Το Κυπαρίσσι του Βυθού

2

Μια (υπερβολικά) ποιητική και εσωστρεφής προσέγγιση της «γλυκιάς μελαγχολίας της ύπαρξης».

Το Κυπαρίσσι του Βυθού

Ιστορίες ζευγαριών που ερωτεύονται, τσακώνονται, χωρίζουν και μοιράζονται φευγαλέες στιγμές γεμάτες ακαθόριστα συναισθήματα. Μια (υπερβολικά) ποιητική και εσωστρεφής προσέγγιση της «γλυκιάς μελαγχολίας της ύπαρξης».

Το Κυπαρίσσι του Βυθού - εικόνα 1

Αν και η καλύτερη ταινία του παραμένει ένα γυμνό ρεαλιστικό δράμα («11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου»), ο Νίκος Κορνήλιος («Η Μουσική των Προσώπων», «Μητριαρχία») συνεχίζει να βαδίζει τον προσωπικό κινηματογραφικό δρόμο του, ο οποίος όλο και απομακρύνεται από την παραδοσιακή δραματουργία και αφήγηση. Το «Κυπαρίσσι του Βυθού» κουβαλά στις εικόνες του την παραδοξολογία του τίτλου του, αντιμαχόμενο την ορθολογική προσέγγιση των πραγμάτων με ένα συνδυασμό φωτογραμμάτων, ήχων και μουσικών. Μια καινούργια κινηματογραφική γραμματική προσπαθεί να περιγράψει τις σχέσεις του ανθρώπου με την ερωτική μνήμη, τις προσωπικές βεβαιότητές του και την ονειρική διάσταση της ζωής.

Η διαδρομή ανάμεσά τους βασίζεται σε θραύσματα ιστοριών ζευγαριών που ερωτεύονται, τσακώνονται, χωρίζουν και μοιράζονται φευγαλέες στιγμές γεμάτες ακαθόριστα συναισθήματα. Ποιητική διάθεση που εκφράζεται, μάλλον μπανάλ, μέσα από ατμοσφαιρικά, πλημμυρισμένα μουσική πλάνα καλλίγραμμων γυμνών σωμάτων, ρεαλισμός που αντεπιτίθεται με την κοινοτοπία ενός πεζού διαλόγου, σύμβολα που καραδοκούν, σκέψεις που αιωρούνται και μια τολμηρή, αλλά αδιέξοδη εσωστρέφεια που θέλει να μιλήσει για… τα πάντα (το σώμα, το μυαλό και την ψυχή). Λιγότερο αυτάρεσκη και εγκεφαλική, αυτή η υπαρξιακή περιπέτεια πιθανώς θα αποδεικνύονταν όχι μόνο φιλοσοφικά αλλά και κινηματογραφικά ενδιαφέρουσα.

Ελλάδα. 2015. Διάρκεια: 85΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Κυπαρίσσι του Βυθού

2
  • Σινεφίλ
  • 2015
  • Διάρκεια: 85 '
  • Νίκος Κορνήλιος

Ιστορίες ζευγαριών που ερωτεύονται, τσακώνονται, χωρίζουν και μοιράζονται φευγαλέες στιγμές γεμάτες ακαθόριστα συναισθήματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.