Φαραντί x4 στην Ταινιοθήκη

Με αφορμή την νέα του ταινία «Ο Εμποράκος», η Ταινιοθήκη της Ελλάδος προβάλλει από τις 12/1 έως τις 18/1 ακόμα τρεις ταινίες του κορυφαίου σκηνοθέτη, εκπροσώπου της σπουδαίας ιρανικής κινηματογραφικής παράδοσης.

Φαραντί x4 στην Ταινιοθήκη

Με αφορμή την νέα του ταινία «Ο Εμποράκος», η Ταινιοθήκη της Ελλάδος προβάλλει από τις 12/1 έως τις 18/1 ακόμα τρεις ταινίες του κορυφαίου σκηνοθέτη – εκπροσώπου της σπουδαίας ιρανικής κινηματογραφικής παράδοσης.

Φαραντί x4 στην Ταινιοθήκη - εικόνα 1
«Ένας Χωρισμός»

Έχοντας ήδη κερδίσει το βραβείο σεναρίου και ανδρικής ερμηνείας στις Κάνες, ο αριστοτεχνικά σκηνοθετημένος «Εμποράκος» του Ασγκάρ Φαραντί προβάλλεται στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στον ιρανό σκηνοθέτη από τις 12/1 έως τις 18/1, μαζί με τρία ακόμα αριστουργήματά του.

Στα πλαίσια του αφιερώματος στον ιρανό δημιουργό, η Ταινιοθήκη σε συνεργασία με τη Seven Films και τη Strada Films προβάλλει επίσης την ταινία του «Τι Απέγινε η Έλι» (About Elly, 2009) που βραβεύτηκε με την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Βερολίνου, «Το Παρελθόν» (Le passé, 2013) για το οποίο η πρωταγωνίστρια Μπερενίς Μπεζό κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο φεστιβάλ Κανών, αλλά και το κορυφαίο «Ένας Χωρισμός» (A Separation, 2011) που απέσπασε περισσότερα από 70 βραβεία, μεταξύ των οποίων και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το Σεζάρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και τέλος, το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, καθιστώντας τον Ασγκάρ Φαραντί τον πρώτο Ιρανό σκηνοθέτη που τιμάται με βραβείο Όσκαρ.

Το γεγονός ότι δεν έμοιαζε με κανέναν από τους γνωστούς συμπατριώτες του κάνει τον Ασγκάρ Φαραντί να αποτελεί μια ξεχωριστή κινηματογραφική περίπτωση. Ο Ιρανός σκηνοθέτης μοιάζει να ψάχνει ασταμάτητα το ηθικό βάρος των ανθρώπινων πράξεων, θέλοντας να παγιδεύσει τους πρωταγωνιστές του στις αναπόφευκτες αντιφάσεις που προκύπτουν από αυτό. Αφορμή είναι πάντα ένα συμβάν. Ένα ατύχημα, μια εξαφάνιση, μια επίθεση... Η απομάκρυνση των ηρώων από τον κομφορμισμό της κανονικότητας προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Πάντα το κράτος και η εκτελεστική/δικαστική εξουσία είναι είτε απόντα είτε κρατούν τον ρόλο απλού θεατή. Και αυτό γιατί ο Φαραντί θέλει να φέρει τους πρωταγωνιστές αντιμέτωπους με τις πράξεις τους χωρίς την πολυτέλεια και τα ελαφρυντικά της διαμεσολάβησης.

Πρόγραμμα (12/1 – 18/1)

Α' Αίθουσα
«Ο Εμποράκος» - Α’ Προβολή | 17.30, 19.45, 22.00

Β' Αίθουσα (Μειωμένο εισιτήριο €5)
«Το Παρελθόν» | 17.30
«Ένας Χωρισμός» | 19.45
«Τι Απέγινε η Έλι» | 22.00

*Την Τετάρτη 18/1 θα πραγματοποιηθούν μόνο οι προβολές της ταινίας «Ο Εμποράκος».

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός, 210 3609695, 2103612046

Περισσότερες πληροφορίες

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.