Life

3

Η ιστορία μιας φιλίας μετατρέπεται από τον Άντον Κόρμπιν («Control», «Ο Αμερικάνος») σε ένα στιλάτο οδοιπορικό στα jazzy ’50s που μιλά για τη φιλία, την επιτυχία, τον (καλλιτεχνικό) δημιουργό και το δημιούργημά του.

Life

Στο Λος Άντζελες του 1955 ο Ντένις Στοκ είναι ένας νεαρός, φιλόδοξος φωτογράφος που αναζητά το θέμα το οποίο θα τον κάνει διάσημο. Γνωρίζει έναν ανερχόμενο ηθοποιό, για τον οποίο είναι πεπεισμένος ότι γρήγορα θα γίνει σταρ. Αλλά ο Τζέιμς Ντιν είναι όχι μόνον εντελώς απρόβλεπτος, αλλά και απρόθυμος να του χαρίσει το χρόνο του. Η ιστορία μιας φιλίας μετατρέπεται από τον Άντον Κόρμπιν («Control», «Ο Αμερικάνος») σε ένα στιλάτο οδοιπορικό στα jazzy ’50s που μιλά για τη φιλία, την επιτυχία, τον (καλλιτεχνικό) δημιουργό και το δημιούργημά του.

Life - εικόνα 1

Μια από τις διασημότερες μεταπολεμικές φωτογραφίες είναι το ασπρόμαυρο ενσταντανέ του Τζέιμς Ντιν που απαθανάτισε ο Ντένις Στοκ, με τον ανερχόμενο το 1955 σταρ να περπατά στη βροχερή Times Square μελαγχολικός, τυλιγμένος στο τζάκετ του και με ένα τσιγάρο στο στόμα. Σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης εποχής, η φωτογραφία, που πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Life, κουβαλά πίσω της μια ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία δίνει αφορμή στον Άντον Κόρμπιν να μελετήσει κινηματογραφικά τη δύναμη της φιλίας, την προσπάθεια κατάκτησης του αμερικανικού ονείρου και το τίμημα της καλλιτεχνικής ανόδου.

Διάσημος φωτογράφος, βιρτουόζος βιντεοκλιπάς και στιλάτος σκηνοθέτης («Control», «Ο Αμερικάνος», «Ο Νο 1 Καταζητούμενος»), ο Κόρμπιν καταλαβαίνει απόλυτα την ψυχολογία και τα κίνητρα του Στοκ, ενός φιλόδοξου 27χρονου, που μόλις έχει κλείσει συνεργασία με το κορυφαίο φωτογραφικό πρακτορείο Magnum και αναζητά το θέμα το οποίο θα τον βγάλει από την αφάνεια. Το βρίσκει στο πρόσωπο του 24χρονου ηθοποιού Τζέιμς Ντιν, που έχει μόλις τελειώσει τα γυρίσματα του «Επαναστάτη Χωρίς Αιτία», τον οποίο γνωρίζει σ’ ένα πάρτι.

Life - εικόνα 2

Ο τελευταίος, όμως, απρόβλεπτος και παρορμητικός, αντιπαθεί τη ζωή στο Χόλιγουντ και τη δημοσιότητα, κάνοντας την επιθυμία του Στοκ να τον φωτογραφίσει σχεδόν ακατόρθωτη αποστολή. Το «Life» αντιμετωπίζει τους δύο νεαρούς καλλιτέχνες, φιλόδοξους μα διαφορετικούς ως προς τη στάση ζωής τους, σαν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτού που κρατά στα χέρια της η επαναστατημένη «χωρίς αιτία» γενιά του ’50, προσπαθώντας να το εξαργυρώσει σε διέξοδο για ένα λιγότερο βροχερό και μελαγχολικό αύριο.

Συνδέει έντεχνα τις προσπάθειές της με τις οικογενειακές αξίες, την τζαζ μουσική, τον κοινωνικό κομφορμισμό που την περιβάλλει, αλλά και τον αντιφατικό τρόπο με τον οποίο η ίδια αντιλαμβάνεται την επιτυχία. Μπορεί να μην κορυφώνει δυναμικά το ταξίδι των δύο αταίριαστων φίλων προς τη συμφιλίωση με τον εαυτό τους, διατηρεί όμως μέχρι τέλους τη θερμή ενέργεια της σχέσης τους, η οποία, για να φτάσει ως το περιοδικό «Life», πέρασε πρώτα από την αληθινή ζωή.

Καναδάς, Γερμανία. 2015. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILMS, SEVEN FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Life

3
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 110 '
  • Άντον Κόρμπιν

Στο Λος Άντζελες του 1955 ο Ντένις Στοκ είναι ένας νεαρός, φιλόδοξος φωτογράφος που αναζητά το θέμα το οποίο θα τον κάνει διάσημο. Γνωρίζει έναν ανερχόμενο ηθοποιό, για τον οποίο είναι πεπεισμένος ότι γρήγορα θα γίνει σταρ. Αλλά ο Τζέιμς Ντιν είναι όχι μόνον εντελώς απρόβλεπτος, αλλά και απρόθυμος να του χαρίσει το χρόνο του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.