Σαντανικός θρίαμβος! Το «Suntan» είναι η καλύτερη ελληνική ταινία σύμφωνα με την Ε.Α.Κ.

Με μισή ντουζίνα βραβεία αποχώρησε από την απονομή των διακρίσεων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου η αντιπαριώτικη υπαρξιακή περιπέτεια του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου.

Σαντανικός θρίαμβος! Το «Suntan» είναι η καλύτερη ελληνική ταινία σύμφωνα με την Ε.Α.Κ.

Το «Suntan», η ταινία για το μάταιο έρωτα και τις «μαγικές» ιδιότητες του κάμπινγκ της Αντιπάρου, κυριάρχησε στη χθεσινή (21/3) απονομή των βραβείων Ίρις, αποχωρώντας από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με συνολικά 6 αγαλματίδια. Συμπρωταγωνίστρια της βραδιάς ήταν η παρουσιάστρια, stand up comedian Κατερίνα Βρανά, ελαφρύνοντας την ατμόσφαιρα με τα εύστοχα αστεία της προς τους υποψήφιους, καλεσμένους, αλλά και το σκηνοθέτη της τελετής, Παναγιώτη Φαφούτη, που δεν τον άφησε σε χλωρό κλαρί.

Έλαμψαν δια... της απουσίας τους

Σαντανικός θρίαμβος! Το «Suntan» είναι η καλύτερη ελληνική ταινία σύμφωνα με την Ε.Α.Κ. - εικόνα 1
Η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη και ο Πρόεδρος της ΕΑΚ Βασίλης Κατσούφης («c» studio kominis)

Την έναρξη της βραδιάς κήρυξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Βασίλης Κατσούφης συνοδευόμενος από την ηθοποιό-μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΚ Κόρα Καρβούνη, δίνοντας το πολιτικό στίγμα της βραδιάς. Στο λόγο της η ηθοποιός με δυναμικό τρόπο επέκρινε την χρόνια απουσία κρατικής βοήθειας στην κινηματογραφική παραγωγή, που συνεχίζει να υπάρχει σχεδόν αποκλειστικά χάρη στην αυτοθυσία των ανθρώπων της. Με σταθερότητα και επιμονή, κατέστησε σαφέστατα όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός κινηματογράφος, στους εκπροσώπους της πολιτείας που βρίσκονταν εκεί, οι οποίοι ελπίζουμε να άκουγαν προσεκτικά όσα είχε να πει.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των πρώτων κατηγοριών, με χαρακτηριστική την απουσία αρκετών συντελεστών, που δικαιολογημένα οδήγησαν την Κατερίνα Βρανά να αναρωτηθεί εάν είχε έρθει τελικά κανείς... Το κοινό ανταποκρινόταν αβίαστα στις ατάκες της, με αποκορύφωμα ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στην Ελληνίδα μάνα μέσω αναφορών στο «Game of Thrones», αλλά στον τελικώς θριαμβευτή της βραδιάς «Suntan»! Στιγμιαία, η ηθοποιός Σίσσυ Τουμάση έκλεψε τα φώτα με το ξεκαρδιστικό βίντεό της παριστάνοντας τον… viralικά πασίγνωστο πρόεδρο του Εδεσσαϊκού, που προβλήθηκε προτού απονείμει το βραβείο Ήχου, αποδεχόμενη τα εύσημα της Βρανάς που ήταν λεκτικά on fire.

Η Ακαδημία επέλεξε «Suntan»

Σαντανικός θρίαμβος! Το «Suntan» είναι η καλύτερη ελληνική ταινία σύμφωνα με την Ε.Α.Κ. - εικόνα 2
Ο Μάκης Παπαδημητρίου (φωτό) κατέκτησε το βραβείο Α' Αντρικού Ρόλου, μια από της έξι συνολικά διακρίσεις που πήρε το "Suntan" («c» studio kaminis)

Καλοκαιρινός αέρας δρόσισε το κοινό της Στέγης, χάρη στη σαρωτική νίκη του "Suntan" (ταινίας που δε χρηματοδοτήθηκε από την ΕΚΚ) στις κατηγορίες Φωτογραφίας για το Χρήστο Καραμάνη που κερδίζει δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, Β' Γυναικείου Ρόλου για την Έλλη Τρίγγου, Α' Ανδρικού για το Μάκη Παπαδημητρίου, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου που Αργύρης Παπαδημητρόπουλος μοιράστηκε με το Σύλλα Τζουμέρκα, επαληθεύοντας τις προβλέψεις.

Σαντανικός θρίαμβος! Το «Suntan» είναι η καλύτερη ελληνική ταινία σύμφωνα με την Ε.Α.Κ. - εικόνα 3
Ο "Νοτιάς" του Τάσου Μπουλμέτη απέσπασε βραβεία Μακιγιάζ, Σκηνογραφίας και Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Θέμη Πάνου (φωτό) («c» studio kaminis)

Ο "Νοτιάς" του Τάσου Μπουλμέτη απέσπασε τρία βραβεία (Μακιγιάζ, Σκηνογραφίας, Β' Ανδρικού Ρόλου για το Θέμη Πάνου), με το "Park" της Σοφίας Εξάρχου να ακολουθεί με δύο νίκες στις κατηγορίες Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Ήχου. Η ταινία "Έτερος Εγώ" του Σωτήρη Τσαφούλια περιορίστηκε στο βραβείο Ειδικών Εφέ), όπως και η "Ρόζα της Σμύρνης" κερδίζοντας το βραβείο Ενδυματολογίας, τη μοναδική κατηγορία που ήταν υποψήφια, όπως συνέβη και με το "Ξύπνημα της Άνοιξης" του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, του οποίου η πρωτότυπη μουσική βραβεύτηκε στην αντίστοιχη κατηγορία για το συγκρότημα drog_A_tek.

