Βόλτα στο Κενό

2

Η συναρπαστική αληθινή ιστορία που ενέπνευσε το οσκαρικό ντοκιμαντέρ «Σε Τεντωμένο Σχοινί» γίνεται ένα υπερβολικά χιουμοριστικό, σχεδόν καρτουνίστικο περιπετειώδες(;) θρίλερ.

Βόλτα στο Κενό

Δεξιοτέχνης σχοινοβάτης, ο Γάλλος Φιλίπ Πετί αποφασίζει το 1974 να περπατήσει από τον ένα νεοϋορκέζικο Δίδυμο Πύργο στον άλλο πάνω σε ένα συρματόσχοινο. Εγχείρημα που, εκτός από άκρως επικίνδυνο, ήταν και εντελώς παράνομο. Η συναρπαστική αληθινή ιστορία που ενέπνευσε το οσκαρικό ντοκιμαντέρ «Σε Τεντωμένο Σχοινί» γίνεται ένα υπερβολικά χιουμοριστικό, σχεδόν καρτουνίστικο περιπετειώδες(;) θρίλερ.

Βόλτα στο Κενό - εικόνα 1

Αν μη τι άλλο, η ταινία κάνει εξαρχής σαφείς τις προθέσεις της. Με μια περούκα αλά «Ηλίθιος και Πανηλίθιος» και μιλώντας με γαλλικό αξάν αλά Pepe Le Pew, ο Τζότζεφ Γκόρντον-Λέβιτ μας χαιρετάει από την κορυφή του Αγάλματος της Ελευθερίας ως Φιλίπ Πετί και μας διηγείται σε πρώτο πρόσωπο την απίστευτη ιστορία του. Χαρισματικός και ριψοκίνδυνος σχοινοβάτης που έγινε διάσημος για τις βόλτες του πάνω από την Παναγία των Παρισίων και τη γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ, ο πεισματάρης Γάλλος έβαλε από μικρός στόχο της ζωής του να περπατήσει πάνω σε σύρμα δεμένο στις κορυφές των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης, οι οποίοι όταν εγκαινιάστηκαν, το 1973, ήταν τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο. Εγχείρημα που, εκτός από άκρως επικίνδυνο, ήταν φυσικά και εντελώς παράνομο.

Βόλτα στο Κενό - εικόνα 2

Αφηγούμενο την ίδια ιστορία, το ντοκιμαντέρ του Τζέιμς Μαρς «Σε Τεντωμένο Σχοινί» είχε κερδίσει το Όσκαρ το 2008, μοντάροντας ντοκουμέντα, εξομολογήσεις και αναπαραστατικό υλικό σαν ένα αγωνιώδες, συναρπαστικό θρίλερ. Ο έμπειρος Ρόμπερτ Ζεμέκις («Επιστροφή στο Μέλλον», «Φόρεστ Γκαμπ», «Ο Ναυαγός») επιλέγει όμως έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο για να «ξεκλειδώσει» την υπόθεση Πετί. Αποφεύγοντας την ακαδημαϊκή, τηλεοπτική πλέον λογική της κλασικής βιογραφίας, την οποία ειρωνεύεται φανερά με τις αρχικές περιπέτειες του ριψοκίνδυνου ήρωά του στους δρόμους του Παρισιού, υιοθετεί μια ανάλαφρη, σατιρική προσέγγιση, που μοιάζει να παίρνει αποστάσεις από αυτή την ιλιγγιώδη εκδοχή του (γαλλο)αμερικανικού ονείρου.

Προχωρά βαθιά στα χωράφια της κωμωδίας, αντιμετωπίζει γεγονότα και χαρακτήρες με την ανάλογη αφηγηματική ελαφρότητα, αλλά σταδιακά εκτροχιάζεται σε καρτουνίστικες σχεδόν υπερβολές και αφέλειες (ο γραφικός μέντορας Μπεν Κίνγκσλεϊ, η σχέση του Πετί με την Άνι, οι Γάλλοι που μιλάνε μεταξύ τους αγγλικά), οι οποίες υπονομεύουν κάθε ίχνος σοβαρότητας – άρα και αγωνίας για την τύχη του εγχειρήματος ή ψυχολογικής εμβάθυνσης στους χαρακτήρες. Μικρή η βοήθεια του άρτιου τεχνικά 3D, που κόβει την ανάσα, και της εικόνας των Δίδυμων Πύργων, οι οποίοι ξαναϋψώνονται με νοσταλγικό τρόπο.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 123΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Βόλτα στο Κενό

The Walk
2
  • Περιπέτεια
  • 2015
  • Διάρκεια: 123 '
  • Ρόμπερτ Ζεμέκις

Δεξιοτέχνης σχοινοβάτης, ο Γάλλος Φιλίπ Πετί αποφασίζει το 1974 να περπατήσει από τον ένα νεοϋορκέζικο Δίδυμο Πύργο στον άλλο πάνω σε ένα συρματόσχοινο. Κάτι που, εκτός από άκρως επικίνδυνο, ήταν και εντελώς παράνομο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.