Projekt A

1,5

Mια ωραιοποιημένη και αδιάφορη κινηματογραφικά ματιά πάνω στις σύγχρονες εφαρμογές της διαβόητης πολιτικής θεωρίας.

Projekt A

Δύο Γερμανοί σκηνοθέτες χαρτογραφούν το σύγχρονο ευρωπαϊκό αναρχικό/αντιεξουσιαστικό κίνημα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να το αποχαρακτηρίσουν από τις προκαταλήψεις που το συνοδεύουν, σε μια ωραιοποιημένη και αδιάφορη κινηματογραφικά ματιά πάνω στις σύγχρονες εφαρμογές της διαβόητης πολιτικής θεωρίας.

Projekt A - εικόνα 1

Δύο Γερμανοί σκηνοθέτες χαρτογραφούν το σύγχρονο ευρωπαϊκό αναρχικό/αντιεξουσιαστικό κίνημα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να το αποχαρακτηρίσουν από τις προκαταλήψεις που το συνοδεύουν. Γι’ αυτόν το λόγο ταξιδεύουν σε Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία και Ελβετία, καταγράφοντας ποικιλόμορφες δράσεις που εφαρμόζουν στην πράξη τη θεωρία κι όχι εικόνες που να εξυμνούν το φετιχισμό της βίας. Παρουσιάζουν το Πάρκο Ναυαρίνου στα Εξάρχεια, το Kartoffelkombinat στο Μόναχο και την Cooperativa Integral Catalana (CIC) στην Καταλονία, συλλογικά αντι-ιεραρχικά εγχειρήματα που σκοπός τους είναι να ενδυναμώσουν την ενεργή συμμετοχή του πολίτη και να ακυρώσουν την κυρίαρχη λογική της ανάθεσης στην κεντρική κρατική εξουσία.

Χωρίς να υιοθετούν στο σύνολό τους την αναρχική ταυτότητα, οι κολεκτίβες αποτυπώνουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις μιας πολιτικής θεωρίας που γεννήθηκε πριν από ενάμιση αιώνα και η οποία συνεχίζει να βρίσκει απήχηση. Το «Projekt A», όμως, αντί να πατήσει στη διαφορετικότητα των εγχειρημάτων και στη δικαίωση/ακύρωση των σκοπών τους, αναλώνεται σε αυτάρεσκα πορτρέτα των εμπνευστών τους. Δεν αργεί, λοιπόν, να καταλήξει σε μια ωραιοποιημένη και αδιάφορη κινηματογραφικά ματιά πάνω στην αναρχία και τους εκφραστές της.

Γερμανία. 2015. Διάρκεια: 84΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Projekt A

1,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2015
  • Διάρκεια: 85 '
  • Μαρσέλ Ζεχούμπερ

Δύο Γερμανοί σκηνοθέτες χαρτογραφούν το σύγχρονο ευρωπαϊκό αναρχικό/αντιεξουσιαστικό κίνημα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να το αποχαρακτηρίσουν από τις προκαταλήψεις που το συνοδεύουν. Γι’ αυτό το λόγο παρουσιάζουν το Πάρκο Ναυαρίνου στα Εξάρχεια, το Kartoffelkombinat στο Μόναχο και την Cooperativa Integral Catalana (CIC) στην Καταλονία, συλλογικά αντι-ιεραρχικά εγχειρήματα που σκοπός τους είναι να ενδυναμώσουν την ενεργή συμμετοχή του πολίτη και να ακυρώσουν την κυρίαρχη λογική της ανάθεσης στην κεντρική κρατική εξουσία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.