Ο Κύριος Μόρντεκαϊ

2

Κωμική περιπέτεια της σχολής του «Ροζ Πάνθηρα», χωρίς καμιά ευρηματική ιδέα ανανέωσης της παλιομοδίτικης συνταγής και τον Τζόνι Ντεπ αιχμάλωτο σε μια καρικατουρίστικη μανιέρα.

Ο Κύριος Μόρντεκαϊ

Κωμική περιπέτεια της σχολής του «Ροζ Πάνθηρα», χωρίς καμιά ευρηματική ιδέα ανανέωσης της παλιομοδίτικης συνταγής και τον Τζόνι Ντεπ αιχμάλωτο σε μια καρικατουρίστικη μανιέρα.

Ο Κύριος Μόρντεκαϊ - εικόνα 1

Ποιος είναι ο κ. Μόρντεκαϊ­; Γεννημένος στα ’70s από την πένα του Βρετανού συγγραφέα Κίριλ Μπονφιλιόλι­, πρωταγωνίστησε σε τέσσερις (η μία ημιτελής) κωμικές περιπέτειες­ ως αριστοκράτης έμπορος τέχνης­ με εκκρεμή νομικά και οικονομικά­ προβλήματα, συχνά αντιμέτωπος με τις διωκτικές αρχές, κάθε λογής κακοποιούς, ακόμη και κατα­σκόπους. Ενσαρκωμένος από τον Τζόνι Ντεπ (μια προφανής αν κι ελάχιστα… βρετανική επιλογή­), στην πρώτη κινηματογραφική εξόρμησή του εξαναγκάζεται από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τον επιθεωρητή Μάρτλαντ, ερωτικό του αντίζηλο, να βρει έναν κλεμμένο πίνακα του Γκόγια προτού πέσει στα χέρια ενός επικίνδυνου τρομοκράτη.

Αν κι ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους χολιγουντια­νούς σεναριογράφους, υπεύθυνος για αριστουργήματα όπως η «Υπόθεση Καρλίτο» και σουξέ όπως τα «Jurassic Park», «Spider-man» κι «Επικίνδυνη Αποστολή», ο Ντέιβιντ Κεπ κρατά εδώ μόνον το ρόλο του σκηνοθέτη (είχε συνεργαστεί ξανά με τον Ντεπ στο «Μυστικό Παράθυρο»), αφήνοντας τη σεναριακή διασκευή του «Don’t point that thing at me», πρώτου μυθιστορήματος της σειράς του Μπονφιλιόλι, στον νεόκοπο Έρικ Άρονσον. Αναζητώντας το ρετρό πνεύμα αναλόγων ανάλαφρων σινε-περιπετειών των δεκαετιών του ’50 και του ’60 καθώς και της ανεπανάληπτης συνταγής του «Ροζ Πάνθηρα», ο Άρονσον παραδίδει ένα κατά στιγμές διασκεδαστικό, αλλά άνισο και υπερβολικά φαρσικό πρώτο υλικό, το οποίο σκηνοθετείται με φανερή­ αμηχανία κι ερμηνεύεται με υπερβολικά παρωδιακή διάθεση.

Αν και διαθέτει σπιρτόζικους, καταιγιστικά ατακαδόρικους διαλόγους, προσεγμένη καλλιτεχνική διεύθυνση κι ένα κοσμοπολίτικο σετάρισμα (Λονδίνο, Χονγκ Κονγκ, Μόσχα, Λος Άντζελες), το βασικό πρόβλημα του «Κυρίου Μόρντεκαϊ» είναι το αναποφάσιστο αφηγηματικό του ύφος, το οποίο δυσκολεύεται να συνδυάσει πειστικά πνευματώδες χιούμορ και θεαματική δράση. Ο Τζόνι Ντεπ αναλαμβάνει να «μοντάρει» με την ερμηνευτική παρουσία του το ετερογενές υλικό δημιουργώντας μια χαριτωμένα αντιπαθή περσόνα που θυμίζει Πίτερ Σέλερς, Τέρι Τόμας και… Όστιν Πάουερς. Όταν του επιτρέπουν οι γκριμάτσες και δεν τον κρεμούν τα άστοχα γκαγκ, καταφέρνει να σκορπίσει μερικά χαμόγελα, όχι όμως και να διασώσει το συνολικό τελικό αποτέλεσμα.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κύριος Μόρντεκαϊ

Mortdecai
2
  • Περιπέτεια
  • 2015
  • Διάρκεια: 106 '
  • Ντέιβιντ Κεπ

Ο Τσάρλι Μόρντεκαϊ, ένας έμπορος τέχνης με πολλές νομικές και οικονομικές εκκρεμότητες, εξαναγκάζεται από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες να βρει έναν κλεμμένο πίνακα του Γκόγια προτού αυτός πέσει στα χέρια ενός επικίνδυνου τρομοκράτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.