Ιστορικό ντοκιμαντέρ στo Σύνταγμα

Η νεοσύστατη Ομάδα hιστορισταί παρουσιάζει την πρώτη δουλειά της στο Ίδρυμα Κατακουζηνού την Κυριακή 24/1

Ιστορικό ντοκιμαντέρ στo Σύνταγμα

Η νεοσύστατη Ομάδα hιστορισταί κάνει τέσσερις προβολές της πρώτης δουλειάς της στο Ίδρυμα Κατακουζηνού (Αμαλίας 4, 5ος όροφος, Σύνταγμα) τα τελευταία σαββατοκύριακα του Ιανουαρίου (23, 24, 30, 31/1, στις 7μμ.). Πρόκειται για το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Το Στάρι» το οποίο παρουσιάζει την πείνα, τον επισιτισμό και την αποστολή διεθνούς βοήθειας στην Ελλάδα της Κατοχής (Γεν. είσ.: € 10, κρατήσεις: info@katakouzenos.gr).

Σύμφωνα με την Ομάδα hιστορισταί η ταινία είναι «ένα οπτικό ιστορικό αφήγημα. Η ροή και σκηνοθεσία του ορίζεται από την ίδια την ιστορική πληροφορία. Θεματικά καταπιάνεται με την ανάδειξη γνωστών και άγνωστων πτυχών του φαινομένου της πείνας ως απόρροια των πολιτικών που εφάρμοσαν οι δυνάμεις του Άξονα στην Ελλάδα κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξετάζει τις οικονομικές πρακτικές της τριμερούς κατάκτησης, τις συνέπειες τους στο σώμα της χώρας, τη στάση της συμμαχικής πλευράς, την αποστολή διεθνούς βοήθειας προς αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τον ρόλο της ελληνικής διασποράς. Τέλος, ασχολείται με την επίδραση εκείνης της εμπειρίας στο μεταπολεμικό συλλογικό συνειδησιακό των Ελλήνων».

Έρευνα-ιστορική επιμέλεια: Μαρία Σαμπατακάκη
Δημιουργική-καλλιτεχνική επεξεργασία εικόνας: Άννα Μώτου
Κινηματογραφική επιμέλεια: Αντώνης Γασπαρινάτος
Οργάνωση παραγωγής-έρευνα: Κατερίνα Κοφφινά
Αφήγηση: Νίκος Κουρμουλής
Μουσική: Κωνσταντίνος Σιαχάμης / Sonic Space Studio

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το International Micro μ Festival επιστρέφει με ταυτόχρονη προβολή σε Ελλάδα και εξωτερικό

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ ταξιδεύει για τη δωδέκατη έκδοσή του σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ηράκλειο, Ξάνθη, Βέροια, Πτολεμαΐδα, Κοπεγχάγη και Παρίσι.

03/10/2022

Αυτές είναι οι υποψηφιότητες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2022

Η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου προσκαλεί ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην κριτική επιτροπή που θα επιλέξει την τιμωμένη ταινία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 6/10

Τα κλασικά "Σαγόνια του Καρχαρία" και επτά ακόμα ταινίες προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Planet G(reece) #5: Ο κόσμος του ήχου στον κινηματογράφο

Η Χριστίνα Πιτούλη και ο Γιάννης Αντύπας εξερευνούν στο εργαστήριο του Exile Room πώς ο ήχος μπορεί να βοηθήσει στην αφήγηση μιας ιστορίας.

Οι νικητές και τα βραβεία του 2ου New Generation Film Festival

H ανταπόκριση του νεανικού - σινεφίλ κοινού της Αθήνας, για τις 32 ταινίες μικρού μήκους, που προβλήθηκαν στον κινηματογράφο " Μικρόκοσμος", στο πλαίσιο του 2ου New Generation Film Festival, ήταν μεγάλη.

Το 47ο Φεστιβάλ του Τορόντο ρίχνει τα φώτα στο "Airhostess-737" του Θανάση Νεοφώτιστου

Σημαντική διάκριση για την ταινία μικρού μήκους από την επιτροπή του καναδέζικου φεστιβάλ.

"And": Έμα Στόουν, Γουίλεμ Νταφόε και Τζέσι Πλέμονς στη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

Το επόμενο πρότζεκτ του διακεκριμένου σκηνοθέτη συγκεντρώνει ένα πρωτοκλασάτο καστ και ένα σενάριο που συνυπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου.