Στράτος Τζίτζης: «Μου αρέσει το χιούμορ που βγαίνει από απόγνωση»

Ο Έλληνας σκηνοθέτης («45 m2», «Σώσε Με») μεταφέρει στην οθόνη την «Καύση», το θεατρικό του έργο, το οποίο είχε ανεβάσει στη σκηνή το 2012. Διαβάστε τι μας είπε για τη μαύρη κωμωδία του, το μωσαϊκό των χαρακτήρων του και πώς βιώνει την κατάσταση στη χώρας μας από το εξωτερικό.

Στράτος Τζίτζης: «Μου αρέσει το χιούμορ που βγαίνει από απόγνωση»

Ο Έλληνας σκηνοθέτης που ζει στη Γερμανία, επιστρέφει στην Ελλάδα για να αφηγηθεί μια γλυκόπικρα μαύρη κωμωδία δωματίου, στην οποία αποτυπώνεται ανάγλυφα το σύγχρονο κοινωνικό μωσαϊκό της χώρας. Ο Στράτος Τζίτζης («45 m2», «Σώσε Με») μιλάει για την «Καύση» του, τη φυγή του από την Ελλάδα και το ζήτημα του να επιλέγει κάποιος ελεύθερα τον τρόπο με τον οποίο θα ταφεί.

Στράτος Τζίτζης: «Μου αρέσει το χιούμορ που βγαίνει από απόγνωση» - εικόνα 1
Στράτος Τζίτζης

Η «Καύση» είναι ένα θεατρικό έργο που έγραψες και σκηνοθέτησες το 2012. Τι σε οδήγησε να το μεταφέρεις στην οθόνη και πόσο δύσκολο είναι να δώσεις κινηματογραφική ποιότητα σε μια θεατρική παράσταση;
Το θεατρικό έργο είχε ήδη κινηματογραφικότητα, που είχαν όλοι επισημάνει. Αυτό που τους έκανε να το λένε ήταν η ζωντάνια και η φυσικότητα των σκηνών. Κατά κάποιον τρόπο, ο κινηματογράφος ενυπήρχε στην παράσταση, όχι σαν προβολή σε κάποια οθόνη (που κάνουν συχνά στις παραστάσεις), αλλά σαν το σπαρταριστό τώρα. Αυτό το τώρα δεν άλλαξε, παρόλο που πέρασε χρόνος από το θεατρικό. Η «καυτή» επικαιρότητα της «Καύσης» με ώθησε να την παρουσιάσω στο ευρύ κοινό, τώρα, στην κινηματογραφική της εκδοχή. Για μένα είναι μια ταινία με 5 άτομα κλεισμένα σε ένα σπίτι. Έτσι την αντιμετώπισα, χωρίς να φοβάμαι αν κάποιοι πουν ότι θυμίζει θεατρικό. Το σημαντικό είναι να θυμίζει την πραγματικότητα που ζούμε και να λέει κάτι για αυτήν.

Παρότι ζεις στην Γερμανία εδώ και χρόνια επιστρέφεις συχνά στην Ελλάδα για να μιλήσεις για τα οξεία κοινωνικά προβλήματά της. Γιατί νοιώθεις αυτήν την ανάγκη; Η απόσταση από την Ελλάδα σου προσφέρει μια πιο καθαρή εικόνα για την πατρίδα σου;
Είναι τόσο οξεία τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, που δεν μπορώ να τα αγνοήσω, όπου κι αν βρίσκομαι. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε όλους που ζούνε έξω. Όσο και να είμαστε μακριά, μας απασχολεί τι συμβαίνει εδώ. Και να θέλουμε να το ξεχάσουμε, δεν γίνεται. Μας τραβάει από το μανίκι. Αποδείχτηκε δύσκολο για μένα να αγνοήσω αυτό το τράβηγμα απ το μανίκι και για αυτό επανέρχομαι. Η απόσταση από την Ελλάδα με βοηθάει στο να μη χάνω τη ψυχραιμία μου. Όχι στο να έχω μια πιο καθαρή εικόνα για τα πράγματα εδώ. Την εικόνα την είχα από πριν. Γι αυτό έφυγα.

Στράτος Τζίτζης: «Μου αρέσει το χιούμορ που βγαίνει από απόγνωση» - εικόνα 2
Ο Στράτος Τζίτζης στη μέση με τους πρωταγωνιστές της "Καύσης" (από αριστερά) Νίκο Γεωργάκη, Γωγώ Μπρέμπου, Ιωάννα Μαυρέα, Γιώργο Χρανιώτη

H «Καύση» σε αντίθεση με τα «45 m2» έχουν μια πιο εμφατική καταγραφή της πραγματικότητας. Ενώ στην προηγούμενη ταινία σου είχες μια μίνιμαλ ρεαλιστική φόρμα, εδώ οι διάλογοι κυριαρχούν και τα μηνύματα βρίσκονται πιο μπροστά…
Οι ταινίες μου αλλάζουν ύφος ανάλογα με τι καταπιάνονται. Το περιεχόμενο δίνει τη φόρμα, όχι εγώ. Εγώ έχω μόνο κάποιες βασικές αρχές, με βασικότερη την ειλικρίνεια. Η ειλικρίνεια φαίνεται να είναι αρχή ηθικής τάξεως, αλλά είναι εξίσου και αισθητικής. Το να είσαι ειλικρινής σαν δημιουργός σημαίνει να κάνεις κάτι που σε απασχολεί πραγματικά - εσένα προσωπικά (όχι άλλους, που θέλεις να σε αναγνωρίσουν) - και να του δώσεις εκείνη τη φόρμα που να το εκφράζει άμεσα και καίρια, χωρίς περιττές διακοσμήσεις και υπεκφυγές.

