Joy

2,5

Δύο υποψηφιότητες Χρυσής Σφαίρας (ταινίας και α΄ γυναικείου ρόλου) για τη διασκεδαστικά ανισόρροπη αναπαράσταση ενός αληθινού success story.

Joy

Δύο υποψηφιότητες Χρυσής Σφαίρας (ταινίας και α΄ γυναικείου ρόλου) για τη διασκεδαστικά ανισόρροπη αναπαράσταση ενός αληθινού success story.

Joy - εικόνα 1

Ξεκινώντας από μια αληθινή ιστορία, όπως και στον πρόσφατο «Οδηγό Διαπλοκής», ο Ντέιβιντ Ο. Ράσελ συνεχίζει να εξερευνά με το προσωπικό κινηματογραφικό του στιλ τη σύγχρονη Αμερική της επιτυχίας, της δεύτερης ευκαιρίας και των επίπονων, βαθιά καθοριστικών οικογενειακών δεσμών. Για τους ήρωες του Ράσελ, από το «Φλερτάροντας με τις Καταστροφές» και τους «Τρεις Ήρωες» έως τα «The Fighter» και «Οδηγός Αισιοδοξίας», η διαδρομή προς την καταξίωση και την αυτογνωσία περνά μέσα από τη (βασανιστική) έννοια της οικογένειας. βιολογικής ή «κατασκευασμένης».

Μια ανάλογη ακολουθεί και η Τζόι Μανιάνο λοιπόν, η οποία πριν ακόμα κλείσει τα τριάντα βρίσκεται χωρισμένη με δύο μικρά παιδιά, τα οποία προσπαθεί να συντηρήσει δουλεύοντας ως υπάλληλος σε αεροπορική εταιρεία. Ταυτόχρονα περιποιείται την καταθλιπτική μητέρα της, η οποία παρακολουθεί σαπουνόπερες χωρίς να σηκώνεται από το κρεβάτι, φιλοξενεί τον ρέμπελο πρώην άντρα της στο υπόγειό της και συμπαραστέκεται σε κάθε απερισκεψία του αλλοπρόσαλλου πατέρα της.

Joy - εικόνα 2

«Η Αμερική είναι η χώρα όπου το συνηθισμένο και το εξαιρετικό συναντιούνται κάθε μέρα», λέει στην Τζόι ο υπεύθυνος ενός καναλιού τηλεμάρκετινγκ, και αυτό ακριβώς είναι που βρίσκει ο Ράσελ στον χαρακτήρα μιας απλής, πλην ευφυούς νοικοκυράς, η οποία κάποια στιγμή πατεντάρει την ιδέα της «μαγικής σφουγγαρίστρας». Μια ευρεσιτεχνία που θα τη μετατρέψει σε διάσημη τηλεπερσόνα και υπερεπιτυχημένη επιχειρηματία, αφού όμως πριν έχει πληρώσει το τίμημα του American way of making business.

Κι ενώ τη μέχρι εκεί ανοδική πορεία της Τζόι ο Ράσελ ξεκινά να την αφηγείται με ένα παιχνιδιάρικο, ευφάνταστο και γλυκά σατιρικό ύφος, η δραματική σεναριακή στροφή παρασέρνει την ταινία του σε μια τηλεοπτικού τύπου βιογραφία (άστοχη παραπομπή στις σαπουνόπερες;), η οποία ολοκληρώνεται ανάμεσα σε προχειρογραμμένες λύσεις και προσχηματικές δικαιολογίες. Μια τελευταία γλυκόπικρη σκηνή δεν προλαβαίνει να αναιρέσει τις υμνητικές απέναντι στο αμερικανικό όνειρο τελικές εντυπώσεις, τις οποίες κλέβει με άνεση η σαρωτική ερμηνευτική παρουσία της υποψήφιας για Χρυσή Σφαίρα (όπως και η ταινία) Τζένιφερ Λόρενς.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 124΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Joy

2,5
  • Δραματική κομεντί
  • 2015
  • Διάρκεια: 124 '
  • Ντέιβιντ Ο. Ράσελ

Η ιστορία της Τζόι Μανιάνο, μιας απλής νοικοκυράς που στη δεκαετία του ’90 δημιούργησε έναν επιχειρηματικό κολοσσό, ξεκινώντας από την ιδέα της «μαγικής σφουγγαρίστρας».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.

"Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος": Μια ημερίδα για το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν κεντρικές εισηγήσεις των Βρασίδα Καραλή και Sylvie Rollet που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.