Φεστιβάλ Βερολίνου για τζαζ, νεανικές και... γενικότερα πληθωρικές σινεφίλ καταστάσεις

Χωρίς ελληνική παρουσία, αλλά με πληθώρα προγραμμάτων και τεράστιο αριθμό ταινιών, η 67η κινηματογραφική Μπερλινάλε ξεκινά σήμερα Πέμπτη 9/2 χορεύοντας στους ρυθμούς του «Django».

Φεστιβάλ Βερολίνου για τζαζ, νεανικές και... γενικότερα πληθωρικές σινεφίλ καταστάσεις

Χωρίς ελληνική παρουσία, αλλά με πληθώρα προγραμμάτων και τεράστιο αριθμό ταινιών, η 67η κινηματογραφική Μπερλινάλε ξεκινά σήμερα Πέμπτη 9/2 χορεύοντας στους ρυθμούς του «Django».

Φεστιβάλ Βερολίνου για τζαζ, νεανικές και... γενικότερα πληθωρικές σινεφίλ καταστάσεις - εικόνα 1
«The Other Side of Hope»

Το «Django», βιογραφία του τζαζ κιθαρίστα Τζάνγκο Ράινχαρντ και σκηνοθετικό ντεμπούτο του παραγωγού Ετιέν Κομάρ, σηκώνει την αυλαία του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου, το οποίο υπόσχεται συγκινήσεις είτε μέσα από πολυαναμενόμενες πρεμιέρες (από το «T2 Trainspotting» στο υπερηρωικό «Logan») είτε μέσα από καλά κρυμμένες εκπλήξεις σε ένα αχανές, ανοιχτό στο κοινό πρόγραμμα. Η κινηματογραφική Μπερλινάλε κόβει κάθε χρόνο σχεδόν μισό εκατομμύριο εισιτήρια για τις 300 και πλέον ταινίες που προβάλλει –ξέχωρα εκείνες που περιλαμβάνονται στην Αγορά–, διατηρώντας ισχυρή παράδοση στα νεανικά φιλμ, στα θεματικά αφιερώματα και στις ρετροσπεκτίβες. Φέτος 27 διάσημες και δυσεύρετες ταινίες επιστημονικής φαντασίας (από το ανατολικογερμανικό «Eolomea» και το «On the Silver Screen» του Αντρέι Ζουλάφσκι μέχρι το «Blade Runner») θα συνθέσουν την εικόνα ενός «Ατελούς Μέλλοντος», ενώ άλλες δέκα θα προβληθούν προς τιμήν της βραβευμένης με 4 Όσκαρ Ιταλίδας ενδυματολόγου Μιλένα Κανονέρο.

Φεστιβάλ Βερολίνου για τζαζ, νεανικές και... γενικότερα πληθωρικές σινεφίλ καταστάσεις - εικόνα 2
«Django»

Το Πανόραμα και το Φόρουμ, τα δύο μεγαλύτερα σε έκταση παράλληλα τμήματα, φιλοξενούν ταινίες κυρίως νέων δημιουργούν απ’ όλο τον κόσμο οι οποίες φιλοδοξούν να κάνουν τη φεστιβαλική δια­φορά και αποτελούν μια γιγάντια πρόκληση «ανακάλυψης» για σινεφίλ και κριτικούς. Διότι τα φώτα της διασημότητας πέφτουν αναπόφευκτα στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, το οποίο αυτήν τη χρονιά αποτελείται από 18 ταινίες, με το «The Other Side of Hope» του Άκι Καουρισμάκι να αποτελεί το βαρύτερο χαρτί του. Χωρίς πρώτο βραβείο σε κανένα από τα μεγάλα φεστιβάλ, ο Φινλανδός μινιμαλιστής είναι το φαβορί για τη φετινή Χρυσή Άρκτο, την οποία θα απονείμει το Σάββατο 18/2 επταμελής κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Ολλανδό σκηνοθέτη του «Βασικού Ενστίκτου» και του «Εκείνη» Πολ Βερχόφεν.

Φεστιβάλ Βερολίνου για τζαζ, νεανικές και... γενικότερα πληθωρικές σινεφίλ καταστάσεις - εικόνα 3
«T2 Trainspotting»

Παρών θα είναι και ο νικητής του 2013, ο Ρουμάνος Κάλιν Πέτερ Νέτζερ («Οικογενειακή Υπόθεση»), με το «Άννα, Αγάπη μου», η Βρετανή Σάλι Πότερ με το «The Party» και πρωταγωνιστές τους Τίμοθι Σπολ, Κίλιαν Μέρφι κι Έμιλι Μόρτιμερ, ο Κινέζος Λιου Τζιαν με το animation αιματηρής καταδίωξης και μαύρου χιούμορ «Have a Nice Day» αλλά και ο Χιλιανός Σεμπάστιαν Λέλιο του «Gloria» με το «Α Fantastic Woman». Εντύπωση προκαλεί το ότι υπάρχει μόνο μία αμερικανική παρουσία στο διαγωνισμό, το «Τhe Dinner» του Όρεν Μόβερμαν, με τους Ρίτσαρντ Γκιρ, Λόρα Λίνεϊ, Στιβ Κούγκαν και Ρεμπέκα Χολ, μια μεταφορά του μυθιστορήματος του Χέρμαν Κοχ στο οποίο στηρίχτηκε και το πρόσφατο ιταλικό «Τα Δικά μας Παιδιά».

Εκτός συναγωνισμού, τέλος, δίπλα στα «T2 Trainspotting» και «Logan» θα προβληθούν το «Final Portrait» του Στάνλεϊ Τούτσι, με τον Τζέφρι Ρας ως τον διάσημο ζωγράφο και γλύπτη Αλμπέρτο Τζιακομέτι, το ινδοβρετανικό δράμα εποχής «Viceroy’s House» της Γκούριντερ Τσάντα («Κάν’ το όπως ο Μπέκαμ»), η δραμεντί «Sage Famme» με τις Κατρίν Ντενέβ - Κατρίν Φρο και το θρίλερ του Ισπανού Άλεξ ντε λα Ιγκλέσια «Το Μπαρ».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.