Τελικά τι είναι το En Lefko Film Festival Σάκη Τσιτομενέα;

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του νέου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Αθηνάς μιλά στο «α» για τις καινοτομίες και τις συναρπαστικές δράσεις του φρέσκου σινε-event της πόλης.

Τελικά τι είναι το En Lefko Film Festival Σάκη Τσιτομενέα;

Η Αθήνα σύντομα θα κινείται στους ρυθμούς του En Lefko Film Festival που φιλοδοξεί να αφήσει το στίγμα του τη φετινή άνοιξη και για πολλές ακόμα στο μέλλον. Μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Σάκη Τσιτομενέα ο οποίος μας εξηγεί τους λόγους που κάνουν ξεχωριστή τη νέα διοργάνωση.

Τι είναι το En Lefko Film Festival με λίγα λόγια, σε ότι έχει να κάνει με τον σκοπό του, τους χώρους και το vibe;
To En Lefko Film Festival είναι κάτι παραπάνω από ένα κινηματογραφικό Φεστιβάλ. Είναι περισσότερο μια ανοιχτή πλατφόρμα πολιτισμού, καλλιτεχνικής δημιουργίας και ψυχαγωγίας, που ακολουθεί τις τάσεις που δημιουργούνται και ανανεώνονται συνεχώς, στον κινηματογράφο, τη μουσική τις τέχνες και την διασκέδαση και τις συνδέει μεταξύ τους. Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, μόνο γραμμές που ενώνουν αυτά τα πολύ σημαντικά σημεία της καθημερινότητάς μας. Τα ενώνουν και τα βγάζουν στην πόλη μας, για να την αναδείξουν με έναν άλλον τρόπο.
Το En Lefko Film Festival, μπορεί να έχει ως αφετηρία το σινεμά, τις ταινίες (και κατ' επέκταση, τις κινηματογραφικές αίθουσες), αλλά δεν κάθεται "στ' αυγά του". Βγαίνει στην πόλη, ανακαλύπτει, προτείνει και αναδεικνύει χώρους και σημεία που μπορεί να προσπερνάμε στην καθημερινότητά μας. Σ' αυτούς τους χώρους δημιουργεί βιωματικές, διαδραστικές, μοναδικές εμπειρίες. Το vibe του Φεστιβάλ, είναι το ίδιο το vibe της πόλης. Ζωντανό, έντονο, αεικίνητο, ανήσυχο. Το vibe μιας...νύχτας Σαββάτου στην Κολοκοτρώνη, ας πούμε.

Ένα ακόμη φεστιβάλ στην πόλη… Τι νέο έχει να προσφέρει και σε τι διαφέρει με οτιδήποτε άλλο;
Ξεκινώντας με πρώτη ύλη του τον κινηματογράφο, το En Lefko Film Festival δεν θα μπορούσε να μην έχει τη δομή που έχουν όλα τα Κινηματογραφικά Φεστιβάλ του κόσμου, που σημαίνει τμήματα, βραβεία, πρεμιέρες ταινιών, καλεσμένοι. Εκεί, όμως σταματάνε και οι όποιες ομοιότητες. Το ELFF (όπως αρέσει στην ομάδα να το λέει) θα κάνει την κάθε προβολή του μοναδική, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει από την κάθε ταινία του, μια αφορμή για μια παράλληλη δράση, να την συνδέσει με έναν χώρο, ένα event, μία άλλη μορφή έκφρασης και τελικά, να αφήσει σε όλους την γεύση μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας. Δεν θα το κάνει από την πρώτη του χρονιά, "με τη μία" όπως λένε, δεν θα το κάνει με όλες του τις ταινίες, θα το κάνει, όμως, με πάρα πολλές, δίνοντας από φέτος κιόλας, το στίγμα για τους μελλοντικούς του στόχους.
Αν μιλήσουμε τώρα και για άλλες διαφορές και καινοτομίες, το ELFF είναι το πρώτο Φεστιβάλ στην Ελλάδα που δημιουργεί ξεχωριστό τμήμα για την τηλεόραση και επίσης, πρωτοπορεί προσκαλώντας τους ίδιους τους θεατές και τους λάτρεις της κοινωνικής δικτύωσης, να γίνουν σκηνοθέτες της καθημερινότητάς τους και να παρακολουθήσουν τις δικές τους δημιουργίες στην μεγάλη οθόνη.

