Το Μικρό Νησί

4

Δέκα βραβεία Γκόγια για ένα ρεαλιστικό, υποβλητικής ατμόσφαιρας ευρωπαϊκό νεονουάρ, με αναφορές στο «Chinatown», στο «Seven» και στο «True Detective».

Το Μικρό Νησί

Σε μια ισπανική κωμόπολη του 1980 δύο αστυνομικοί προσπαθούν να εξιχνιάσουν την υπόθεση εξαφάνισης δύο νεαρών κοριτσιών. Η έρευνά τους θα τους οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια, τα οποία χάνονται στην πρόσφατη σκοτεινή ιστορία μιας χώρας γεμάτης μυστικά και ψέματα. Δέκα βραβεία Γκόγια για ένα ρεαλιστικό, υποβλητικής ατμόσφαιρας ευρωπαϊκό νεονουάρ, με αναφορές στο «Chinatown», στο «Seven» και στο «True Detective».

Το Μικρό Νησί - εικόνα 1

Η ανήσυχη πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα της Ισπανίας του 1980 είχε δει τον προ πενταετίας θάνατο του δικτάτορα Φράνκο να ανοίγει το δρόμο προς τη δημοκρατική αποκατάσταση. Τα πράγματα όμως δεν είχαν μπει στον ίσιο δρόμο, καθώς οι νοσταλγοί του παρελθόντος διατηρούσαν ακόμη γερά ερείσματα στον κρατικό μηχανισμό και το 1981 ένα στρατιωτικό πραξικόπημα αποσοβήθηκε μόλις την τελευταία στιγμή. Εν μέσω αυτής της εύθραυστης αβεβαιότητας, δύο αστυνομικοί καταφθάνουν σε μια κωμόπολη της Ανδαλουσίας και στις λασπωμένες εκβολές του Γουαδαλκιβίρ για να διαλευκάνουν την υπόθεση εξαφάνισης δύο έφηβων αδερφών.

Τα κορίτσια που αναζητούν δεν είναι τα μόνα τα οποία έχουν χαθεί τον τελευταίο καιρό και, καθώς η έρευνα των ντετέκτιβ προχωρά, καλά κρυμμένα μυστικά της μικρής κοινότητας αρχίζουν να έρχονται σταδιακά στην επιφάνεια. Όλα αυτά επηρεάζουν και τη σχέση μεταξύ των ερευνητών, οι οποίοι πρέπει να παραμερίσουν τις ιδεολογικές κι επαγγελματικές δια­φορές τους προκειμένου να αποκαλύψουν τον στυγνό δολοφόνο ο οποίος τρομοκρατεί την περιοχή. Στη στιβαρή παράδοση του σινεμά των ειδών που έχουν χτίσει εδώ και τρεις δεκαετίες οι Ισπανοί, ο 44χρονος Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ προχωρά ακόμη μακρύτερα από το «Unit 7» του 2012, μια πολυβραβευμένη αστυνομική περιπέτεια, η οποία εξελίσσεται επίσης στη δεκαετία του ’80. Όπως εκεί, έτσι κι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα υποβλητικό θρίλερ γεμάτο ιστορικοπολιτικές προεκτάσεις.

Το Μικρό Νησί - εικόνα 2

Σε αντίθεση όμως με ό,τι συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές ταινίες δράσης και μυστηρίου, ο Σεβιλιάνος σεναριογράφος και σκηνοθέτης δίνει μεγάλη σημασία στην αγωνιώδη πλοκή, την οποία ξετυλίγει με υποδειγματική διηγηματική μέθοδο. Οι πληροφορίες που σταδιακά συγκεντρώνουν οι αστυνομικοί περιγράφουν αρχικά μια γενική θολή εικόνα (όπως το καμένο αρνητικό του φιλμ που πέφτει στα χέρια τους), το νετάρισμα της οποίας προχωρά με δύο βήματα μπροστά κι ένα πίσω, άμεσα συνδεδεμένο με το ξεκαθάρισμα της εξίσου θολής, μπερδεμένης εικόνας του παρελθόντος, που στοιχειώνει όλα όσα συμβαίνουν σε αυτήν την απομονωμένη περιοχή.

Άλλα ήθη, άλλοι κανόνες, ο απόηχος ενός κοινωνικού αναβρασμού που (από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση) μάταια επιχειρεί να σπάσει μια ένοχη σιωπή η οποία καλύπτει τα πάντα και στη μέση δύο πιόνια μιας μακρινής εξουσίας που προσπαθούν να αποδώσουν δικαιοσύνη ξορκίζοντας στην πραγματικότητα τους δικούς τους δαίμονες. Ένας σκληρός σκηνοθετικός ρεαλισμός, πικρός, ασφυκτικός και τρυφερά μελαγχολικός, εκμεταλλεύεται στο έπακρον το εντυπωσιακό φυσικό ντεκόρ και συνθέτει τα κομμάτια αυτού του παζλ σε ένα συναρπαστικό νεο-νουάρ, που ξεκινά από τα κινηματογραφικά διδάγματα του «Chinatown» και φτάνει στον αφηγηματικό μοντερνισμό του «True Detective», περιγράφοντας ταυτόχρονα το τέλος ενός ιστορικού κύκλου, μιας σειράς αξιών ζωής κι ενός είδους (παλιομοδίτικου;) μυθοπλαστικού ήρωα.

Ισπανία. 2014. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μικρό Νησί

La Isla Minima
4
  • Θρίλερ
  • 2014
  • Διάρκεια: 105 '
  • Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ

Σε μια ισπανική κωμόπολη του 1980 δύο αστυνομικοί προσπαθούν να εξιχνιάσουν την υπόθεση εξαφάνισης δύο νεαρών κοριτσιών. Η έρευνά τους θα τους οδηγήσει σε σκοτεινά μονοπάτια, τα οποία θα γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνα από τις ιδεολογικές κι επαγγελματικές διαφορές μεταξύ τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.