Λευκοί Ιππότες

3

Αντιαποικιακό δράμα, σκηνοθετημένο με ρεαλισμό και πολιτική τόλμη από τον Βέλγο δημιουργό του «Πέρα Από τη Λογική».

Λευκοί Ιππότες

Αντιαποικιακό δράμα, σκηνοθετημένο με ρεαλισμό και πολιτική τόλμη από τον Βέλγο δημιουργό του «Πέρα Από τη Λογική».

Λευκοί Ιππότες - εικόνα 1

Πόσοι σύγχρονοι σκηνοθέτες είναι σε θέση να θέτουν υψηλά ηθικά διλήμματα χωρίς να γίνονται διδακτικοί μοραλιστές ή, φτάνοντας στο αντίθετο άκρο, εντελώς κυνικοί; Ο Γιοακίμ Λαφός μπορεί να μην είναι Ρομέρ ή Κισλόφσκι, αλλά με το τολμηρό «Πέρα Από τη Λογική» απέδειξε ότι μπορεί να χειριστεί ένα πολύ ριψοκίνδυνο θέμα, την ιστορία μιας σύγχρονης Μήδειας, με απόλυτη κινηματογραφική ευθύτητα και ειλικρίνεια, χωρίς μάλιστα τον παραμικρό εκβιαστικό μελοδραματισμό.

Δίχως να παραμερίζει τη διεισδυτική κοινωνική ματιά του, η οποία εδώ γίνεται πιο ρεπορταζιακά ντοκιμαντερίστικη, ο νεαρός Βέλγος στρέφει τώρα το φακό του σε ένα διεθνές ανθρωπιστικό και άμεσα πολιτικό πρόβλημα, το οποίο προσωποποιεί ο δυναμικός, συμπονετικός και οργανωτικός Ζακ Αρνό, επικεφαλής μιας ΜΚΟ, της Move for Kids. Η οργάνωση προσπαθεί να μεταφέρει ορφανά παιδιά από την Αφρική σε γαλλικές οικογένειες που μπορούν να τα υιοθετήσουν. Δουλεύοντας υπό πιεστικές, συχνά επικίνδυνες συνθήκες, τα μέλη της είναι υποχρεωμένα να κινούνται «κάτω από το ραντάρ», στα όρια της αυστηρής διεθνούς νομιμότητας.

Λευκοί Ιππότες - εικόνα 2

Τι πρέπει να αποκαλύψουν στους ντόπιους γονείς, οι οποίοι τους παραπληροφορούν συστηματικά (για να τους δώσουν όσο πιο πολλά παιδιά μπορούν); Τι σημαίνει δωροδοκία και τι οικονομική συνεισφορά προς αυτούς; Πόσο αναλυτική πληροφόρηση πρέπει έχουν ο ΟΗΕ ή η γαλλική κυβέρνηση, που μπορούν να μπλοκάρουν με τη γραφειοκρατία τις πράξεις τους;

Χτίζοντας μεθοδικά την καθημερινότητα των ηρώων του, η οποία γίνεται βήμα το βήμα όλο και πιο απρόβλεπτη, ο Λαφός αργεί να αποκαλύψει την καθαρή ειρωνεία που κρύβει ο τίτλος του πονηρού αντιαποικιακού δράματός του. Πίσω από το μετωπικό σκηνοθετικό ρεαλισμό του, τα περίπλοκα ηθικά –τα οποία μετατρέπονται περίτεχνα σε πολιτικά– διλήμματα εγείρονται διακριτικά, για να γίνουν απειλητικά και τελικά απολύτως τραγικά. Προθέσεις και αποτελέσματα περιπλέκονται με άλυτο τρόπο, οι «γκρίζες» συμπεριφορές, ατομικές και συλλογικές, γίνονται ανεξέλεγκτες και η φιλανθρωπική πρακτική καταλήγει σε μια ωμή πολιτική, κοινωνική και οικονομική παρέμβαση. Κι όλα υπό το μάτι μιας «αμερόληπτης, απλά καταγραφικής» δημοσιογραφικής κάμερας.

Βέλγιο, Γαλλία. 2015. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART.

Περισσότερες πληροφορίες

Λευκοί Ιππότες

Les Chevaliers Blancs
3,5
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 112 '
  • Γιοακίμ Λαφός

Ο Ζακ Αρνό είναι επικεφαλής μιας ΜΚΟ η οποία προσπαθεί να μεταφέρει ορφανά παιδιά από την Αφρική σε γαλλικές οικογένειες που μπορούν να τα υιοθετήσουν. Η σκληρή πραγματικότητα της Μαύρης Ηπείρου, όμως, θέτει τις πεποιθήσεις του, όπως και όλων των συνεργατών του, σε διαρκή αμφισβήτηση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.