Κονγκ: Η Νήσος του Κρανίου

2

Θεαματική αλλά σε κάθε επίπεδο ανέμπνευστη (πλην της σύνδεσης με τον πόλεμο του Βιετνάμ) διασκευή του μύθου του Κινγκ Κονγκ.

Κονγκ: Η Νήσος του Κρανίου

Θεαματική αλλά σε κάθε επίπεδο ανέμπνευστη (πλην της σύνδεσης με τον πόλεμο του Βιετνάμ) διασκευή του μύθου του Κινγκ Κονγκ.

Κονγκ: Η Νήσος του Κρανίου - εικόνα 1

Ο «Κινγκ Κονγκ» (1933) παραμένει ακόμη και σήμερα μία από τις σπουδαιότερες στιγμές του σινεμά του φανταστικού, εντυπωσιακότατη ως κινηματογραφικό θέαμα, μοναδική για την πρωτότυπη διασκευή του μύθου της πεντάμορφης και του τέρατος, τολμηρή για τις φροϊδικές αναφορές της και ιδιοφυής ως πολιτικοκοινωνική αλληγορία πάνω στην Αμερική­ του μεγάλου κραχ. Το αποτυχημένο ριμέικ του 1976 από τον Τζον Γκιλέρμιν και η συγκινητικά σινεφίλ αναβίωσή του από τον Πίτερ Τζάκσον το 2005 δεν κατάφεραν να φανούν αντάξια του αριστουργήματος των Μέριαν Κούπερ κι Έρνεστ Σέν­τσακ, το οποίο διασκευάζεται τώρα άλλη μία φορά.

Πολύ πιο ελεύθερα όμως, καθώς το καινούργιο στόρι μάς μεταφέρει στο 1971, όταν μια ομάδα επιστημόνων καταφθάνει με στρατιωτική συνοδεία σε ένα αχαρτογράφητο νησί του Ειρηνικού για το οποίο κυκλοφορούν τρομακτικές ιστορίες και μυστηριώδεις θρύλοι. Ο θηριώδης γορίλας κάνει νωρίς τη φονική (επαν)εμφάνισή του (έχει προηγηθεί μια απολαυστική γνωριμία πριν από τους τίτλους αρχής), οι επιζώντες προσπαθούν να διασχίσουν τη ζούγκλα και να φτάσουν σε σημείο ασφαλούς περισυλλογής, ωστόσο άλλα προϊστορικά τέρατα που κυκλοφορούν στα πέριξ κάνουν την προσπάθειά τους εξαιρετικά επικίνδυνη.

Κονγκ: Η Νήσος του Κρανίου - εικόνα 2

Πρόκειται στην ουσία για μια μεγαλύτερη εκδοχή του πρώτου μισού της γνωστής ιστορίας, η οποία κάνει εύστοχες αναφορές στον πόλεμο του Βιετνάμ και θίγει τις σχέσεις ιμπεριαλισμού - εκμετάλλευσης - φύσης - πολιτισμού - ενστίκτου. Εδώ όμως σταματούν τα εύστοχα κι ενδιαφέροντα μιας πολυδάπανης περιπέτειας, που προχωράει σεναριακά με αυτόματο πιλότο, αδυνατεί να διαχειριστεί το φαντασμαγορικό­ αλλά δραματικά ανεκμετάλλευτο θέαμα, απογυμνώνει τον εμβληματικό πρωταγωνιστή από πολλές συμβολικές διαστάσεις του και αποτυγχάνει να μας κάνει να ενδιαφερθούμε στοιχειωδώς για τους βασικούς χαρακτήρες (οι Τομ Χίντλστον και Μπρι Λάρσον χαραμίζονται σε βαθμό κακουργήματος).

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Κονγκ: Η Νήσος του Κρανίου

Kong: Skull Island
2
  • Περιπέτεια
  • 2017
  • Διάρκεια: 118 '
  • Τζόρνταν Βογκτ - Ρόμπερτς

Το 1971 μια ομάδα επιστημόνων καταφθάνει με στρατιωτική συνοδεία σε ένα αχαρτογράφητο νησί του Ειρηνικού για το οποίο κυκλοφορούν τρομακτικές ιστορίες και μυστηριώδεις θρύλοι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.