Τρικολόρ αφρόκρεμα στο 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου... Διαβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμά του

Το Γαλλόφωνο Φεστιβάλ ενηλικιώνεται υποδεχόμενο το κοινό του, από τις 23-29/3 στις αίθουσες του Δαναός, Άστορ και Αμφιθεάτρου Γαλλικού Ινστιτούτου.

Τρικολόρ αφρόκρεμα στο 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου... Διαβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμά του

Ώριμο, ενήλικο, με ποικίλες κινηματογραφικές προτάσεις και πλήθος παράλληλων δράσεων που έχουν καθιερωθεί στο πρόγραμμά του, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει φουριόζικο με την 18η διοργάνωσή του, η οποία γίνεται από τις 23-29/3 στις αίθουσες του Δαναός, Άστορ και Αμφιθεάτρου Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. Επίσης, ταυτόχρονα θα ξεδιπλωθεί και η θεσσαλονικιώτικη βερσιόν του στον κινηματογράφο Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον.

Τρικολόρ αφρόκρεμα στο 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου... Διαβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμά του - εικόνα 1
Φετινή ταινία έναρξης η «Dalida» της Λίζα Αζουέλος

Διαγωνιστικό για όλα τα γούστα

Η σκηνοθέτιδα Λίζα Αζουέλος «ανοίγει» το Φεστιβάλ με την ταινία «Dalida» που ακολουθεί τη ζωή της ομώνυμης πασίγνωστης τραγουδίστριας και ηθοποιού, από το Κάιρο ως το Παρίσι, όπου έδωσε απροσδόκητα τέλος στη ζωή της.

Τρικολόρ αφρόκρεμα στο 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου... Διαβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμά του - εικόνα 2
Η Μαριόν Κοτιγιάρ κι ο Γκιγιόμ Κανέ ξανά μαζί στη μεγάλη οθόνη στο «Αχ, Αυτά τα 40!»

Ανάμεσα στις διασημότερες Γαλλίδες όλων των εποχών, η βραβευμένη με Όσκαρ Μαριόν Κοτιγιάρ συνεργάζεται ξανά με το σύντροφό της Γκιγιόμ Κανέ στη ρομαντική κομεντί «Αχ, Αυτά τα 40!», δεκατέσσερα χρόνια μετά την πρώτη τους δουλειά στο αξέχαστο «Αγάπα Με Αν Τολμάς» Στη νέα ταινία, ο Κανέ αντιμετωπίζει κρίση μέσης ηλικίας απαντώντας με έναν… ροκ τρόπο ζωής.

Τρικολόρ αφρόκρεμα στο 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου... Διαβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμά του - εικόνα 3
Η εκκεντρική «Οικογένεια Βαν Πέτεγκεμ» του Μπρούνο Ντιμόν

Η ξεκάθαρη σινεφίλ επιλογή του Φεστιβάλ δεν μπορεί να είναι άλλη από την «Οικογένεια Βαν Πέτεγκεμ» του Μπρούνο Ντιμόν. Η υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα ταινία του αιρετικού σκηνοθέτη, ενός από τους καλύτερους αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, βρίσκει το δημιουργό της σε μεγάλη φόρμα. Τοποθετημένη στη βόρεια Γαλλία του 1910, μια σειρά παράξενων εξαφανίσεων προκαλεί τον τοπικό επιθεωρητή -που υποδύεται ο βετεράνος Φαμπρίς Λουσινί- να τις εξιχνιάσει. Θυμίζοντας το σενάριο της μίνι-σειράς του «P’tit Quinquin», ανυπομονούμε για το νέο… weird πόνημα του Γάλλου.

Τρικολόρ αφρόκρεμα στο 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου... Διαβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμά του - εικόνα 4
«Η Εποχή των Αθώων» της Αν Φοντέν

Με αύρα θρησκευτικότητας η Αν Φοντέν στην ταινία «Η Εποχή των Αθώων» –που συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Σάντανς- μας μεταφέρει στην Πολωνία του 1945 όπου μια νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού φροντίζει τους Γάλλους διασωθείς πριν από τον επαναπατρισμό τους, κινηματογραφημένο εκπληκτικά από την Καρολίν Σαμπετιέ.

Κλασσικά αριστουργήματα

Η οσκαρική δυναμική του «La La Land» μπορεί να επανέφερε τα μιούζικαλ στο κινηματογραφικό προσκήνιο, χρωστά όμως πολλά σε ταινίες όπως τις αριστουργηματικές «Ομπρέλες του Χερβούργου» του Ζακ Ντεμί, που προβάλλεται στο τμήμα «Μουσική και Σινεμά». Εκεί βρίσκουμε και άλλες ταινίες που έχουν αφήσει εποχή, όπως «Τα Μάτια Δίχως Πρόσωπο» του Ζορζ Φρανζού και το πικρό ρομάντσο «Ένας Άντρας, Μια Γυναίκα» του Κλοντ Λελούς με πρωταγωνιστές το Ζαν Λουί Τρεντινιάν και την Ανούκ Εμέ.

