Οι Αμερικανοί παραγωγοί ψηφίζουν «La La Land»

Μπαίνοντας στην τελική οσκαρική ευθεία, το μιούζικαλ του Νταμιέν Σαζέλ ανεβάζει ταχύτητα, ενισχυμένο και από τη βαρύνουσα ψήφο του σωματείου Αμερικανών παραγωγών.

Οι Αμερικανοί παραγωγοί ψηφίζουν «La La Land»

Πρώτα ανακοινώνονται οι επιλογές των κριτικών. Κατόπιν έρχονται οι Χρυσές Σφαίρες και ακολουθούν οι οσκαρικές υποψηφιότητες. Στο μήνα που ακολουθεί μέχρι την απονομή (η φετινή θα γίνει στις 26 Φεβρουαρίου) μεσολαβούν τα βραβεία των καλλιτεχνικών – συνδικαλιστικών ενώσεων, τα οποία συχνά επιβεβαιώνουν τις ήδη διαμορφωμένες τάσεις, μερικές φορές όμως ανατρέπουν τα δεδομένα και προσδίδουν μια επιπλέον νοστιμιά στο όλο «παιχνίδι».

Φέτος το αδιαμφισβήτητο φαβορί για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας είναι το «La La Land» του Ντάμιεν Σαζέλ, το οποίο μετά τις 7 Χρυσές Σφαίρες και το ρεκόρ των 14 υποψηφιοτήτων πήρε και την «έγκριση» του σωματείου των παραγωγών.

Τα τελευταία χρόνια η επιλογή των big bosses του αμερικανικού σινεμά θεωρείται ιδιαίτερης οσκαρικής σημασίας, καθώς από το 2007 («Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους») έως και το 2014 («Birdman») η καλύτερη ταινία τους ήταν κι αυτή που τελικά απέσπασε και το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι. Το 2006, αντίθετα, προτίμησαν το «Little Miss Sunshine» ενώ το Όσκαρ πήρε ο «Πληροφοριοδότης», ενώ πέρσι αντί για το «Spotlight» οι παραγωγοί είχαν ψηφίσει το «Μεγάλο Σορτάρισμα».

Η φετινή τους επιλογή ευθυγραμμίζεται και πάλι στα οσκαρικά στάνταρντς, ενισχύοντας το φορτσάτο «La La Land» σε σημείο που να μοιάζει πλέον ανίκητο. Το έχουν ήδη προτιμήσει και οι μοντέρ, ενώ το Σαββάτο 4/2 απονέμουν το βραβείο τους – με φαβορί τον Σαζέλ – οι σκηνοθέτες.

Στα υπόλοιπα βραβεία, οι παραγωγοί ανέδειξαν ως καλύτερο animation για το 2016 τη «Ζωούπολη» και ως καλύτερο ντοκιμαντέρ το «O.J.: Made in America», αμφότερα φαβορί και στις αντίστοιχες οσκαρικές κατηγορίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/04/2024

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στον κινηματογράφο Ίριδα

Οι σπουδαστικές ταινίες και ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, έχουν την τιμητική τους στον πιο νεανικό κινηματογράφο της Αθήνας.

Επίσημο πρόγραμμα Φεστιβάλ Καννών 2025: Ο Λάνθιμος και οι άλλοι

Οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Έλληνα σκηνοθέτη διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα μαζί με πολυαναμενόμενες ταινίες κορυφαίων δημιουργών όπως ο Φράνσις Κόπολα, ο Πάολο Σορεντίνο και ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

Το Athens Fashion Film Festival παρουσιάζει το πρώτο Masterclass για την δημιουργία ενός fashion film

Το Masterclass του AFFF με τον οπτικοακουστικό καλλιτέχνη Ραφαήλ Σαμαρά, παρουσιάζεται με αφορμή Fashion Panorama, the Italian New Wave, που διοργανώνει η Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα.