Η «μικρή λέσχη» ξεκινά στην Ταινιοθήκη

Ένας από τους θρυλικούς κινηματογραφικούς θεσμούς της πόλης αναβιώνει στην Ταινιοθήκη.

Η «μικρή λέσχη» ξεκινά στην Ταινιοθήκη

Ο θεσμός της «μικρής λέσχης» που μύησε χιλιάδες Αθηναίους σινεφίλ στα μυστικά του σινεμά, αναβιώνει στην Ταινιοθήκη από την Πέμπτη 14/1. Τι είναι, όμως, η «Μικρή λέσχη»;

Πρόκειται για μια ανοιχτή λέσχη που προβάλλει τους θησαυρούς της συλλογής της Ταινιοθήκης. Αυτή λειτουργούσε στην οδό Κανάρη 1 -όπου στεγαζόταν παλιότερα ο οργανισμός- έως το 1997, όταν πυρκαγιά κατέστρεψε τμήμα του νεοκλασικού κτιρίου. Τώρα η «μικρή λέσχη» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο νέο κτήριο της Ταινιοθήκης στο Κεραμεικό (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, 2103609695), έχοντας προγραμματίζει μια σειρά αφιερωμάτων σε μεγάλους σκηνοθέτες-δημιουργούς, ιστορικά αφιερώματα, εθνικές κινηματογραφίες και θεματικούς κύκλους προβολών. Μάλιστα, Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διοργάνωση ανοιχτών συζητήσεων με το κοινό και τις εισηγήσεις σε κάθε κύκλο από ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών κι επαγγελματίες του χώρου.

Πιο αναλυτικά τώρα, η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν για τα μέλη της «μικρής λέσχης», ενώ η εγγραφή του μέλους γίνεται οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί και ισχύει για 12 συνεχόμενους μήνες. Το ετήσιο αντίτιμο της ασημένιας κάρτας μέλους της «μικρής λέσχης» είναι €50 και €25 για φοιτητές και ανέργους, παρέχοντας στο μέλος τη δυνατότητα να παρακολουθεί δωρεάν τις προβολές αρχείου (περίπου 100 ταινίες ανά έτος), να εκδίδει μειωμένο εισιτήριο στις υπόλοιπες προβολές της Ταινιοθήκης (τόσο στον χειμερινό όσο και στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς) και να έχει προτεραιότητα κράτησης.

Η χρυσή κάρτα μέλους κοστίζει €100 δίνοντας επιπλέον στο μέλος τη δυνατότητα να συν-διαμορφώνει το πρόγραμμα προβολών, αλλά και να αποκτήσει 30 προσκλήσεις για τις προβολές της επιλογής του.

Τα εγκαίνια της «μικρής λέσχης»

Η μικρή λέσχη κάνει εντυπωσιακή εκκίνηση την Πέμπτη 14 Γενάρη με το αφιέρωμα «Ταινιοθήκη της Ελλάδος: μια ιστορία σε εικόνες». Σε αυτό αναδεικνύεται, το έργο της Ταινιοθήκης μέσα από ένα πρόγραμμα 17 ντοκιμαντέρ, μιας ταινίας μικρού μήκους και της παλαιότερης σωζόμενης ταινίας της συλλογής, ελληνικής παραγωγής, από το 1924 έως το 2012, χωρισμένων σε 8 θεματικές ενότητες που θα προβληθούν το τριήμερο 14-17/1:

1# Διαμάντια της συλλογής: Οι περιπέτειες του Βιλλάρ (Ζόζεφ Χεπ, 1924), Οι εκατό ώρες του Μάη (Φώτος Λαμπρινός, Δήμος Θέος, 1960), Αθήνα ή τρεις επισκέψεις στην Ακρόπολη (Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1983), Αθήναι (Εύα Στεφανή, 1995)

2# Πολιτικές: Μέγαρα (Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Σάκης Μανιάτης 1974), Μπέττυ (Δημήτρης Σταύρακας, 1979), To γελεκάκι (Ίρις Ζαχμανίδη,1976)

3# Βιομηχανία και μετανάστευση: Γράμμα από το Σαρλερουά (Λάμπρος Λιαρόπουλος, 1965), Αλουμίνιον της Ελλάδος (Ρούσσος Κούνδουρος, 1965), Γράμματα από την Αμερική (Λάκης Παπαστάθης, 1972), Πρώτη ύλη (Χρήστος Καρακέπελης, 2011)

4# Μορφές αρχειοθέτησης: από το ιδιωτικό στο δημόσιο: Μοναστηράκι (Γκαίη Αγγελή, 1976), Ημερολόγια αμνησίας (Στέλλα Θεοδωράκη, 2012)

5# Από την αρχαιολογία στην εθνογραφία: Μακεδονικός γάμος (Τάκης Κανελλόπουλος, 1960), Καρβουνιάρηδες (Αλίντα Δημητρίου, 1977), Το στρώμα της καταστροφής (Κώστας Βρεττάκος, 1980) Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Μακεδονικός γάμος» γίνεται με την υποστήριξη της εταιρίας διανομής Παπανδρέου Α.Ε.

6# Η ιστορία στην οθόνη 1: Οι εκατό ώρες του Μάη (Φώτος Λαμπρινός, Δήμος Θέος, 1960), Μαρτυρίες (Νίκος Καβουκίδης, 1976)

7# Η ιστορία στην οθόνη 2: Η ηλικία της θάλασσας (Τάκης Παπαγιαννίδης, 1978)

8# Η ιστορία στην οθόνη 3: Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος (1997, Ροβήρος Μανθούλης) Η προβολή της ενότητας «Η ιστορία στην οθόνη 3» με το ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη γίνεται σε συνεργασία με την ΕΡΤ και έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις κάρτες μέλους της «μικρής λέσχης»

Α) Ασημένια κάρτα μέλους
Κόστος κάρτας
: 50 ευρώ, 25 ευρώ για φοιτητές και ανέργους
Διάρκεια: 12 μήνες Προνόμια: - Δωρεάν παρακολούθηση των ετήσιων κύκλων προβολών αρχείου που διοργανώνει η «μικρή λέσχη»
- Μειωμένο εισιτήριο 4 ευρώ για τις υπόλοιπες προβολές στην Ταινιοθήκη και τον θερινό κινηματογράφο Λαΐς
- Προτεραιότητα στην έκδοση εισιτηρίων
- Ενημέρωση για το πρόγραμμα των προβολών αρχείου με newsletter

Β) Χρυσή κάρτα μέλους
Κόστος κάρτας: 100 ευρώ
Διάρκεια: 12 μήνες Προνόμια: - Δωρεάν παρακολούθηση των ετήσιων κύκλων προβολών αρχείου που διοργανώνει η «μικρή λέσχη»
- Διάθεση 30 προσκλήσεων ανά έτος για τις προβολές της επιλογής σας
- Μειωμένο εισιτήριο 4 ευρώ για τις υπόλοιπες προβολές στην Ταινιοθήκη και τον θερινό κινηματογράφο Λαΐς
- Προτεραιότητα στην έκδοση εισιτηρίων
- Συμμετοχή σε ψηφοφορία για τη συν-διαμόρφωση του προγράμματος της «μικρής λέσχης»
- Ενημέρωση για το πρόγραμμα των προβολών με newsletter

Πληροφορίες
· Η κάρτα μέλους είναι προσωπική και απαγορεύεται με οποιονδήποτε τρόπο η μεταβίβασή της.
· Η κάρτα μέλους ισχύει από την ημερομηνία που εκδίδεται στο ταμείο της Ταινιοθήκης και για 12 μήνες.
· Η κάρτα μέλους δεν σας εξασφαλίζει αυτόματα την είσοδο στις προβολές αρχείου, αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση της θέσης και η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου στο ταμείο.
· Για την κράτηση της θέσης, μπορείτε είτε να επικοινωνείτε στο 6940099221 είτε να στείλετε email στο tickets@tainiothiki.gr ή να είστε στο ταμείο τουλάχιστον 20’ νωρίτερα πριν την έναρξη της προβολής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το 47ο Φεστιβάλ του Τορόντο ρίχνει τα φώτα στο "Airhostess-737" του Θανάση Νεοφώτιστου

Σημαντική διάκριση για την ταινία μικρού μήκους από την επιτροπή του καναδέζικου φεστιβάλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/09/2022

"And": Έμα Στόουν, Γουίλεμ Νταφόε και Τζέσι Πλέμονς στη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

Το επόμενο πρότζεκτ του διακεκριμένου σκηνοθέτη συγκεντρώνει ένα πρωτοκλασάτο καστ και ένα σενάριο που συνυπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου.

Δείτε τις πριν τις κατεβάσουν: Οι ταινίες που "χάνονται" από τις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ανακαλύψτε τα φιλμ που προβάλλονται μόνο στο φεστιβάλ και ποτέ ξανά!

Η Γυναίκα Βασιλιάς

Η χολιγουντιανή συνταγή του ηρωικού έπους παραλλάσσεται σύμφωνα με τις επιταγές των καιρών χωρίς να αμφισβητείται κανένα από τα αφηγηματικά και μελοδραματικά κλισέ της.

Χαμογέλα

Ως ορισμός της χαμένης ευκαιρίας, η ταινία υποβάλλει με την ανατριχιαστική απεικόνιση των συνεπειών του μετατραυματικού άγχους, αποτυγχάνει όμως στην απόπειρά της να ισορροπήσει ανάμεσα στον ατμοσφαιρικό υπαινιγμό και τη σεναριακή σαφήνεια.

Η Φλεγόμενη Θάλασσα

Μετά το "Κύμα" (2015) και το "Σεισμό" (2018"), μια ακόμα σκανδιναβική περιπέτεια καταστροφής η οποία προσπαθεί να προσγειώσει στο ρεαλισμό ένα απόλυτα συνταγογραφημένο κινηματογραφικό είδος.

Ο Έρωτας τα Αλλάζει Όλα

Χωρίς να ξεφεύγει από τα στάνταρντ, το πορτραίτο μιας σύγχρονης Αμερικάνας πάνω από τα 60 σκιαγραφείται με χιούμορ και μερικές πικάντικες αφηγηματικές ιδέες.