Φορέστε τις κάπες και τις μάσκες σας... To Comicdom Con Athens είναι εδώ!

Οι λάτρεις των κόμιξ ετοιμάζονται για την ετήσια συνάντησή τους στους δρόμους της Νεάπολης, μια πολύχρωμη φιέστα που στήνεται πάνω σε... χαρτί.

Φορέστε τις κάπες και τις μάσκες σας... To Comicdom Con Athens είναι εδώ!

Ο εξωπραγματικός κόσμος των κόμιξ περιμένει τους φανατικούς οπαδούς του 7-9/4 στους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, του Γαλλικού Ινστιτούτου, και στους γύρω δρόμους της Νεάπολης για την ετήσια γιορτή των κόμιξ που διοργανώνει το Comicdom Con.

Με τους λάτρεις των κόμιξ να έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, το Comicdom Con αποτελεί την ελληνική βερσιόν των αντίστοιχων εκθέσεων του εξωτερικού, παρουσιάζοντας τις νέες τάσεις και προτείνοντας ανερχόμενους δημιουργούς, έχοντας μόνιμα το βλέμμα στην ακμάζουσα ελληνική σκηνή.

Φορέστε τις κάπες και τις μάσκες σας... To Comicdom Con Athens είναι εδώ! - εικόνα 1
Λεπτομέρεια του εξωφύλλου της έκδοσης «Best American Comics 2016»

Φετινό αποκορύφωμα είναι η έκθεση «The Best American Comics», αφιερωμένη στην ομώνυμη ετήσια ανθολογία που συγκεντρώνει τα καλύτερα έργα των δημιουργών της Βορείου Αμερικής, καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων, προβάλλοντας την πολυμορφία τεχνικών και οπτικής του κάθε σκιτσογράφου. Ο Μπιλ Καρταλόπουλος, αρχισυντάκτης της ανθολογίας και κριτικός κόμιξ, θα βρεθεί στην Αθήνα για να μιλήσει για τη σημαντική αυτή έκδοση και τους καλλιτέχνες που συμπεριλαμβάνει.

Φορέστε τις κάπες και τις μάσκες σας... To Comicdom Con Athens είναι εδώ! - εικόνα 2
Η φεμινίστρια σούπερ-ηρωίδα Mockingbird σε σκίτσο της Κέιτ Νιέμζικ

Ακόμη οκτώ διεθνούς φήμης καλεσμένοι θα επισκεφτούν τη Νεάπολη, που όσα έχουν να πουν δεν περιορίζονται στα καρέ των κόμιξ. Η Πολωνή Κέιτ Νιέμκζικ, σκιτσογράφος στο ανανεωτικό «Mockingbird» της Marvel, μαζί με την Τσέλσι Κάιν έχουν προωθήσει μέσω της σούπερ-ηρωίδας τους μια… ανάσα γυναικείας χειραφέτησης, που κέρδισε οπαδούς και κριτικούς παγκοσμίως. Ο Έντουαρτ Ρος, έδωσε «ζωή» στα ψυχρά ακαδημαϊκά κείμενα κινηματογραφικής θεωρίας με το graphic novel «Filmish», ένα εγχειρίδιο σινεμά εμπλουτισμένο με σκίτσα από χαρακτηριστικά στιγμιότυπα κλάσσικών και καλτ ταινιών, με καλά κρυμμένες ανακαλύψεις, όπως η αναφορά στο «nollywood», επωνυμία του ανερχόμενου νιγηριανού κινηματογράφου. Οι επαγγελματίες Ισπανοί Μαριάνο Σαούρα και Γκιγιέρμο Ορτέγκο επιμελούνται δύο workshops, που θα μας μάθουν πώς δημιουργείται ένα κόμικ, ποια είναι τα μυστικά του μελανιού, αλλά και πώς μπορούμε να δουλέψουμε ως… «μελανωτές»!

Φορέστε τις κάπες και τις μάσκες σας... To Comicdom Con Athens είναι εδώ! - εικόνα 3
Η χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας «Με Κομμένη την Ανάσα» στο graphic novel «Filmish» του Έντουαρτ Ρος

Ο Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ άλλαξε τους κανόνες του graphic novel με το αριστούργημά του «Here», που περιγράφει την ιστορία και το μέλλον της ανθρωπότητας μέσω της… γωνίας ενός δωματίου. Η άφιξή του στην Αθήνα κρίνεται ως μία από τις πιο αναμενόμενες, μαζί με αυτήν του Βέλγου Μπενουά Σοκάλ, δημιουργού του σπουδαίου video game «Syberia». Το παιχνίδι μετρά χιλιάδες φανατικούς οπαδούς, και βρίσκεται στα σκαριά του τρίτου sequel, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μες τη χρονιά. Τη λίστα των καλεσμένων ολοκληρώνει ο ανατρεπτικός Γερμανός Κάι Πφάιφερ, μέλος της κολεκτίβας Μονογκατάρι και δημιουργός πολλών αιχμηρών κόμιξ που δεν περιορίζονται σε ένα στυλ ή ύφος, δίνει μια ευρεία οπτική πάνω στις δυνατότητες του σκίτσου αλλά και την πολιτική του διάσταση.

Φορέστε τις κάπες και τις μάσκες σας... To Comicdom Con Athens είναι εδώ! - εικόνα 4
Η ιστορία της ανθρωπότητας μέσω μιας... γωνίας δωματίου, στο «Here» του Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ

Οι Έλληνες δημιουργοί θα βρίσκονται εκεί να παρουσιάσουν τα έργα τους, με παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και ντεμπούτα φιλόδοξων καλλιτεχνών, δράσεις που θα κορυφωθούν στην απονομή των Ελληνικών Βραβείων Comics. Στην τελετή θα διεξαχθεί και ο διαγωνισμός Comicdom Cosplay, που κλέβει πάντα την παράσταση χάρη στις ευφάνταστα δημιουργικές στολές των διαγωνιζομένων. Σε όλη τη διάρκεια του Comicdom Con θα διεξάγονται ανοιχτές συζητήσεις γύρω από τον ελληνικό και διεθνή εκδοτικό χώρο των κόμιξ, μαζί με προβολές ταινιών και animation, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να αγοράζουν τα τεύχη που επιθυμούν στους χώρους του μπαζάρ των καταστημάτων, στο artist’s alley και τις αυτοεκδόσεις κόμιξ.

7-9/4
Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31, Κολωνάκι
και πλησίον δρόμοι
Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.