Τίποτα δεν Τελειώνει Κύριε Κόλινς

2

 Όπως κι ο ήρωάς του, ο Πατσίνο ξαναβρίσκει το χαμένο ερμηνευτικό τέμπο του σε μια άνιση, ευρηματική όταν είναι αστεία και σχηματική όταν σοβαρεύει δραμεντί.

Τίποτα δεν Τελειώνει Κύριε Κόλινς

Ο Ντάνι Κόλινς είναι ένας 65άρης, παραδομένος στη ρουτίνα και στις αρπαχτές ροκ σταρ. Όταν φτάνει στα χέρια του ένα γράμμα που του είχε γράψει πριν από δεκαετίες ο Τζον Λένον, εμπνεόμενος από το αγνό ταλέντο του, ο Κόλινς αποφασίζει να κόψει τα ναρκωτικά, να συναντήσει τον αποξενωμένο γιο του και να αναζητήσει την παλιά έμπνευσή του. Όπως κι ο ήρωάς του, ο Πατσίνο ξαναβρίσκει το χαμένο ερμηνευτικό τέμπο του σε μια άνιση, ευρηματική όταν είναι αστεία και σχηματική όταν σοβαρεύει δραμεντί.

Τίποτα δεν Τελειώνει Κύριε Κόλινς - εικόνα 1

Έμπειρος σεναριογράφος­ ρομαντικών («Crazy, Stupid, Love») και όχι μόνο κωμωδιών («Last Vegas») αλλά κι επιτυχημένων animations («Αυτοκίνητα», «Μαλλιά Κουβάρια»), ο Νταν Φόγκελμαν περνά για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα για κάτι εξίσου ανάλαφρο, το οποίο όμως θίγει στην εξέλιξή του μερικά σοβαρότερα και συγκινητικότερα θέματα, με κυρίαρχα αυτά της καλλιτεχνικής ακεραιότητας και των αναντικατάστατων οικογενειακών δεσμών. Δύο πράγματα που λείπουν από τη ζωή του Ντάνι Κόλινς, ενός παραδομένου στις καταχρήσεις, στη ρουτίνα και στις αρπαχτές ροκ σταρ τρίτης ηλικίας, ο οποίος είχε ξεκινήσει στις αρχές των ’70s μια καριέρα γεμάτη υποσχέσεις. Εφησυχασμένος πλέον, θα πάρει ως δώρο των 65ων γενεθλίων του ένα γράμμα που του είχε γράψει πριν από δεκαετίες ο Τζον Λένον ενθαρρύνοντάς τον να συνεχίσει ασυμβίβαστος, το οποίο ο ίδιος δεν έλαβε ποτέ. Σοκαρισμένος από την υπενθύμιση της χαμένης ευκαιρίας, ο Κόλινς εγκαταλείπει την προγραμματισμένη τουρνέ του, αφήνει το Λος Άντζελες και μετακομίζει στο Νιου­ Τζέρσεϊ, αποφασισμένος να κόψει τα ναρκωτικά, να συναντήσει τον αποξενωμένο γιο του και να αναζητήσει την παλιά έμπνευσή του.

Τίποτα δεν Τελειώνει Κύριε Κόλινς - εικόνα 2

Ο Φόγκελμαν ξεκινά από ένα αληθινό περιστατικό –ένα γράμμα του Τζον Λένον που έφτασε στα χέρια του τραγουδιστή Στιβ Τίλστον το 2005– για μια άνιση, ευρηματική όταν είναι αστεία και σχηματική όταν σοβαρεύει δραμεντί. Ειδικά στο πρώτο του μέρος, το φιλμ περιγράφει κοφτά και σκαμπρόζικα τη ροκ πραγματικότητα της τρίτης ηλικίας, πατώντας σε σπιρτόζικους διαλόγους κι έναν Αλ Πατσίνο σαν έτοιμο από καιρό για το ρόλο του Κόλινς. Ακριβώς όπως ο ήρωάς του, ο βετεράνος σταρ ξαναβρίσκει έπειτα από πολλές ξεπέτες το χαμένο ερμηνευτικό τέμπο του και περνάει δεξιοτεχνικά από τον κυνισμό στην τρυφερότητα (και πάλι πίσω), με τους Ανέτ Μπένινγκ και Κρίστοφερ Πλάμερ να τον σιγοντάρουν υποδειγματικά. Στις μελό μεταπτώσεις, πάλι, δεν είναι ο μόνος που δεν τα καταφέρνει απόλυτα, καθώς εκείνες επιστρατεύονται εκβιαστικά και χοντροκομμένα από μια ταινία η οποία πριονίζει το κλαδί όπου κάθεται.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Τίποτα δεν Τελειώνει Κύριε Κόλινς

Danny Collins
2
  • Δραματική κομεντί
  • 2015
  • Διάρκεια: 106 '
  • Νταν Φόγκελμαν

Ο Ντάνι Κόλινς είναι ένας 65άρης, παραδομένος στις καταχρήσεις, τη ρουτίνα και τις αρπαχτές ροκ σταρ. Όταν φτάνει στα χέρια του ένα γράμμα που του είχε γράψει πριν από δεκαετίες ο Τζον Λένον, εμπνεόμενος από το αγνό ταλέντο του, ο Κόλινς αποφασίζει να κόψει τα ναρκωτικά, να ξαναβρεί τον αποξενωμένο γιο του και να αναζητήσει την παλιά έμπνευσή του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.