Χαρούν Φαρόκι, ο κινηματογραφιστής του θεάματος

Τέσσερα κινηματογραφικά έργα του πρωτοπόρου δημιουργού και διανοούμενου Χαρούν Φαρόκι προβάλλονται στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Χαρούν Φαρόκι, ο κινηματογραφιστής του θεάματος

Στα πλαίσια του προγράμματος «apropos documenta» στο Ινστιτούτο Γκαίτε 27-29/3 προβάλλονται τέσσερα σπουδαία κινηματογραφικά έργα του Χαρούν Φαρόκι με ελεύθερη είσοδο. Ο Γερμανός ριζοσπαστικός δημιουργός για σαράντα χρόνια κινηματογραφούσε, έγραφε και δίδασκε τα όρια της ανθρώπινης εμπειρίας, είτε μέσω του κινηματογράφου ως θέαμα, είτε μέσω των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, πάντα με έντονα πολιτικοποιημένη ματιά.

Χαρούν Φαρόκι, ο κινηματογραφιστής του θεάματος - εικόνα 1

Από την πλούσια φιλμογραφία του (που μετρά πάνω από 100 παραγωγές για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση), στο Ινστιτούτο θα προβληθούν χαρακτηριστικά έργα του Φαρόκι που γύρισε τη δεκαετία του ’90. Βασικός άξονάς τους είναι η ανθρώπινη εμπειρία, με κυρίαρχη αυτήν της εργασίας, που απεικονίζεται μέσω της ρουτίνας του οκταώρου και της επαναληπτικότητας της εργασιακής διαδικασίας. Οι «Εργάτες Βγαίνουν από το Εργοστάσιο», ένα μισάωρο φιλμ που επιστρέφει στη θεματική μίας από τις πρώτες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, υπογραμμίζει την απουσία των εργοστασίων από τα κινηματογραφικά έργα, που μάλλον απωθούνται από το περιβάλλον τους. Ιδιαίτερη περίπτωση η «Δουλειά σε Μονοπλάνο», αποτελεί συλλογικό έργο περισσότερων από 300 κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο. Κι οι δύο ταινίες θα προβληθούν σε τρεις λούπες των 90’. Ο εργάτης όμως δεν υφίσταται μόνο στο χώρο παραγωγής, αλλά η ιδιότητά του εμμένει και στον κοινωνικό ιστό, όπως συμβαίνει στη «Ζωή ΟΔΓ» που αναπαριστά την καθημερινότητα των πολιτών στη Γερμανία λίγο μετά την επανένωση. Το πρόγραμμα ολοκληρώνει η «Νεκρή Φύση», ένας φιλοσοφικός προβληματισμός για τη σχέση ανθρώπου και αντικειμένων στον κόσμο της κατανάλωσης.

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα:

Δευτέρα 27/3
17:30, 19:00, 20:30 «Εργάτες βγαίνουν από το εργοστάσιο» (1995) και «Δουλειά σε μονοπλάνο» (2011-2014)
Στις 20:30 προλογίζει η ιστορικός τέχνης και διευθύντρια του Ινστιτούτου Σύγχρονης Τέχνης «Radio Athènes» Έλενα Παπαδοπούλου

Τρίτη 28/3
20:30 Ζωή ΟΔΓ (1990)
Προλογίζει ο εικαστικός και κινηματογραφιστής Γιώργος Δρίβας

Τετάρτη 29/3
20:30 Νεκρή Φύση (1997)
Προλογίζει ο εικαστικός και κινηματογραφιστής Γιώργος Δρίβας

Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Bullet Train

Καταιγιστική χορογραφία βίας, χαβαλέ και σινεφιλίας της σχολής "John Wick". Κατά περίπτωση διασκεδαστική, αλλά μπουκωμένη με αφηγηματικά τρικ που από ένα σημείο και μετά απλώς επαναλαμβάνονται αυτάρεσκα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
04/08/2022

Επίσημη Συμμετοχή

Μια πικρή σάτιρα του ναρκισσισμού που διέπει τον καλλιτεχνικό κόσμο, η οποία παρά το ακτινοβόλο χάρισμα των απολαυστικών πρωταγωνιστών της μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων, δείχνοντας αναποφάσιστη ως προς τις προθέσεις της.

Atlantic City

Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας και πέντε οσκαρικές υποψηφιότητες για μια τρυφερά πικρή ελεγεία πάνω στο τέλος μιας (αμερικανικής) εποχής.

Διακοπές με την Οικογένεια

Ο πετυχημένος stand-up κωμικός Τζο Κόι εμπνέεται από την αληθινή ζωή του για μια ελάχιστα αστεία, αφόρητα κοινότοπη και ξέχειλη από κλισέ φάρσα.

Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού

Μια από τις εμβληματικές ταινίες του τσεχοσλοβακικού νέου κύματος, βραβευμένη με ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Ένα γαλλικό βιογραφικό δράμα στην κορυφή του ελληνικού box office

Ο Ιούλιος αποχαιρέτισε τα θερινά σινεμά με χλιαρές εντυπώσεις και το "Άιφελ" ως εμπορικότερη ταινία του τετραημέρου.

Έρχεται το 15o Διεθνές Φεστιβάλ Animation Animasyros

Με πλούσια θεματική, εκπαιδευτικά εργαστήρια, προβολές και πληθώρα καλεσμένων που έχουν διακριθεί στη βιομηχανία του animation, η φετινή διοργάνωση θα αποτελέσει σημείο αναφοράς.