Ντερσού Ουζαλά

3,5

Ξενόγλωσσο Όσκαρ για έναν λυρικό και οπτικά συναρπαστικό ύμνο στον οριστικά χαμένο «ανθρωπισμό σε φυσική κατάσταση».

Ντερσού Ουζαλά

Ένας τοπογράφος-εξερευνητής του ρωσικού στρατού γνωρίζεται με έναν Ασιάτη κυνηγό στη Σιβηρία των αρχών του 20ού αιώνα και εντυπωσιάζεται από την ειλικρινή, μυσταγωγική όσο και τραυματική σχέση του τελευταίου με τη φύση. Ξενόγλωσσο Όσκαρ για έναν λυρικό και οπτικά συναρπαστικό ύμνο στον οριστικά χαμένο «ανθρωπισμό σε φυσική κατάσταση».

Ντερσού Ουζαλά - εικόνα 1

Ο συγκινητικός ουμανισμός του Ακίρα Κουροσάβα, ο οποίος διατρέχει ολόκληρο το έργο του Ιάπωνα κορυφαίου σκηνοθέτη, συναντά τον άμετρο θαυμασμό του για την οπτικά μεγαλόπρεπη και ηθικά αδιάφορη φύση στην πρώτη ευρωπαϊκή ταινία του, βασισμένη στις μαρτυρίες του τοπογράφου/συγγραφέα Βλαντιμίρ Αρσένιεφ. Το λιτό στόρι του βραβευμένου με ξενόγλωσσο Όσκαρ φιλμ αφορά τη σχέση του Σοβιετικού επιστήμονα με έναν Ασιάτη κυνηγό στη Σιβηρία των αρχών του προηγούμενου αιώνα, μέσα από την οποία ένας θαυμαστός και αόρατος κόσμος, αυτός της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης, αναδεικνύεται ως ουτοπικός, χαμένος παράδεισος. Τα μαγευτικά χιονισμένα τοπία υποβάλλουν μια μυσταγωγική, σχεδόν μεταφυσική ατμόσφαιρα, ο ντοκιμαντερίστικος ρεαλισμός του Κουροσάβα όμως προσγειώνει δεξιοτεχνικά τον αλαφροΐσκιωτο χαρακτήρα του σε μια γήινη κοινωνική πραγματικότητα – σκληρή όσο και βαθιά ποιητική.

Σοβιετική Ένωση, Ιαπωνία. 1975. Διάρκεια: 144΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ντερσού Ουζαλά

DERSU USALA
3,5
  • Δραματική
  • 1975
  • Διάρκεια: 144 '
  • Ακίρα Κουροσάβα

Ένας τοπογράφος-εξερευνητής του ρωσικού στρατού γνωρίζεται με έναν Ασιάτη κυνηγό στη Σιβηρία των αρχών του 20ού αιώνα και εντυπωσιάζεται από την ειλικρινή, μυσταγωγική όσο και τραυματική σχέση του τελευταίου με τη φύση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.