Πέντε φορές που ο Θεός έβαλε το χέρι του στην κινηματογραφική οθόνη

Ξαναβρήκαμε την… πίστη μας στην ταινία «Αναζητώντας την Αλήθεια» χάρη στη θεϊκή παρουσία της Οκτάβια Σπένσερ και θυμόμαστε τις φορές που ο Ύψιστος εμφανίστηκε στην έβδομη τέχνη..

Πέντε φορές που ο Θεός έβαλε το χέρι του στην κινηματογραφική οθόνη

Στις κινηματογραφικές παραγωγές όταν τα πάντα πάνε στραβά και ξαφνικά λύνονται ως δια μαγείας, λένε ότι «ο Θεός του σινεμά έβαλε το χέρι του». Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που ο… ίδιος έχει ενσαρκωθεί στη μεγάλη οθόνη από διάσημους ηθοποιούς και τραγουδιστές των δύο φύλων, σε σουρεαλιστικές περιπέτειες, ξεκαρδιστικές κωμωδίες και υπαρξιακές αναζητήσεις.

Oh, God! (1977)

Πέντε φορές που ο Θεός έβαλε το χέρι του στην κινηματογραφική οθόνη - εικόνα 1
Ο Τζορτζ Μπερνς... Θεός, στην ταινία «Oh, God!»

Χαρακτηριστική περίπτωση η ταινία του Καρλ Ρέινερ, φέρνει τον φιλήσυχο υπάλληλο Τζέρι (Τζον Ντένβερ) σε επαφή με το Θεό (Τζορτζ Μπερνς) ο οποίος τον καλεί για… συνέντευξη. Αρχικά ως απόκοσμη φωνή και ύστερα αυτοπροσώπως, ο Μπερνς επιλέγει τον Ντένβερ ως άλλο Μωυσή να μεταφέρει το κήρυγμά του στον κόσμο, με το βετεράνο ηθοποιό στα 83 του χρόνια να δίνει μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του.

Dogma (1999)

Πέντε φορές που ο Θεός έβαλε το χέρι του στην κινηματογραφική οθόνη - εικόνα 2
Η Αλάνις Μόρισετ και ο Άλαν Ρίκμαν στην ταινία «Dogma»

Η εναλλακτική ποπ τραγουδίστρια Αλάνις Μόρισετ μπορεί να θεωρείται… θεά από τους εκατομμύρια θαυμαστές της, χρειάστηκε όμως ο ηθοποιός/σκηνοθέτης Κέβιν Σμιθ για να ενσαρκώσει το Θεό στην ταινία του «Δόγμα». Η προσπάθεια δύο έκπτωτων αγγέλων να επιστρέψουν στον παράδεισο, φέρνει τον κόσμο στο χείλος της καταστροφής, και τη Μόρισετ στη… μέση. Τρία χρόνια μετά, ο Σμιθ θα την καλέσει να ερμηνεύσει ξανά το Θεό, στην ταινία του «Επιδρομή στο Χόλιγουντ».

Θεός για μία Εβδομάδα (2003)

Πέντε φορές που ο Θεός έβαλε το χέρι του στην κινηματογραφική οθόνη - εικόνα 3
Ο Μόργκαν Φρίμαν στο «Θεός για μια Εβδομάδα»

Η διασημότερη… θεϊκή ενσάρκωση στον κινηματογράφο, μοιράζεται ανάμεσα στον Τζιμ Κάρεϊ και τον Μόργκαν Φρίμαν. Ο πρώτος ως ένας μόνιμα κακότυχος δημοσιογράφος, κατηγορεί το Θεό (Φρίμαν) για όλα τα στραβά που του συμβαίνουν. Τότε εκείνος του προσφέρει τις δυνάμεις του για μία βδομάδα, ώστε να αντιληφθεί τις δυσκολίες της θέσης του, με τον Κάρεϊ όμως να το καταδιασκεδάζει αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεών του.

Η Ολοκαίνουρια… Καινή Διαθήκη (2016)

Πέντε φορές που ο Θεός έβαλε το χέρι του στην κινηματογραφική οθόνη - εικόνα 4
Ο... όχι και τόσο ευσπλαχνικός Θεός Μπενουά Πελβούλρντ στην «Η Ολοκαίνουρια… Καινή Διαθήκη»

Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα βελγική κωμωδία, φαντάζεται το Θεό ως ένα σαδιστή, αγενή άντρα (Μπενουά Πελβούλρντ) που ζει στις Βρυξέλλες και περνά τον ελεύθερό του προκαλώντας φάρσες στους ανθρώπους. Η κόρη του όμως αντιδρά και κατεβαίνει στον κόσμο με σκοπό να ξαναγράψει την Καινή Διαθήκη, και να προσφέρει έναν καινούριο τρόπο ζωής. Μια ευφυής κωμωδία που φλερτάρει με το βλάσφημο επικρίνοντας θρησκόληπτες προκαταλήψεις.

Αναζητώντας την Αλήθεια (2017)

Πέντε φορές που ο Θεός έβαλε το χέρι του στην κινηματογραφική οθόνη - εικόνα 5
Η Οκτάβια Σπένσερ επουλώνει τις πληγές του Σαμ Γουόρθινγκτον στο «Αναζητώντας την Αλήθεια»

Ο Στούαρτ Χέιζελνταϊν αποφεύγει τις κωμικές αναφορές στον Ύψιστο και γυρίζει ένα βαρύ συναισθηματικό δράμα με πρωταγωνιστή τον Σαμ Γουόρθινγκτον. Ο ηθοποιός, βιώνει μια συνταρακτική οικογενειακή απώλεια, που τον οδηγεί σε πλήρη αμφισβήτηση των πιστεύω του, ώσπου λαμβάνει μια παράξενη επιστολή που τον οδηγεί σε μια εγκαταλελειμμένη καλύβα. Εκεί θα συναντήσει το Θεό υπό τη μορφή της Οκτάβια Σπένσερ, προσθέτοντας μία ακόμα θηλυκή απεικόνιση του Δημιουργού στον κινηματογράφο.

Τέλος, δεν ξεχνάμε τον Ραλφ Ρίτσαρντσον ως «Ανώτερη Ύπαρξη» στην ταινία «Υπέροχοι Ληστές και τα Κουλουβάχατα της Ιστορίας» του Τέρι Γκίλιαμ και τον αξέχαστο Γκρούτσο Μαρξ στην κωμωδία «Skidoo» του Ότο Πρέμινγκερ, όπου ακόμα και ως Θεός δεν αποχωρίστηκε το αγαπημένο πούρο του.

Πέντε φορές που ο Θεός έβαλε το χέρι του στην κινηματογραφική οθόνη - εικόνα 6
Και Θεός και καπνιστής ο Γκράουτσο Μαρξ στο «Skidoo»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.