Τρικολόρ αφρόκρεμα στο 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου... Διαβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμά του - εικόνα 5
Ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν η Ανούκ Εμέ στην ταινία «Ένας Άντρας, Μια Γυναίκα»

Σπουδαίους δημιουργούς περιλαμβάνει και η λευκή κάρτα του φεστιβάλ Animasyros, επιλέγοντας τη μικρού μήκους ταινία «Οδυσσέας» της κορυφαίας σκηνοθέτιδας Ανιές Βαρντά και τη μεσαίου μήκους «Μια Βρώμικη Ιστορία» του ριζοσπαστικού Ζαν Ουστάς, μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα δυσεύρετα έργα τους στη μεγάλη οθόνη.

Πανόραμα υποκριτικού ταλέντου

Κορυφαίου Γάλλοι ηθοποιοί επιλέγονται από δοκιμασμένους σκηνοθέτες στο «Πανόραμα».

Τρικολόρ αφρόκρεμα στο 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου... Διαβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμά του - εικόνα 6
«Μια Για Πάντα» η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «Λευκός Θόρυβος» του συγγραφέα Ντον ΝτεΛίλο

Η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «Λευκός Θόρυβος» του συγγραφέα Ντον ΝτεΛίλο δια χειρός Μπενουά Ζακό, με τίτλο «Μια Για Πάντα», βρίσκει τον Ματιέ Αμαλρίκ να ερωτεύεται παράφορα προτού χάσει παράδοξα τη ζωή του, αφήνοντας μόνη τη σύντροφό του να ερευνήσει τα αίτια του θανάτου του.

Τρικολόρ αφρόκρεμα στο 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου... Διαβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμά του - εικόνα 7
«Η Συμμορία από τις Αντίλλες» blaxploitaion α λα γαλλικά

Ο Ρομάν Ντουρίς στην ταινία «Παύσατε Πυρ!» προσπαθεί να βρει τη ζωή του μετά την τραυματική εμπειρία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ο σκηνοθέτης Γκιγιόμ Νικλού συνεργάζεται ξανά με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ στην ταινία «Μέσα στο Δάσος». Ξεχωρίζουν ακόμη, το γλυκόπικρο animation «Η Λουίζ το Χειμώνα» και το… blaxploitaion α λα γαλλικά «Η Συμμορία από τις Αντίλλες».

Η γαλλική γλώσσα ομιλείται και στις πέντε ηπείρους, έτσι δε θα μπορούσαν να μην εκπροσωπηθούν στο Φεστιβάλ ταινίες των αντίστοιχων χωρών. Από την Ευρώπη ξεχωρίζουμε την επιλογή του Βελγίου, με την ταινία «Βλαβερές Συνέπειες» του Αντουάν Κιπέρ, με πρωταγωνίστρια την Αριάν Λαμπέντ, ενώ από την Αφρική αίσθηση προβλέπεται θα κάνει η ταινία «Πράσινη Πορεία» του Γιούσεφ Μπριτέλ, καθώς αφορά την πορεία 350.000 ανθρώπων ενάντια στο φασισμό, με στόχο την ειρήνη.

Τρικολόρ αφρόκρεμα στο 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου... Διαβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμά του - εικόνα 8
Η Αντέλ Εξαρχόπουλος πρωταγωνίστρια της ταινίας «Σε Τέσσερις Χρόνους»

Τέλος, από το πρόγραμμα δε θα μπορούσε να λείπει η Αντέλ Εξαρχόπουλος πρωταγωνίστρια της ταινίας «Σε Τέσσερις Χρόνους», όπου υποδύεται μια γυναίκα που μάχεται ενάντια στο παρελθόν της.

Περφόρμανς και μοναδικά masterclasses

Ο μουσικός Μιχάλης Μουσχούτης συνεργάζεται με την ομάδα Nominoë δημιουργώντας μια υπερβατική οπτικοακουστική περφόρμανς που εκμεταλεύεται τις ανεξάντλητες δυνατότητες του κινηματογράφου, παρεμβαίνοντας στις μηχανές προβολές 16mm και στους αποδομημένους ήχους, μετατρέποντας το χώρο σε μια πολυεπίπεδη εγκατάσταση. Η περφόρμανς με τίτλο «Parallaxe» θα παρουσιαστεί στις 27/3 στο αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Δύο masterclass φιλοξενούνται φέτος στο Φεστιβάλ, με ετερόκλητο ενδιαφέρον. Στις 24/3 η Σεβερίν Αμπερβέ, πανεπιστημιακός με ειδίκευση στη μουσική ταινιών, θα μιλήσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο για τους σημαντικούς Γάλλους συνθέτες της περιόδου 1960-1980 καλύπτοντας ένα ευρύ μουσικό φάσμα, και στις 28/3 ο Γιώργος Μαυρίδης θα συζητήσει με τον Μοργκάν Σιμόν –σκηνοθέτη της ταινίας «Μέτρα τις Πληγές σου»- για τη σχέση των τατουάζ με τη ροκ μουσική. Τη συζήτηση συντονίζει ο Γιώργος Λέντζας.

Το τρέιλερ του Φεστιβάλ δημιούργησε η βραβευμένη Ελληνίδα σκηνοθέτιδα Ζακλίν Λέντζου, και μπορείτε να το δείτε παρακάτω.

Διαβάστε παρακάτω το ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ... Bon voyage!

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Πρόγραμμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.