Τα βραβεία του 29ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Σε μια λιτή τελετή την Κυριακή 27/11 στη Ααβόρα, το αθηναϊκό φεστιβάλ μοίρασε τις διακρίσεις του με τους αναγνώστες του «α» να δίνουν και πάλι το βραβείο κοινού

Τα βραβεία του 29ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Και στο φετινό Πανόραμα υπήρξαν πολλά βραβεία, όπως αυτά της Κριτικής Επιτροπής, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και των Ελλήνων Κριτικών της ΠΕΚΚ. Όμως σίγουρα αυτό που ξεχωρίζει είναι της πενταμελούς σινεφίλ επιτροπής του αθηνοράματος, η οποία για μια ακόμη χρονιά είδε όλες τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και έδωσε το βραβείο κοινού. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Σε μια λιτή τελετή που έγινε στον κινηματογράφο Ααβόρα την Κυριακή 29/12 με παρόντες αρκετούς εκπροσώπους κινηματογραφικών θεσμών και επαγγελματιών του χώρου, το 29ο Πανόραμα έριξε την αυλαία της φετινής διοργάνωσης μοιράζοντας τις φετινές του διακρίσεις. Πριν, όμως, την απονομή τιμήθηκαν με Ειδικά Βραβεία του φεστιβάλ τρεις προσωπικότητες του ελληνικού σινεμά για την προσφορά τους στην 7η Τέχνη και πιο συγκεκριμένα η ηθοποιός Αλεξία Καλτσίκη, ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός και ο σκηνοθέτης Ανδρέας Πάντζης.

Τα βραβεία του 29ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου - εικόνα 1
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Νίνος Φένεκ Μικελίδης (μέση) μαζί με τον Νέστορα Πουλάκο (αριστερά) και τον Ιωσήφ Πρωιμάκη (δεξιά) μέλη της κριτικής επιτροπής της ΠΕΚΚ

Στα βραβεία τώρα, η επιτροπή του «α» έδωσε τη διάκρισή της στην ταινία «Mellow Mud» του Ρέναρς Βίμπα από τη Λετονία, η κριτική επιτροπή του Πανοράματος στην κυπριακή ταινία «Το Αγόρι στη Γέφυρα» του Πέτρου Χαραλάμπους, η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) απένειμε στο γεωργιανό «House of Others» του Ρούσουνταν Γκλούριτζε και η ΠΕΚΚ στο ρώσικο «The Collector» του Αντρέι Κρασόφσκι. Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά τα βραβεία, αλλά και το σκεπτικό της βράβευσης του «The Collector» από την επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Η βραδιά έκλεισε με την γαλλοιταλική ταινία του Μάρκο Μπελόκιο «Sweet Dreams» («Fai bei sogni»), ένα ευαίσθητο, γλυκόπικρο φιλμ για την σχέση παιδιού-μάνας και την διαχείριση της απώλειας, με την υπογραφή του σημαντικού Ιταλού δημιουργού.

Τα βραβεία του 29ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

*Η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) απένειμε το βραβείο της στην ταινία από την Γεωργία «House of Others» του Ρούσουνταν Γκλούριτζε.

*Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ) έδωσε το δικό της βραβείο στη ρώσικη ταινία «The Collector» του Αντρέϊ Κρασόφσκι.

*Η επιτροπή του αθηνοράματος βράβευσε την ταινία «Mellow Mud» του Ρέναρς Βίμπα από τη Λετονία

*Τέλος, η επιτροπή του «Πανοράματος» έδωσε το δικό της βραβείο στην κυπριακή ταινία «Το Αγόρι στη Γέφυρα» του Πέτρου Χαραλάμπους. Το βραβείο συνοδεύεται από 3.000 ευρώ για τον σκηνοθέτη από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Βραβείο ΠΕΚΚ στο 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Παρούσα για άλλη μια χρονιά στο Ευρωπαϊκό Πανόραμα Κινηματογράφου, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απένημε το βραβείο της για καλύτερη ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος της 29ης διοργάνωσης του θεσμού, στο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Ρώσου σκηνοθέτη Αλεξέι Κρασόφσκι, "Συλλέκτης".

Για το φετινό της βραβείο, η ΠΕΚΚ επέλεξε μια ταινία που "καταφέρνει να δημιουργήσει μια συναρπαστική αφήγηση μέσα από την εσωτερική σύγκρουση ενός ολοκληρωτικά αλλοτροιωμένου εργαλείου του ανθρωποφάγου οικονομικού συστήματος, με την ίδια την υφέρπουσα, εν υπνώσει, αλλά εντελώς ζώσα όπως αποδεικνύεται ανθρωπιά του. Το σκοτεινό κι ασφυκτικό σύμπαν στο οποίο συνθέτονται όλες οι παθογένειες, οι ανθρώπινες αδυναμίες και οι συναισθηματικές φορτίσεις μιας άγριας καπιταλιστικής κοινωνίας, είναι αποτέλεσμα τόσο της εκρηκτικής ερμηνείας του πρωταγωνιστή της ταινίας, που αποδίδει θέρμη στην παγωμένη καρδιά ενός κτήνους, όσο και της εξαιρετικής ευελιξίας που επιδεικνύει ο σκηνοθέτης, ο οποίος καταφέρνει σε ένα αδειανό γραφείο μονάχα, να χωρέσει έναν κόσμο ολόκληρο".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.