος Άσερ Σβιντέσκι εμφανίστηκε στη δυτική Μογγολία, επισκέφτηκε την οικογένεια και φωτογράφισε την Αϊσολπάν. Ανέβασε τη φωτογραφία στα social media με την περιγραφή πως πρόκειται για τη μοναδική γυναίκα κυνηγό με αετό και σε περίπτωση που ήθελε κάποιος να την κινηματογραφήσει ας επικοινωνούσε με εκείνον. Ο σκηνοθέτης Ότο Μπελ έκανε πρώτος την επαφή, ήρθε στη Μογγολία μας γνώρισε, και προσφέρθηκε να κάνει μια ταινία για τη ζωή μας.

Ήσασταν καθόλου διστακτικοί με την ιδέα ενός γυρίσματος; Χρειάστηκε να σας πείσει ο σκηνοθέτης να κάνετε την ταινία;
Ρ.Ν
.: Συμφώνησα από την πρώτη στιγμή, γιατί ο σκηνοθέτης ήθελε να δείξει τον πολιτισμό του Καζακστάν στον υπόλοιπο κόσμο. Τη δεύτερη φορά που ταξίδεψε, ήρθε μαζί με το συνεργείο του.

«Η Κυνηγός με τον Αετό» δεν έχει νιώσει ποτέ φόβο - εικόνα 1
Η Αϊσολπάν μαζί με τον πατέρα της Ρις και τον αετό της

Όταν ήρθε τότε, η Αϊσολπάν είχε ήδη πιάσει τον αετό της; Γιατί στην ταινία τη βλέπουμε σε όλα τα στάδια: την προετοιμασία, τα ταξίδια με εσάς...
Αϊσολπάν Ντουργκάι
: Προτού πιάσω το δικό μου αετό φρόντιζα εκείνον του αδερφού μου γιατί ήταν στο στρατό, ήμουν η μόνη που μπορούσε να τον προσέχει. Έτσι είχα ήδη ξεκινήσει να κυνηγάω με το δικό του αετό από τα δέκα μου. Τότε συνειδητοποίησα πως αφού μπορώ να το κάνω αυτό με άλλον αετό, γιατί να μη γίνω και εγώ κυνηγός; Ρώτησα τον πατέρα μου κι εκείνος χαρούμενος αποκρίθηκε πως θα κάνει τα πάντα για να γίνω η καλύτερη κυνηγός.

Φαίνεσαι άνετη με τον αετό σου, παρά το γεγονός πως ως άγριο ζώο μπορεί να έχει ενδεχομένως απρόβλεπτες αντιδράσεις. Αισθάνθηκες ποτέ φόβο ενώ το εκπαίδευες;
Α.Ν
.: Δεν έχω νιώσει ποτέ φόβο πλάι σε αετό, καθώς έχω μεγαλώσει μαζί τους. Όταν γεννήθηκα είχαμε ήδη έναν στην οικογένεια, οπότε πάντοτε μου φαινόταν μια οικεία παρουσία. Εξαρτάται βέβαια και στον άνθρωπο. Αν είσαι φιλικός και φέρεσαι με σεβασμό προς τον αετό, δε θα έχεις κανένα πρόβλημα. Μπορείς εύκολα να συνάψεις μια φιλία με αυτόν.

Ο τρόπος ζωής σας είναι μοναδικός, κι είναι πραγματικά όμορφο να βλέπεις ένα παιδί να νιώθει τόσο οικεία κοντά στον αετό και τη φύση...
Α.Ν
.: Το κυνήγι με αετό είναι σύμφυτο με την παράδοση του λαού μας. Δεν πρόκειται να δεις κάποιον από το Καζακστάν χωρίς αετό, ειδικά στα δυτικά της χώρας, που βρίσκεται πολύ μακριά από τις πόλεις. Είναι ο μοναδικός τρόπος για όσους ζουν στα βουνά να βρίσκουν τροφή. Μας διδάσκει να σεβόμαστε τα ζώα, να ζούμε μαζί τους.

«Η Κυνηγός με τον Αετό» δεν έχει νιώσει ποτέ φόβο - εικόνα 2

Μιλώντας για παράδοση, είναι πρώτη φορά εδώ και αιώνες που μια γυναίκα γίνεται κυνηγός. Πώς αντιμετώπισες τους μεγαλύτερους οι οποίοι δεν ενέκριναν την επιλογή σου;
Ρ.Ν
.: Παρόλο που το κυνήγι με αετό έχει μια ιστορία δύο χιλιάδων ετών, από γενιά σε γενιά μόνο άντρες κυνηγούσαν. Ζούμε όμως στον 21ο αιώνα. Παλιότερα υπήρχαν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δικαιωμάτων αντρών και γυναικών, αλλά σήμερα δε νοείται τα δύο φύλα να μην είναι ισότιμα. Σκεφτόμουν για καιρό πώς θα ήταν εφικτό για τις γυναίκες να ήταν και εκείνες κυνηγοί, έτσι όταν η Αϊσολπάν μου εκμυστηρεύτηκε την επιθυμία της δε δίστασα λεπτό κι έκανα ό,τι μπορούσα για να γίνει η καλύτερη.

