Ο Ενεχυροδανειστής

4

Υποψήφιο για Όσκαρ (Ροντ Στάιγκερ) κοινωνικό δράμα που εντυπωσίασε με τον τολμηρό για την εποχή του ρεαλισμό.

Ο Ενεχυροδανειστής

Ο Σολ Νάζερμαν είναι ένας Εβραίος ενεχυροδανειστής, θύμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο οποίος έχει χάσει την πίστη του στον θεό και στους ανθρώπους. Αλλά η σκληρή νεοϋορκέζικη πραγματικότητα δεν μπορεί να τον αφήσει ανεπηρέαστο, σε ένα υποψήφιο για Όσκαρ (Ροντ Στάιγκερ) κοινωνικό δράμα που εντυπωσίασε με τον τολμηρό για την εποχή του ρεαλισμό.

Ο Ενεχυροδανειστής - εικόνα 1

Με θητεία στην τηλεόραση, η οποία τον προμήθευσε με αφηγηματική δεξιοτεχνία, ο Σίντνεϊ Λιούμετ εντυπωσίασε με το δυναμισμό του κλειστοφοβικού κινηματογραφικού ντεμπούτο του «12 Ένορκοι» (1957). Λίγα χρόνια αργότερα επιβεβαίωσε τη φρέσκια σκηνοθετική ματιά του με ένα κοινωνικό δράμα το οποίο δεν απέφυγε τις «ρητορικές» υπερβολές, όμως έκανε αίσθηση εκείνη την εποχή με τον τολμηρό ρεαλισμό του. Το Χάρλεμ απεικονίζεται με ντοκιμαντερίστικη ειλικρίνεια στην ιστορία του Σολ Νάζερμαν (ο υποψήφιος για Όσκαρ Ροντ Στάιγκερ), ενός κυνικού Εβραίου ενεχυροδανειστή, θύμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο οποίος έχει χάσει την πίστη του στον θεό και στους ανθρώπους.

Αλλά η σκληρή νεοϋορκέζικη καθημερινότητα δεν μπορεί να τον αφήσει ανεπηρέαστο, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με την εκμετάλλευση, το έγκλημα και την αυτοθυσία. Ο Λιούμετ εναλλάσσει άφοβα εξπρεσιονιστικές και νατουραλιστικές εικόνες, αντιπαραθέτει τη ναζιστική φρίκη με τη ρατσιστική πραγματικότητα των ’60s, συνδέει το κοινωνικό στοιχείο με την τραυματισμένη ψυχολογία του ήρωα και κλείνει το μάτι σε μια χριστιανική αλληγορία (ο θυσιαζόμενος βοηθός του Σολ ονομάζεται Ζεσούς), υπογράφοντας έτσι μία από τις ριζοσπαστικότερες ταινίες του μοντέρνου αμερικανικού σινεμά.

Α/Μ. ΗΠΑ. 1964. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Ενεχυροδανειστής

THE PAWNBROKER
4
  • Δραματική
  • 1964
  • Διάρκεια: 116 '
  • Σίντνεϊ Λιούμετ

Ο Σολ Νάζερμαν είναι ένας Εβραίος ενεχυροδανειστής, θύμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο οποίος έχει χάσει την πίστη του στον θεό και στους ανθρώπους. Αλλά η σκληρή νεοϋορκέζικη πραγματικότητα δεν μπορεί να τον αφήσει ανεπηρέαστο…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.