Ο Εκατοντάχρονος που Πήδηξε Από το Παράθυρο κι Εξαφανίστηκε

2

Μια αλά «Φόρεστ Γκαμπ» βιογραφία συμπλέκεται με μια αλά αδελφούς Κοέν κωμική περιπέτεια στην αρχικά ξεκαρδιστική, αλλά γρήγορα ξεθυμασμένη μεταφορά του παγκόσμιου μπεστ σέλερ του Γιόνας Γιόνασον.

Ο Εκατοντάχρονος που Πήδηξε Από το Παράθυρο κι Εξαφανίστηκε

Ο τρόφιμος ενός γηροκομείου αρνείται να γιορτάσει τα εκατοστά γενέθλιά του και, πηδώντας από το παράθυρο, φεύγει προς το άγνωστο. Ενώ αναπολεί τα γεγονότα της ζωής του, θα βρεθεί κρατώντας μια βαλίτσα γεμάτη εκατομμύρια σουηδικές κορόνες κι έχοντας την αστυνομία και μια εγκληματική συμμορία στο κατόπι του. Μια αλά «Φόρεστ Γκαμπ» βιογραφία συμπλέκεται με μια αλά αδελφούς Κοέν κωμική περιπέτεια στην αρχικά ξεκαρδιστική, αλλά γρήγορα ξεθυμασμένη μεταφορά του παγκόσμιου μπεστ σέλερ του Γιόνας Γιόνασον.

Ο Εκατοντάχρονος που Πήδηξε Από το Παράθυρο κι Εξαφανίστηκε - εικόνα 1

Με μια πλοκή βγαλμένη θαρρείς από κινηματογραφικό σενάριο και πωλήσεις οι οποίες υπερβαίνουν τα 6 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, το παρθενικό μυθιστόρημα του Σουηδού Γιόνας Γιόνασον δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ για να βρει το δρόμο­ προς τη μεγάλη οθόνη. Ξεκινώντας από την άρνηση ενός τροφίμου γηροκομείου να γιορτάσει τα εκατοστά γενέθλιά του –πηδά από το παράθυρο και φεύγει προς άγνωστη κατεύθυνση–, το φιλμ εμφανίζεται ως ανορθόδοξη κωμωδία που εξελίσσεται σε δύο χρόνους. τον παρόντα, στον οποίο ο ήρωας περιφέρεται με μια βαλίτσα γεμάτη 50 εκατ. κορόνες καταδιωκόμενος από μια εγκληματική συμμορία, και τον παρελθόντα, στον οποίο η ζωή του αιωνόβιου Άλαν κινείται παράλληλα με τα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα.

Ο Εκατοντάχρονος που Πήδηξε Από το Παράθυρο κι Εξαφανίστηκε - εικόνα 2

Αποτελούμενες από πολλές μικρές, αυτοτελείς σεκάνς-βινιέτες, μια αλά «Φόρεστ Γκαμπ» βιογραφία (ανάμεσα σε άλλους, ο Άλαν συναντά τον Φράνκο, τον Στάλιν, τον Τρούμαν, τον Ρέιγκαν και τον ηλίθιο αδερφό του Αϊνστάιν) συμπλέκεται με μια αλά αδερφούς Κοέν κωμική περιπέτεια (οι γκάνγκστερ θα κέρδιζαν κάθε διαγωνισμό βλακείας), με ένα ιδιότυπο, μαύρο και συχνά παράλογο χιούμορ να περιγράφει έναν ανορθολογικό, βασισμένο στις κυνικές συμπτώσεις κόσμο.
Γλαφυρή, η περιγραφή αυτή εντυπωσιάζει αρχικά, με μερικές βαθιά σαρκαστικές παρατηρήσεις και κάποιες πραγματικά ξεκαρδιστικές στιγμές. Γρήγορα όμως, όπως και στο λογοτεχνικό μπεστ σέλερ, τα αστεία γίνονται όλο και πιο ανεκδοτολογικά (ο ελέφαντας, το ταξίδι στο Μπαλί), ο αφηγηματικός ρυθμός ατονεί και η χιουμοριστική συνταγή καταντά μανιέρα. Οι έξυπνες εξάρσεις –μια εδώ, μια εκεί– δεν λείπουν βέβαια μέχρι και το φινάλε, το οποίο όμως έρχεται ξέπνοο και με τη μισή ταχύτητα σε σχέση με τη σπιντάτη, εντυπωσιακή εκκίνηση.

Σουηδία. 2013. Διάρκεια: 114΄. ­Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Εκατοντάχρονος που Πήδηξε από το Παράθυρο κι Εξαφανίστηκε

The 100-Year-Old Man who Climbed out the Window and Disappeared
2
  • Κομεντί
  • 2013
  • Διάρκεια: 114 '
  • Φέλιξ Χέρνγκρεν

Ο τρόφιμος ενός γηροκομείου αρνείται να γιορτάσει τα εκατοστά γενέθλιά του και πηδώντας από το παράθυρο φεύγει προς το άγνωστο. Ενώ αναπολεί τα γεγονότα της ζωής του, θα βρεθεί κρατώντας μια βαλίτσα γεμάτη εκατομμύρια σουηδικές κορόνες κι έχοντας την αστυνομία και μια εγκληματική συμμορία στο κατόπι του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.