Ταινιοθήκη και Γκαίτε στρώνουν κόκκινο χαλί στον Φασμπίντερ

Απολαυστικό ζουμ στον μεγάλο αναρχικό του μοντέρνου σινεμά με το αφιέρωμα «Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και ξερό ψωμί!», που διαρκεί από τις 8 μέχρι τις 21/12.

Ταινιοθήκη και Γκαίτε στρώνουν κόκκινο χαλί στον Φασμπίντερ

Απολαυστικό ζουμ στον μεγάλο αναρχικό του μοντέρνου σινεμά με το αφιέρωμα «Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και ξερό ψωμί!», που διαρκεί από τις 8 μέχρι τις 21/12.

Ταινιοθήκη και Γκαίτε στρώνουν κόκκινο χαλί στον Φασμπίντερ - εικόνα 1
«Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα φον Καντ»

Σαράντα μία μεγάλου μήκους ταινίες, τρεις μικρού μήκους, τρεις τηλεοπτικές σειρές και όλα αυτά μέσα σε δεκαπέντε χρόνια. Αυτό είναι το εντυπωσιακό βιογραφικό του αιρετικού Γερμανού Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, που έζησε και δημιούργησε σε ένα εκστατικό καλλιτεχνικό fast forward, πεθαίνοντας σε ηλικία μόλις 37 ετών. Ο εργασιομανής δημιουργός δεν σταμάτησε λεπτό να εμπλουτίζει το σκηνοθετικό του ύφος και να ολοκληρώνει το ένα φιλμ μετά το άλλο. Γι’ αυτό και η πλούσια κινηματογραφική κληρονομιά που άφησε πίσω του είναι ορμέμφυτη και καλλιτεχνικά άνιση, αντικατοπτρίζοντας ταυτόχρονα την ιδιότυπη και μοναδική καλλιτεχνική του περσόνα. Ο Φασμπίντερ υπήρξε ο παραγωγικότερος και πιο ενθουσιώδης εκπρόσωπος του Νέου Γερμανικού Ρεύματος, αποκαλύπτοντας στην οθόνη το δυτικοβερολινέζικο underground και φωτίζοντας το οργιώδες περιθώριο. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για να ανακαλύψει κάποιος το οργιώδες φασμπιντερικό σύμπαν.

Κινηματογραφικό παντεσπάνι και όχι ξερό ψωμί

Ταινιοθήκη και Γκαίτε στρώνουν κόκκινο χαλί στον Φασμπίντερ - εικόνα 2
«Ο Καβγατζής»

Είκοσι τρία φιλμ του Γερμανού δημιουργού παρουσιάζονται στις 8-21/12 στο Ινστιτούτο Γκαίτε και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με τη συνδιοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, σε ένα χορταστικό ζουμ στο έργο του. Στο αφιέρωμα «Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και ξερό ψωμί!» που πέρα από τα σινεφίλ hits «Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα φον Καντ», «Ο Καβγατζής», «Η Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια», το «Βερολίνο Αλεξάντερπλατς» και «Ο Γάμος της Μαρία Μπράουν», που προβάλλονται έπειτα από πολλά χρόνια στη μεγάλη οθόνη στις ψηφιακές τους αποκατεστημένες και σπάνιες κόπιες αρχείου 35 mm, υπάρχουν και τρεις πρεμιέρες. Ξεχωρίζει σίγουρα η πρώτη προβολή της sci-fi τηλεταινίας «Ενσύρματος Κόσμος» (διάρκειας 3,5 ωρών), μιας ιστορίας μυστηρίου με σασπένς και δυστοπικά στοιχεία. Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ για την κολασμένη καλλιτεχνική ζωή του Φασμπίντερ, τα «Ο Άλι στον Παράδεισο» και «Φασμπίντερ».

Οι Γερμανοί (ξανα)έρχονται

Ταινιοθήκη και Γκαίτε στρώνουν κόκκινο χαλί στον Φασμπίντερ - εικόνα 3
«Βερολίνο Αλεξάντερπλατς»

Το αφιέρωμα δεν περιλαμβάνει μόνο προβολές αλλά και αρκετές εκπλήξεις. Πριν από κάθε ταινία ένας απρόσμενος καλεσμένος αναλαμβάνει να συστήσει στο κοινό τον μοναδικό κινηματογραφικό κόσμο του Φασμπίντερ από διαφορετική σκοπιά. Και δεν μιλάμε μόνο για Έλληνες αλλά και για γνωστούς συνεργάτες του Γερμανού δημιουργού, που θα βρεθούν στην Αθήνα για να μιλήσουν για το έργο του. Έτσι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Χάρι Μπέαρ, συνάδελφος του Φασμπίντερ από το ξεκίνημα της καριέρας του μέχρι το τέλος της, παραδίδει ένα masterclass αύριο Παρασκευή 9/12 στην Ταινιοθήκη, με ελεύθερη είσοδο, που δεν πρέπει να χάσετε.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Πρόγραμμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.