Σαντανικός θρίαμβος! Το «Suntan» είναι η καλύτερη ελληνική ταινία σύμφωνα με την Ε.Α.Κ. - εικόνα 4
βραβείο Α' γυναικείου ρόλου για την... κατακόκκινη Σοφία Κόκκαλη, πρωταγωνίστρια στο «Νήμα» του Αλέξανδρου Βούλγαρη

Πάρα τις δέκα υποψηφιότητές του το «Νήμα» του The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης), απέσπασε μόνο το βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία ζωής της Σοφίας Κόκκαλη. Παρομοίως, το «Amerika Square» με επτά υποψηφιότητες, κέρδισε το βραβείο Μοντάζ για το Γιάννη Σακαρίδη. Έκπληξη αποτέλεσε το βραβείο Ντοκιμαντέρ που απονεμήθηκε στην ταινία "Η Τελευταία Παραλία", με την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη να βρίσκεται στον Αμαζόνιο και να μαθαίνει… τελευταία ότι κέρδισε το βραβείο καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας για το «Limbo». Τέλος, το πρώτο βραβείο animation του θεσμού απονεμήθηκε στην τρισδιάστατη ταινία «Αίνιγμα» των Αντώνη Νούσια και Άρη Φατούρου.

Οι νικητές των 8ων βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
Suntan (Αργύρης Παπαδημητρόπουλος)

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Αργύρης Παπαδημητρόπουλος για το «Suntan»

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Σοφία Εξάρχου για το «Park»

Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)
Η Τελευταία Παραλία (Θάνος Αναστόπουλος, Ντάβιντε Ντελ Ντέγκαν)

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
Limbo (Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη)

Βραβείο Σεναρίου
Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και Σύλλας Τζουμέρκας για το «Suntan»

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου
Μάκης Παπαδημητρίου για το «Suntan»

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου
Σοφία Κόκκαλη για το «Νήμα»

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου
Θέμης Πάνου για το «Νοτιά»

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου
Έλλη Τρίγγου για το «Suntan»

Βραβείο Φωτογραφίας
Suntan (Χρήστος Καραμάνης)

Βραβείο Μοντάζ
Amerika Square (Γιάννης Σακαρίδης)

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
Το Ξύπνημα της Άνοιξης (drog_A_tek)

Βραβείο Σκηνογραφίας
Νοτιάς (Σπύρος Λάσκαρης)

Βραβείο Ενδυματολογίας
Η Ρόζα της Σμύρνης (Γιούλα Ζωιοπούλου)

Βραβείο Ήχου
Park (Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυπομποπιώτης, Περσεφόνη Μήλιου και Βάλια Τσέρου)

Βραβείο Μακιγιάζ
Νοτιάς (Κατερίνα Βαρθαλίτου)

Βραβείο Ειδικών Εφέ
Έτερος Εγώ (Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζο, Αντώνης Κοτζιάς)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

4 σπουδαίες ταινίες για το Ολοκαύτωμα που δεν έχετε δει

Τιμούμε την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος βλέποντας ξανά φιλμ που απεικόνισαν με ανατριχιαστική ευστοχία το οδυνηρό γεγονός.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
27/01/2023

Ο σκηνοθέτης Χλίνουρ Πάλμασον στην επική "Χώρα του Θεού"

Συζητάμε με τον βραβευμένο Σκανδιναβό σκηνοθέτη ενός εκ των πιο εντυπωσιακών arthouse φιλμ των τελευταίων ετών, το οποίο αναπαριστά τη μαγευτική και απάτητη Ισλανδία του 19ου αιώνα.

Το ελληνικό σινεμά από την αρχή στο Untold Φιλμ Φέστιβαλ

Η νέα κινηματογραφική διοργάνωση φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, συστήνοντας στους σινεφίλ εγχώρια φιλμ που… διέφυγαν από τα γραφεία διανομής.

Η Χώρα του Θεού

Αιώνιο και εφήμερο συγκρούονται σε ένα μυστικιστικής ατμόσφαιρας, σιωπηλό και εικαστικά εντυπωσιακό χερτζογκικό έπος πάνω στην αυτοκαταστροφική ανθρώπινη ματαιοδοξία και το ακατάλυτο φυσικό μεγαλείο.

Joyland

Ξεπερνώντας τα μελοδραματικά προσκόμματα, η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα ακτινογραφεί διεισδυτικά την πατριαρχική ασιατική/ μουσουλμανική πραγματικότητα και τα ανίκητα κοινωνικά ταμπού της.

Νοσταλγία

Γκανγκστερικό δράμα με στιβαρή ματιά και παλιομοδίτικη κοψιά, το οποίο διαχειρίζεται με αφηγηματική σιγουριά μια προβλέψιμη ιστορία αναπόδραστου παρελθόντος και επώδυνης νοσταλγίας.

Εκτός Ελέγχου

Καθαρόαιμη περιπέτεια στον αυτόματο πιλότο, η οποία αποφεύγει τις υπερβολικές αναταράξεις, ακολουθώντας ένα συνετά προβλέψιμο μέχρι κεραίας σχέδιο πτήσης.