Selma

2

Καλοσκηνοθετημένο, ουμανιστικό, χολιγουντιανής κοπής ιστορικό χρονικό, βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα τραγουδιού και υποψήφιο για δύο Όσκαρ.

Selma

Κορυφώνοντας την καμπάνια του για το δικαίωμα ψήφου των Αφροαμερικανών, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ οργανώνει το 1965 μια μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στη Σέλμα της Αλαμπάμα. Όταν εκείνη καταστέλλεται βίαια, επιχειρεί να την επαναλάβει με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή. Καλοσκηνοθετημένο, ουμανιστικό, χολιγουντιανής κοπής ιστορικό χρονικό, βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα τραγουδιού και υποψήφιο για δύο Όσκαρ.

Selma - εικόνα 1

Πρώτη μεγάλη κινηματο­γραφική παραγωγή, η οποία έχει ως βασικό ήρωά της τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το «Selma» συναντά τον διάσημο ακτιβιστή λίγο προτού βραβευτεί με το Νόμπελ ειρήνης το 1964, αποφασισμένο να εντείνει τον αγώνα του για το δικαίωμα των Αφροαμερικανών να ψηφίζουν ελεύθερα, κάτι που στις πολιτείες του Νότου δεν είχε ακόμη επί της ουσίας κατοχυρωθεί. Βλέποντας πως ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον είναι διστακτικός στο να προωθήσει το σχετικό νόμο, ο Κινγκ αποφασίζει να οργανώσει πορεία διαμαρτυρίας στη Σέλμα της Αλαμπάμα, σχέδιο στο οποίο ο ρατσιστής κυβερνήτης της πολιτείας, ο τοπικός σερίφης και πολλοί λευκοί κάτοικοι εναντιώνονται με βίαιο τρόπο.
Πρόκειται για ένα τυπικό βιογραφικό χρονικό που εστιάζει στην κορύφωση των διεκδικήσεων της αμερικανικής μαύρης κοινότητας στη δεκαετία του ’60, προσπαθώντας παράλληλα να σκιαγραφήσει το πορτρέτο του διασημότερου ηγέτη της. Ενός θαρραλέου αγωνιστή με κοινωνικό όραμα αλλά και ανθρώπινες αδυναμίες. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ της ταινίας είναι δηλαδή ένας all American hero, ο οποίος έχει τα διλήμματά και τις στιγμές της αμφιβολίας του, έχει όμως κι ένα σπουδαίο πολιτικό ένστικτο (θυμηθείτε τον «Λίνκολν» του Σπίλμπεργκ): ξέρει πότε να κάνει δύο βήματα μπρος κι ένα πίσω, πότε να διεκδικεί με πάθος και πότε να υποχωρεί με σοφία.

Selma - εικόνα 2

Από εκεί και πέρα, η προσεγμένη παραγωγή φροντίζει για μια πειστική ανασύσταση εποχής, η ντοκιμαντερίστρια Άβα ΝτιΒερνέ για μια αφηγηματικά­ στρωτή αναβίωση των αληθινών περιστατικών και ο υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα Ντέιβιντ Ογέλοουο («Interstellar», «Ο Μπάτλερ») να ενσαρκώσει με συγκρατημένο πάθος και σώφρονα αποφασιστικότητα μία από τις εμβληματικότερες ιστορικές φιγούρες του 20ού αιώνα. Σαν μια μεγάλου διαμετρήματος τηλεταινία «based on a true story», το φιλμ τελικά εκπληρώνει επαγγελματικά τη στρατευμένη ουμανιστική αποστολή του και κερδίζει δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ, καλύτερης ταινίας και τραγουδιού, με το γκόσπελ-χιπ χοπ «Glory» των Τζον Λέτζεντ και Common να είναι δικαίως φαβορί για το χρυσό αγαλματάκι.

ΗΠΑ., Μ. Βρετανία. 2014. Διάρκεια: 128΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Selma

2
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 128 '
  • Άβα ΝτιΒερνέ

Κορυφώνοντας την καμπάνια του για το δικαίωμα ψήφου των Αφροαμερικανών, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ οργανώνει το 1965 μια μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στη Σέλμα της Αλαμπάμα. Όταν εκείνη καταστέλλεται βίαια, επιχειρεί να την επαναλάβει με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.