Η νέα σου ταινία έχει στοιχεία μαύρης κωμωδίας. Ποιες ήταν οι επιρροές σου; Πιστεύεις ότι το ελληνικό κοινό μπορεί να αποκτήσει μια στενότερη σχέση με το φλέγμα και το μακάβριο χιούμορ;
Μου αρέσει πάρα πολύ το χιούμορ που βγαίνει από απόγνωση για το μαύρο χάλι του ανθρώπου. Αυτό είναι για μένα το ενδιαφέρον στη μαύρη κωμωδία. Όταν έχει το στοιχείο του αυτοσαρκασμού για τα χάλια μας, όχι όταν παρωδεί θρίλερ. Ήταν κάτι που με έθελγε από παλιά και το είχαν όλες οι μικρού μήκους μου. Μάλιστα, η «Ενός Λεπτού Σιγή» ξεκινούσε με την επιγραφή “Apognosi pictures presents”. Δεν ξέρω αν οι Έλληνες είναι εξοικειωμένοι με το μαύρο χιούμορ, αλλά η κατάσταση είναι τόσο δραματική που θα τους εξοικειώσει, θέλοντας και μη.

Φασίστες, μπαχαλάκηδες, δήθεν πρώην αριστεροί, συντηρητικοί μικροαστοί… Μήπως το μωσαϊκό των χαρακτήρων σου αδικεί την ελληνική κοινωνία; Δεν είσαι αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας;
Η ελληνική κοινωνία, όπως και κάθε κοινωνία, συνίσταται επί το πλείστον από ανθρώπους που θέλουν απλά να κάνουν τη δουλειά τους και να τη βγάλουν καθαρή, όπως μπορούνε. Αυτοί συνιστούν το βασικό κορμό όλων των κοινωνιών. Αποτελούν την κοινωνική ύλη ή, αλλιώς, τη μάζα. Το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται στην ίδια τη μάζα ως ύλη, αλλά στις τάσεις που τη διαπερνούν και παίζουν ρόλο στη διαμόρφωσή της. Αυτό προσπάθησα να δείξω, όχι να αποδώσω το προφίλ της ανώνυμης μάζας. Οι κυρίαρχες, πλειοψηφικές τάσεις της ελληνικής κοινωνίας δεν με κάνουν ιδιαίτερα αισιόδοξο. Έχουν οδηγηθεί, όμως, σε αδιέξοδο και μπορεί να είναι ευκαιρία για τάσεις που είχαν μειοψηφίσει πριν, να εισακουσθούν τώρα.

H καύση των νεκρών είναι ένα από τα ζητήματα που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την κοινή γνώμη, με την ορθόδοξη εκκλησία να αντιδρά έντονα. Γιατί πιστεύεις δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα κάποιος να θαφτεί με τον τρόπο που επιθυμεί;
Το εκκλησιαστικό κατεστημένο στην Ελλάδα έχει προσπαθήσει με κάθε τρόπο να κρατήσει το μονοπώλιο διαχείρισης των νεκρών, αλλά από τη στιγμή που οι περισσότεροι πελάτες των γραφείων τελετών δεν πιστεύουν πλέον στη Δευτέρα Παρουσία, θα έχανε αργά ή γρήγορα το μονοπώλιο, όπως το έχασε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Απλά, εδώ καθυστερούμε τις εξελίξεις, όπως σε όλα. Είναι θέμα χρόνου. Όπως διαβάζω, ήδη έχουν ψηφιστεί εφαρμοστικές διατάξεις για την καύση των νεκρών και τα αναθέματα των παπάδων θα είναι σε λίγο παρελθόν. Έστω κι αν το παρελθόν στην Ελλάδα διαρκεί πολύ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ρόλοι ζωής του Τσάντγουικ Μπόουζμαν

Αν ζούσε ο "Μαύρος Πάνθηρας", θα έσβηνε σήμερα 46 κεράκια στη γενέθλια τούρτα του.

29/11/2022

Ρίξτε μια αποκλειστική ματιά στα παρασκήνια του "Bones and All" (βίντεο)

Το "α" εξασφάλισε ένα αποκλειστικό behind the scenes featurette της νέας ταινίας του Λούκα Γκουαντανίνο ("Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου") με πρωταγωνιστή τον Τιμοτέ Σαλαμέ.

Η παραλία Χιλιαδού της Εύβοιας υποψήφια για το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Τοποθεσίας

Η τοποθεσία όπου φιλοξενήθηκε μέρος των γυρισμάτων του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα "Τριγώνου της Θλίψης" διεκδικεί τη σημαντική κινηματογραφική διάκριση από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Film Commissions.

Το "Broadway" του Χρήστου Μασσαλά κυκλοφορεί online

Δείτε μέσω streaming για περιορισμένο διάστημα την ταινία του ταλαντούχου Έλληνα σκηνοθέτη.

Ο Αντόνιο Μπαντέρας θέλει τον Τομ Χόλαντ να ενσαρκώσει το Ζορό

Σε συνέντευξή του ο Ισπανός σταρ δήλωσε πως "βλέπει" το διάσημο νεαρό ηθοποιό σε πιθανό reboot του franchise που τον έκανε διεθνώς αναγνωρίσιμο.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 1/12

Όλες οι ταινίες που πρόκειται να δούμε προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

To Free the kitsch Athens Film Fest είναι αφιερωμένο στις πρωτοποριακές κινηματογραφικές φωνές

Η τριήμερη γιορτή κινηματογράφου, τέχνης και βιώσιμης μόδας, μας περιμένει στο Communitism στο Μεταξουργείο.