Mommy

2,5

Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες για μια παθιασμένη, άνιση, θαρραλέα, αλλά και αυτάρεσκα επιτηδευμένη ιστορία ενηλικίωσης.

Mommy

Μια δυναμική χήρα προσπαθεί να μεγαλώσει μόνη της τον υπερκινητικό και συχνά βίαιο 15χρονο γιο της. Μια παράξενη νεοφερμένη γειτόνισσα θα προσφερθεί να βοηθήσει, αλλάζοντας δραστικά την εύθραυστη οικογενειακή ισορροπία. Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες για μια παθιασμένη, άνιση, θαρραλέα, αλλά και αυτάρεσκα επιτηδευμένη ιστορία ενηλικίωσης.

Mommy - εικόνα 1

Με πέντε ταινίες στα 25 του χρόνια, στις περισσότερες μάλιστα από τις οποίες υπογράφει ακόμη και το μοντάζ και την ενδυματολογία, ενώ κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Ξαβιέ Ντολάν είναι σίγουρο πως διαθέτει αφενός ταλέντο και αφετέρου μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Αυτοβιογραφικός, ευφυής και ασυγκράτητος­, καταλήγει σχεδόν πάντα σε ένα ενδιαφέρον κινηματογραφικό μείγμα σαρκασμού και συγκίνησης, βαθιάς εξομολόγησης και αυτάρεσκης επίδειξης, το οποίο όσο εύκολα μπορεί να σε παρασύρει άλλο τόσο είναι ικανό να σε εκνευρίσει αφόρητα. Έτσι, μετά το «Λόρενς για Πάντα» και το «Tom a la Ferme», το οποίο δεν προβλήθηκε στη χώρα μας, το παιδί-θαύμα από το Κεμπέκ επιστρέφει με ένα ίδιας κοπής, take it or leave it ερωτικό κινηματογραφικό γράμμα προς τη μητέρα (του), το οποίο απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες, το Σεζάρ ξένης ταινίας κι εννέα βραβεία της Καναδικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Mommy - εικόνα 2

Η μητέρα μιας δυσλειτουργικής οικογένειας κι ενός προβληματικού αγοριού αποτελεί κυρίαρχη φιγούρα στο έργο του Ντολάν, το οποίο ξεκίνησε με το... εύγλωττο «Σκότωσα τη Μητέρα μου» το 2009. Στο «Mommy» συναντάμε την παραλλαγή μιας δυναμικής χήρας που προσπαθεί να μεγαλώσει μόνη της τον υπερκινητικό και συχνά βίαιο 15χρονο γιο της, ο οποίος τη φτάνει διαρκώς στα όριά της. Μια νεοφερμένη γειτόνισσα θα προσφερθεί να βοηθήσει, αλλάζοντας δραστικά την εύθραυστη οικογενειακή ισορροπία σε ένα τυπικό ντολανικό χρονικό επώδυνης, τρυφερής και παθιασμένης ενηλικίωσης.
Ένα δράμα που αντιμετωπίζει τους χαρακτήρες λίγο γραφικά, αλλά με γνήσιο ενδιαφέρον, πολλά θέματα­-ταμπού με λυτρωτικό χιούμορ και τον θεατή σαν ένα αφελές πεντάχρονο που θα εκστασιαστεί από τον καταιγισμό των ταχυδακτυλουργικών αφηγηματικών του τρικ, ανάμεσα στα οποία ένας «λοξός» συνδυασμός από πιασάρικα χιτάκια (Λάνα ντελ Ρέι, Oasis, Σελίν Ντιόν, Beck αλλά και Αντρέα Μποτσέλι) κι ένα εντελώς τετράγωνο κάδρο (περίπου το μισό της οθόνης), το οποίο αυξομειώνεται κατά τη συναισθηματική βούληση του πρωταγωνιστή! Είπαμε, take it or leave it…

Καναδάς. 2014. Διάρκεια: 139΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Mommy

2,5
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 139 '
  • Ξαβιέ Ντολάν

Μια δυναμική χήρα προσπαθεί να μεγαλώσει μόνη της τον υπερκινητικό και συχνά βίαιο 15χρονο γιο της. Μια παράξενη νεοφερμένη γειτόνισσα θα προσφερθεί να βοηθήσει, αλλάζοντας δραστικά την εύθραυστη οικογενειακή ισορροπία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.