Ταξίδι στην Αλαμπάμα

2,5

Ένα χαμηλότονο κινηματογραφικά οδοιπορικό που συνδυάζει χιούμορ, συγκίνηση και δυο απολαυστικές πρωταγωνιστικές παρουσίες.

Ταξίδι στην Αλαμπάμα

Ένας ηλικιωμένος ταξιδιωτικός συγγραφέας και ένας παλιός του φίλος αποφασίζουν να διασχίσουν περπατώντας το κοπιαστικό, επικίνδυνο και μήκους 3.500 χιλιομέτρων μονοπάτι των Απαλαχίων σε ένα χαμηλότονο κινηματογραφικά οδοιπορικό που συνδυάζει χιούμορ, συγκίνηση και δυο απολαυστικές πρωταγωνιστικές παρουσίες.

Ταξίδι στην Αλαμπάμα - εικόνα 1

Πριν από δέκα χρόνια ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ είχε ανακοινώσει πως σχεδίαζε να βάλει μπροστά, ως παραγωγός και πρωταγωνιστής, την κινηματογραφική διασκευή του ταξιδιωτικού χρονικού του Μπιλ Μπράισον «A walk in the woods: Rediscovering America on the Appalachian trail». Ήθελε μάλιστα τον Πολ Νιούμαν ως συμπρωταγωνιστή, εκείνος όμως σύντομα αποσύρθηκε από την υποκριτική και το 2008 πέθανε. Από τον Κρις Κολόμπους του «Χάρι Πότερ» στον Λάρι Τσαρλς του «Μπόρατ» και τον Μπάρι Λέβινσον του «Ανθρώπου της Βροχής», το σχέδιο πέρασε εν τω μεταξύ από τα χέρια πολλών σκηνοθετών και άλλων τόσων σεναριογράφων, για να καταλήξει στα χέρια του Κεν Κουάπις (του τηλεοπτικού «The office» και αδιάφορων κομεντί όπως το «Απλώς δεν σε Γουστάρει»), με τον Νικ Νόλτε να αναλαμβάνει το συμπρωταγωνιστικό ρόλο και τα γυρίσματα να ξεκινούν την άνοιξη του 2014.

Το γραμμένο το 1998 «A walk in the woods» περιγράφει βιωματικά και με άφθονο χιούμορ την προσπάθεια του 45χρονου τότε ταξιδιωτικού κι εθνογραφικού μπεστσελερίστα Μπιλ Μπράισον να διασχίσει μαζί με τον φίλο του Στίβεν Κατζ το μονοπάτι των Απαλαχίων ορέων. Μια ορειβατική διαδρομή που ξεκινά από τα ανατολικά σύνορα του Καναδά κι έπειτα από 3.500 χιλιόμετρα (και πέντε-έξι μήνες περπάτημα) καταλήγει στην Τζόρτζια. Στην ταινία του Κουάπις οι βασικοί χαρακτήρες παραμένουν ίδιοι, μόνο που έχουν γεράσει πολύ –ο Ρέντφορντ έχει κλείσει τα 79 και ο Νόλτε τα 74–, και η περιπέτειά τους έχει δικαιολογημένα πάρει έναν εντονότερο μυθοπλαστικό χαρακτήρα.

Ταξίδι στην Αλαμπάμα - εικόνα 2

Ο τελευταίος προσθέτει στο έτσι κι αλλιώς απονενοημένο εγχείρημα των δύο κουρασμένων ηλικιωμένων αφηγηματική ροή, νόστιμα ενσταντανέ και μια σειρά αστείων συναπαντημάτων (από πρόθυμους να βοηθήσουν συνταξιδιώτες μέχρι αρκούδες κι εξαγριωμένους συζύγους). Ο παράγοντας «ηλικία», πάλι, τους δίνει ασίστ για να φιλοσοφήσουν λιτά και αμερικανικά πάνω στη σχέση τους με το θάνατο αλλά και στο παρελθόν, στον έρωτα, στην ευτυχία και την αξία της (αντρικής) φιλίας.

Μικρό ως κινηματογραφικό μέγεθος, το «Ταξίδι στην Αλαμπάμα» αιφνιδιάζει με την έντονα χιουμοριστική προσέγγιση ενός θέματος που εύκολα θα μπορούσε να ξεπέσει σε μελοδραματικές κοινοτοπίες. Αντιθέτως, μένει πιστό σε μια ανάλαφρη θεώρηση ανθρώπων και πραγμάτων, επιφανειακή από τη μία, καλοπροαίρετα συναισθηματική κι έντιμη από την άλλη. Ταυτόχρονα ρίχνει κλεφτές ματιές σε μια άγνωστη στους περισσότερους από εμάς Αμερική και χαρίζει σε δύο χολιγουντιανούς θρύλους την ευκαιρία (μετά τη σύντομη συνάντησή τους στον «Κανόνα της Σιωπής» το 2012) να συνθέσουν ένα δίδυμο απολαυστικών χαρακτήρων, στους οποίους δανείζουν πολύτιμα κομμάτια από την αληθινή, εκτός οθόνης ζωή τους: ο επιτυχημένος, ατσαλάκωτος Μπράισον/Ρέντφορντ και ο αλκοολικός, loser Κατζ/Νόλτε.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ταξίδι στην Αλαμπάμα

A Walk in the Woods
2,5
  • Δραματική κομεντί
  • 2015
  • Διάρκεια: 104 '
  • Κεν Κουάπις

Ένας ηλικιωμένος ταξιδιωτικός συγγραφέας και ένας παλιός του φίλος αποφασίζουν να διασχίσουν περπατώντας το κοπιαστικό, επικίνδυνο και μήκους 3.500 χιλιομέτρων μονοπάτι των Απαλαχίων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.