Ο Ανδρέας Μπάρκουλης ζει!

Ο δημοφιλής το πάλαι ποτέ ζεν πρεμιέ έχασε τη μάχη, σήμερα Τρίτη, σε ηλικία 80 ετών, μετά από τα μακροχρόνια προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν.

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης ζει!

Ο δημοφιλής το πάλαι ποτέ ζεν πρεμιέ έχασε τη μάχη, σήμερα Τρίτη, σε ηλικία 80 ετών, μετά από τα μακροχρόνια προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν.

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης ζει! - εικόνα 1

Πέρα από την πασίγνωστη (επί)κληση / σύνθημα «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης», που χαρακτήρισε (και χαρακτηρίζει) την διαχρονική δημοφιλία ενός από τους πιο πετυχημένους ζεν πρεμιέ του «εμπορικού» ελληνικού σινεμά των ‘60s, την παρουσία του οποίου εξακολουθούμε να απολαμβάνουμε κάθε τόσο στις τηλεοράσεις μας, για τον Ανδρέα Μπάρκουλη πρέπει να επισημάνουμε ότι στην ουσία υπήρξε πραγματικός τυπάς για το σινεμά. Οι ρόλοι του έχουν γράψει και πέρα από το συνηθισμένο δίπολο «κωμωδία-δράμα» που χαρακτήρισε την εν λόγω περίοδο του ελληνικού σινεμά.

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης ζει! - εικόνα 2

Πέρα από τα συνήθη, όπως ο ανθυπίατρος Μιμίκος (με τη Μαίρη του) ή ο υποψήφιος βουλευτής Μαντάς με τη «Τζένη, Τζένη» του, ο ρόλος του Ανδρέα Μπάρκουλη ως Ιταλού κατασκόπου Φράνκο Πιτσιόλι στο υπέροχο «Κοντσέρτο για Πολυβόλα» του Ντίνου Δημόπουλου είναι κλασικός. Χαρακτηριστικός επίσης είναι ο ρόλος του ως «αντι-κατασκόπου» (ταγματάρχης Κώστας Δήμου της ΕΣΑ) στην ταινία «Στα Σύνορα της Προδοσίας» του Ντίμη Δαδήρα, παραγωγής Τζέημς Πάρις. Του πήγαιναν πολύ αυτοί οι ρόλοι του Μπάρκουλη.

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης ζει! - εικόνα 3

Να κάνουμε και μια αναφορά στην καλτ ταινία «Ore di terrore» («Η κρουαζιέρα του τρόμου») όπου ο Μπάρκουλης (συμ)πρωταγωνιστεί με την υπέροχη Karin Schubert - μετέπειτα πορνοστάρ - έχοντας το «διεθνικό» ψευδώνυμο John Barclay. Αξίζει να την ψάξει κανείς.

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης ζει! - εικόνα 4

Το 1974 (μετά από μια περιπέτεια με τη δικαιοσύνη) αναγκάστηκε να φύγει στην Αμερική όπου προσπάθησε να αλλάξει καριέρα και να γίνει τραγουδιστής. Έβγαλε μάλιστα και έναν δίσκο, το καλτ «From Chicago With Love».

Με την επιστροφή του, δεν μπόρεσε πια να πιάσει το υψηλό status που είχε στα 60s και, τα τελευταία χρόνια, κάθε αναφορά που γινόταν σ' αυτόν είχε να κάνει με την κλονισμένη του υγεία και το πόσο δύσκολα περνούσε – η αγαπημένη τροφή των media. Για μας, σημασία έχει πια η εικόνα του - και σ' αυτήν παρέμεινε και παραμένει ένας σπουδαίος τυπάς! Όσο για σας, κορίτσια, ο Μπάρκουλης εξακολουθεί να ζει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.