Είναι συγκινητικός ο τρόπος που βοηθάτε την κόρη σας σε όλη τη διάρκεια, και την υποστηρίζετε με όλα τα μέσα. Ποιες ήταν οι συμβουλές που της δώσατε ώστε να βελτιώνεται συνεχώς;
Ρ.Ν
.: Ήταν οι ίδιες που έδωσα σε πολλά κορίτσια της περιοχή μας, οι οποίες ήθελαν να γίνουν κι εκείνες κυνηγοί όπως η Αϊσολπάν. Η πρώτη συμβουλή που τους έδωσα ήταν να μην καθορίζονται από τα στερεότυπα γύρω από το φύλο τους. Τα κορίτσια μπορούν να κάνουν ακριβώς ότι και τα αγόρια. Να είστε δυνατές, όπως οι θηλυκοί αετοί που κυνηγούν μαζί μας, να βγάλετε από το μυαλό σας οποιοδήποτε δισταγμό. Μπορείτε να τα καταφέρετε.

Στο διαγωνισμό η Αϊσολπάν ήταν η μοναδική γυναικεία συμμετοχή με αντιπάλους τους καλύτερους κυνηγούς από όλη τη χώρα. Πώς ένιωθες ανάμεσα σε τόσο μεγάλο ανταγωνισμό;
Α.Ν
.: Ο διαγωνισμός ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Όταν έφτασα στο χώρο διεξαγωγής του, ο κόσμος ήταν έκπληκτος. Αναρωτιόντουσαν τι δουλειά είχα εκεί. Την πρώτη μέρα ήμουν αγχωμένη, ειδικά από τη στιγμή που έμαθα πως στους 78 συμμετέχοντες ήμουν η μοναδική κοπέλα. Ο πατέρας μου με ενθάρρυνε διαρκώς. Ο διαγωνισμός απαρτίζεται από τρεις βασικές κατηγορίες: το κάλεσμα του αετού, η αιχμαλωσία του θηράματος, και η ποιότητα της παραδοσιακής στολής που φορούν όλοι οι κυνηγοί. Στη δεύτερη κατηγορία, ο αετός μου έκανε ρεκόρ ταχύτητας στην κατάβαση του για να πιάσει το θήραμα. Ούτε εγώ πίστευα πως θα κέρδιζα σ' αυτό το αγώνισμα, αλλά και κανείς άλλος δεν υπολόγιζε πως θα βρισκόμουν γενικά στις νίκες. Όταν κέρδισα τελικά σε όλες τις κατηγορίες, ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου.

Συμμετείχες ξανά σε αυτόν το διαγωνισμό;
Α.Ν
.: Ναι, αρκετά συχνά. Ήμουν δεύτερη και τρίτη τις περισσότερες φορές, ενώ τον περασμένο Μάρτη συμμετείχα στο διαγωνισμό που διεξάγεται στο Ουλάν Μπατόρ ανάμεσα στους καλύτερους κυνηγούς της Μογγολίας και κατατάχθηκα τρίτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα Σαγόνια του Καρχαρία

Υποδειγματικό θρίλερ, σκηνοθετημένο με δεξιοτεχνία που κόβει την ανάσα. Πρωτοφανής εμπορική επιτυχία, η οποία άλλαξε τα δεδομένα του χολιγουντιανού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
06/10/2022

Η Πρόσκληση

Κωμικά γραφικοί και ελάχιστα τρομακτικοί βρικόλακες προσπαθούν αδέξια να κρυφτούν πίσω από ένα love story βγαλμένο από Βίπερ Νόρα.

Ο Κοτολαγός και το Χάμστερ του Σκότους

Το πιο αγαπημένο θέμα των σύγχρονων animations είναι η κινητήριος δύναμη μιας καλοστημένης και διασκεδαστικής εξωτικής περιπέτειας αλά Ιντιάνα Τζόουνς… τζούνιορ.

Πνεύμα Από Σπίτι

Πολύ φασαρία για το τίποτα άνω των δέκα ετών, σε ένα ρώσικο animation ανεκμετάλλευτων ιδεών και χιλιοχρησιμοποιημένων τρικ.

Ένας Μεταφραστής

Ελάχιστα πρωτότυπη, αλλά διεκπεραιωτικά έντιμη μετατροπή αληθινών γεγονότων σε μυθοπλαστικό δράμα, το οποίο ηρωοποιεί μια συγκινητική ουμανιστική χειρονομία.

Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα

Θεαματικότατη κινηματογραφική βερσιόν μιας τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε σε 12 χώρες με συμμετοχή 50 επιστημόνων και κόστος έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Υποβολή αιτήσεων για τα Επαγγελματικά Σεμινάρια Κινηματογράφου & Τηλεόρασης Oxbelly

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να έχουν καλή γνώση αγγλικών, καθώς όλα τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά.