Σπάζοντας τη διαφθορά στον κινηματογράφο Τριανόν

Έξι ταινίες που αποκαλύπτουν όσους… σφυρίζουν αδιάφορα.

Σπάζοντας τη διαφθορά στον κινηματογράφο Τριανόν

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα κρούσματα διαφθοράς και φοροαποφυγής, έχει αναγάγει τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος («whistleblowers») σε μοντέρνους ήρωες. Η χαρακτηριστική ανοχή που απολαμβάνουν πολυεθνικές εταιρίες ως προς την καταβολή των φόρων τους, εντείνει την ανισοκατανομή του πλούτου διαιωνίζοντας την κρίση, καθιστώντας έτσι πολύτιμη τη βοήθεια των «whistleblowers» που αποκαλύπτουν όσα συμβαίνουν κάτω από το τραπέζι.

Σπάζοντας τη διαφθορά στον κινηματογράφο Τριανόν - εικόνα 1
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν στο «Citizenfour»

Στον κινηματογράφο Τριανόν για δύο μέρες (1-2/4) προβάλλονται έξι πολιτικά ντοκιμαντέρ που καταπιάνονται με το φαινόμενο των διαρροών («leaks») και τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν με κίνδυνο της ζωής τους να τα φέρουν στο φως της δημοσιότητας. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει το βραβευμένο με Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ «Citizenfour» της Λόρα Πόιτρας, με επίκεντρο τον Έντουαρντ Σνόουντεν που έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά απόρρητων εγγράφων αποδεικνύοντας τη μαζική παρακολούθηση εκατομμυρίων πολιτών σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Μαζί με τον Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του Wikileaks, είνα οι επιφανέστεροι whistleblowers, με τον τελευταίο να πρωταγωνιστεί στην ταινία «Dans la peau d’un lanceur d’alerte». Ο Ρούντολφ Έλμερ, ρίσκαρε και αυτός την καθημερινότητά του αποκαλύπτοντας τα μυστικά της ελβετικής τράπεζας Julius Bär, με τον Ντέιβιντ Λελούπ να κινηματογραφεί την ιστορία του στην ταινία «A Leak in Paradise». Ο σκηνοθέτης Φρίντριχ Μόουζερ στο ντοκιμαντέρ «A Good American» απεικονίζει την τραγική περίπτωση του Μπιλ Μπάινι, του καλύτερου προγραμματιστή στην ιστορία του NSA, που δημιούργησε το πρόγραμμα «Thin Thread» ικανό να ανιχνεύει όλα τα ηλεκτρονικά σήματα του πλανήτη και να προβλέπει τρομοκρατικές ενέργειες χωρίς να παραβιάζει προσωπικά δεδομένα, που όμως η αμερικανική κυβέρνηση αγνόησε λίγο πριν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους. Μια συνολική εικόνα την πληροφοροδιοτών δίνει ο Στέλιος Κούλογλου στην ταινία του «Whistleblowers, the modern heroes», που συμπληρώνει το πρόγραμμα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις προβολές.

Σπάζοντας τη διαφθορά στον κινηματογράφο Τριανόν - εικόνα 2

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.