Άνταμ Ντράιβερ: Ένας σταρ για όλες τις δουλειές

Το πλέον ανερχόμενο όνομα του Χόλιγουντ τρέχει από γύρισμα σε γύρισμα για να προλάβει τις ταινίες κορυφαίων δημιουργών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι αυτήν την στιγμή στις αίθουσες κυκλοφορεί «διπλός» Ντράιβερ στις νέες ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε και του Τζιμ Τζάρμους…

Άνταμ Ντράιβερ: Ένας σταρ για όλες τις δουλειές

Από όσα έχω διαβάσει για τον Άνταμ Ντράιβερ, αυτό που έχει μείνει στο μυαλό μου είναι το σχόλιο της Μπάρμπαρα Έλεν στον αγγλικό «Guardian» ότι το πρόσωπό του μοιάζει με «ανθρώπινο οριγκάμι»... Όπως και να το κάνεις, ο 32χρονος Αμερικανός δεν αποτελεί κλασική περίπτωση ωραίου που γράφει στην κάμερα, αλλά σίγουρα διαθέτει αυτό το «κάτι» που δεν περνάει απαρατήρητο. Ακόμη και οι δεύτεροι ρόλοι του, σε ταινίες όπως τα «Frances Ha», «Inside Llewyn Davis» και «Όσο Είμαστε Νέοι», χαράσσονται μυστηριωδώς στη μνήμη σου.

Και μη μου πείτε ότι φταίνε γι’ αυτό το ύψος του (1,90 μ.!), οι βγαλμένες σαν από μοιρογνωμόνιο γωνίες του προσώπου του ή το κορακί μαλλί του. Πέρα από αυτά, ο Ντράιβερ διαθέτει μια κουλ αρρενωπότητα και μια εσωτερική ηρεμία που λείπουν από το νευρωτικό πρότυπο του άντρα του 21ου αιώνα· και μπορεί αυτά τα χαρακτηριστικά να οφείλονται στο ότι μεγάλωσε στο άσημο Μισαγουάκα της Ιντιάνα (το ποιο;) αλλά και στην απόλυτη πειθαρχία που βίωσε ως πεζοναύτης του αμερικανικού στρατού.

Άνταμ Ντράιβερ: Ένας σταρ για όλες τις δουλειές - εικόνα 1

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι όλο και περισσότεροι μεγάλοι σκηνοθέτες βλέπουν στη μορφή του τον ιδανικό ήρωα των ταινιών τους, με τον Αμερικανό ηθοποιό να έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα πλέον περιζήτητα ονόματα του Χόλιγουντ. Το μεγάλο «μπαμ», βέβαια, έγινε τηλεοπτικά με τη χιπστερο-ρεαλιστική σειρά «Girls» και κινηματογραφικά με τον περσινό ρόλο του ως υπερκακού Kylo Ren στο «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει», μια παρουσία που έστειλε την καριέρα του σε άλλον γαλαξία.

Τώρα στις ελληνικές αίθουσες, κυκλοφορεί «διπλός» Ντράιβερ… Από τη μία εμφανίζεται ως bus driver (τι σύμπτωση!) στη νέα ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Paterson». Από την άλλη βάζει ράσο και ταξιδεύει στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα ως ιεραπόστολος Φρανσίσκο Γκάρπε στο φιλόδοξο ιστορικό δράμα του Μάρτιν Σκορσέζε «Σιωπή». Ενώ για του χρόνου έχουν σειρά οι ταινίες των Τέρι Γκίλιαμ («Ο Άνθρωπος που Σκότωσε τον Δον Κιχώτη»), Στίβεν Σόντερμπεργκ («Logan Lucky»), όπως και το 8ο επεισόδιο του «Star Wars»...

Ένας-ένας, παιδιά, ο Ντάιβερ δεν φτάνει για όλους!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.