Πυγμαλίων

3,5

Όσκαρ σεναρίου για την κομψή μεταφορά του διάσημου θεατρικού του Μπέρναρντ Σο.

Πυγμαλίων

Ένας σνομπ καθηγητής φωνητικής βάζει στοίχημα πως μπορεί να μεταμορφώσει μια λαϊκή κοπέλα σε κυρία της υψηλής κοινωνίας χωρίς κανείς να καταλάβει την ταπεινή της καταγωγή. Όσκαρ σεναρίου για την κομψή μεταφορά του διάσημου θεατρικού του Μπέρναρντ Σο.

Πυγμαλίων - εικόνα 1

Ο μοναδικός συγγραφέας που έχει κερδίσει Νόμπελ (λογοτεχνίας) και Όσκαρ (δια­σκευασμένου σεναρίου), ο Ιρλανδός Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, έχει δει πολλά θεατρικά του να μεταφέρονται στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, με τον ίδιο να υπογράφει μόλις τρεις διασκευές. Ο εμβληματικός «Πυγμαλίων» (1938) ήταν η πρώτη από αυτές κι εκείνη που του χάρισε το Όσκαρ, χειρονομία την οποία όμως ο ίδιος δεν εκτίμησε στο ελάχιστο. Παρόλα αυτά το Χόλιγουντ δια­σκεύασε αργότερα σε κορυφαίο μιούζικαλ («Ωραία μου Κυρία») το δια­σημότερο θεατρικό του, το οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 1913, προσαρμόζοντας στη σύγχρονη εποχή τον αρχαιοελληνικό μύθο του Πυγμαλίωνα, του γλύπτη που ερωτεύτηκε το δικό του άγαλμα της Γαλάτειας. Στο έργο αλλά και στο σενάριο το ρόλο του παίρνει ο σνομπ καθηγητής φωνητικής Χένρι Χίγκινς, ο οποίος βάζει στοίχημα όπως μπορεί να μεταμορφώσει την Ελάιζα Ντουλίτλ, μια δυναμική λαϊκή γυναίκα, σε κυρία της υψηλής κοινωνίας χωρίς κανείς να καταλάβει την ταπεινή της καταγωγή.

Κομεντί καταστάσεων πάνω στις σχέσεις των δυο φύλων με καυστικές παρατηρήσεις για τη θέση της γυναίκας και τις ταξικές προκαταλήψεις, το ατακαδόρικο έργο του Σο μεταφέρεται με σπιρτόζικη διάθεση στο πανί από τον ακαδημαϊκά ορθογράφο Άντονι Άσκουιθ και τον πρωταγωνιστή Λέσλι Χάουαρντ, διατηρώντας ατόφιο το κοφτερό βρετανικό φλέγμα του. Διαθέτοντας υποδειγματικό αφηγηματικό τέμπο, ξεφεύγει από τα θεατρικά δεσμά και παραμένει ακόμη και σήμερα διασκεδαστικό χάρη στην κομψή πρόζα του και την παρουσία της χαριτωμένης Γουέντι Χίλερ, η οποία κέρδισε άξια μια οσκαρική υποψηφιότητα, όπως και ο συμπρωταγωνιστής της Λέσλι Χάουαρντ (βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας), αλλά και η ίδια η ταινία, ως μία από τις καλύτερες της χρονιάς.

Α/Μ. Μ. Βρετανία. 1938. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Πυγμαλίων

Pygmalion
3,5
  • Δραματική
  • 1938
  • Διάρκεια: 96 '
  • Άντονι Άσκουιθ

Ένας σνομπ καθηγητής φωνητικής βάζει στοίχημα πως μπορεί να μεταμορφώσει μια λαϊκή κοπέλα σε κυρία της υψηλής κοινωνίας χωρίς κανείς να καταλάβει την ταπεινή της καταγωγή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.