Πώς συνδυάζεται ένα μουσικό ραδιόφωνο με ένα φεστιβάλ κινηματογράφου; Τι μπορεί να φέρει η on air, φρέσκια εμπειρία σας στην αθηναϊκή κινηματογραφική πραγματικότητα;
Ο En Lefko 87.7, έτσι κι αλλιώς, ποτέ δεν ήταν απλά ένα μουσικό ραδιόφωνο. Είναι, αν όχι το μόνο, σίγουρα ένα από τα ελάχιστα μέσα στην Ελλάδα που εδώ και χρόνια δημιουργεί τάσεις, ανακαλύπτει και προτείνει καινούργιες μουσικές, δημιουργεί εναλλακτικούς τρόπους (και τόπους) διασκέδασης και ζει στην πόλη και για την πόλη. Πάντα έτοιμος για ένα επόμενο βήμα, ένα βήμα μπροστά, ήταν φυσικό επακόλουθο να προχωρήσει σε κάτι καινούργιο και, ταυτόχρονα, άμεσα συνδεδεμένο με τον χαρακτήρα του. Και τι καλύτερο σαν αφορμή, από τον κινηματογράφο που, και για τους παραγωγούς του και για το κοινό του, τους ακροατές, είναι τόσο μεγάλη αγάπη, όσο και η μουσική. Όσο για την εμπειρία της ομάδας, αυτή δεν είναι μόνο on air, είναι και "on screen", μια και όλοι μας, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, έχουμε εμπλακεί, συνεργαστεί και ασχοληθεί με τα κινηματογραφικά πράγματα. Αυτή η "παράλληλη ερωτική" μας σχέση με τον ήχο και την εικόνα, με τη μουσική και το σινεμά, είναι που μας ανανεώνει και μας δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε πρωτότυπες, φρέσκες ιδέες που θα κάνουν το ELFF να ξεχωρίσει.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου πράγματα από το φεστιβάλ; Έστω και ένα πράγμα που δεν μπορείς να δεις αντικειμενικά από το πρόγραμμα, γιατί αποτελεί την κινηματογραφική καψούρα σου;
H "καψούρα" αυτή τη φορά είναι τηλεοπτική, αλλά σε κινηματογραφικό πλαίσιο. Μια ταινία, που βγήκε από μια σειρά και που οδηγεί ξανά στη αναβίωση της σειράς, 26 χρόνια μετά. Η προβολή στο En Lefko Film Festival της ταινίας «Twin Peaks: Fire Walk with me» και του exclusive «Twin Peaks: The Missing Pieces», με κομμένες σκηνές της ταινίας μονταρισμένες από τον ίδιο τον Ντέιβιντ Λίντς, είναι ταυτόχρονα μια αφιέρωση στον αγαπημένο σκηνοθέτη, ένα δώρο σε όλους (εμάς) τους φαν της σειράς, λίγο πριν την πιο αναμενόμενη τηλεοπτική επιστροφή των τελευταίων χρόνων και μια ευκαιρία να προετοιμαστούμε, φρεσκάροντας τις γνώσεις μας για τον «Ύποπτο Κόσμο του Twin Peeks», για την πρεμιέρα του 3ου κύκλου ο οποίος, κατά τον ίδιο τον Λίντς, θα είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ταινία. (Και μια προσωπική, καθόλου ένοχη, απόλαυση).

Τελικά τι είναι το En Lefko Film Festival Σάκη Τσιτομενέα; - εικόνα 1

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.